“老闆所托非人”

太平館餐廳(茂林街)
香港排名第386 (共13,941家餐廳)
菜系: 異國風味
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
2020年6月2日

好過銅鑼灣白沙道分店,有位黑衫部長只係賣枱給所謂熟客:{比私人小費}假公濟私.志在貪婪金錢.公器私用.其他客人入店就話冇枱.同老闆倒米.行路有問題8字腳挖吓挖吓.咁嘅人,唔知點解重唔炒?

造訪日期: 2020年1月
感謝 mandytsui192

2020年5月4日

豬師奶今日同兩位同事尼食午餐,衣度環景好適合歎下傾下計,服務態度非常好,用餐氣氛好舒適

我地叫左太平館瑞士汁炒牛河,衣個係招牌菜,第一次尼既大家可以試下,仲叫左燒豬脾飯國鮮茄焗蝦球飯

午餐包左餐湯同麵包,羅宋湯好足料,好濃味,十分高質

全部午餐份量都好大,瑞士汁牛河有水準,牛肉份量多,亦好多汁,但未必岩唔鐘意油膩既人

燒豬脾飯個汁同豬脾好夾,唔會乾身,好岩配飯

至於個焗飯,係豬師奶至愛,蕃茄汁做得好好,好多料,飯底配埋個汁好好食

造訪日期: 2020年4月
感謝 foodcravershk
2020年2月22日

巨大梳乎厘,瑞士汁雞翼,干炒牛河,眼見在場的食客黎到指定會叫的食物。
干炒牛河偏油,梳乎厘得個大,雞翼普普通通。

造訪日期: 2020年2月
感謝 Lasorom
2019年11月4日

朋友介紹出名食瑞士雞翼餐廳(太平館),而且成日睇雜誌好多明星都去幫襯,一於出去食下先,今晚去咗尖沙咀分店,好在主子一早訂咗位,一定要食個瑞士雞翼,好彩冇失望,雞翼滑身,而且瑞士汁味濃郁,甜甜地幾好食,乾炒牛河,感覺好似食緊瑞士雞翼咁,應該都係用同一煲汁煮,喜歡食瑞士汁嘅人一定要試吓,環境好似舊式嘅高級餐廳,侍應比較年長,同埋一定要訂位,7:30已經只可以walk in 拉,非常多人等位,食物份量比較少!

造訪日期: 2019年6月
感謝 hohoyincalvin
2019年10月31日

香港的太平盛世相信已不復還了!也是那一句走不了的唯有努力生活下去吧!但在苦中找一點甜也未嘗不可!這天便跟車爸爸到老店太平館餐廳尋找一點太平的味道。

我們選了到佐敦的太平館店,位處寂靜的茂林街中,怪不得引到不少明星到來開餐包括渣男人夫!!

首趟踏足太平館真的給我時光倒流70年的感覺!陳設優雅並沒老去亦絕沒色衰粉退,歷史感果然是沖洗不去!!

這夜點了燒豬脾餐$184因為想感受一番挽回感情的味道是如何!

套餐包括有香口微脆的餐包,配上獨立包裝的牛油吃總教人難捨難離,引得我亦吃了半件呢!

餐湯從忌廉湯和羅宋湯中取捨,最終選了後者貪其微微微夠開胃,這兒的羅宋湯喝下一點肉味也沒有,我覺得極其量是雜菜湯吧!!但對於不吃牛的我便挺合口味,況且湯料十是豐盛我很受落呢!

份量大得驚人的豬脾跟大碟飯激動上檯!目測沒7片也有6片之多好誇張啊~

燒豬脾是把豬腿烤過再去煮的,烤後將皮剝下留下肥肉再切片上檯,吃下肉質淋中帶點咬口我挺喜歡,但汁醬帶了點苦澀味道有些扣分喔!

我心中另有籌謀所以只點多一客瑞士雞翼$95/4隻便夠!聽聞餐廳選用新鮮雞翼,而且即叫即製所以需時20分鐘,瑞士汁是香甜的,雞翼也是皮香肉嫩,但車爸爸說更喜歡羅家飯的出品!

到甜品時間燒豬脾餐包有一小球雲尼拿雪糕,味道就開心吓算了吧哈哈!

剛才說的另有籌謀便是這兒招牌甜品梳乎厘$148,這個梳乎厘需時30分鐘製作,想吃的記得要早點下單喔!

至於味道那方面亦不須抱太大的期望,旨在開心下便好了哈哈............

造訪日期: 2019年10月
1  感謝 maggiemV9544SJ

查看過太平館餐廳(茂林街)的旅客也查看過

去過太平館餐廳(茂林街)嗎? 請分享你的經驗!