評論 (2,560)
2 天前評論

前陣子因為優惠去了九香, 後來難得遇上這家也做優惠, 就訂了個最便宜的套餐試試。
雖然都是5星級, 但派場及氣派根本沒得比。
服務固然一流, 兩家都有在入住前先跟客人確認, 而港香這次優惠並沒有包括提早入住及延遲退房, 但我在跟後台客服要求, 都一一答應了, 而且回覆超快, 值得一讚。
辦理入住時, 瞄到給我的房是海景房, 心裡狐疑了一下, 到進房時, 真的是海景房!!! 這段時間內, 我第一次禁不住大叫出來: 好開心呀!!!
看到在這麼高的樓層, 看到美麗的維港景色, 真的超級興奮!
服務員如常的送來Welcome drinks, 服務態度也是很好。
疫情期間, 都會自行再把房間清理及消毒。在清潔時, 會發現傢俱還是保養得很好, 但跟九香比較, 港香則稍為遜色了一點, 傢俱還是有一點點的破口, 感覺也沒有九香來得乾淨, 但也是十分乾淨了! (大概是100分跟90分的差別吧)
房間設備齊全到不行, 光是杯子已一大堆給選擇, 餐具也是, 正好方便了在疫情期間買東西回房間吃。
由於九香那次的經歷, 在入住時已特地問及職員會不會突然在傍晚時份按門鈴提供開床服務 (上次就是這樣給嚇到), 而這次在"請勿打擾"的燈亮著的情況下, 真的沒有人打擾。
小建議: 那個Welcome Drink (茶)及水果固然是很貼心, 但進房間時, 也許人都未到齊, 建議可以詢問客人在什麼時候拿來比較方便, 不然到人齊時, 茶都涼了, 那就浪費了。
總括來說, 以這麼一個價錢, 還升級去海景房, 簡值是超級超值!
市況低迷情況下, 可以多做一點, 應該可以吸引到一班本地客人。
超級讚!

住宿日期: 2020年8月
感謝 cedezlkfung
4 週前評論 透過行動裝置

疫情嚴重無得去旅行好多人都會係香港訂返晚酒店放鬆吓,當然我亦唔例外,呢幾個月住過帝逸,W hotel,沙田萬怡,九龍香格里拉,四季,上次九香感覺唔錯,撞正做promote 今次就諗住試埋港島呢間訂間套房同老婆放鬆吓,本身我同老婆都食煙呢間有吸煙房正爆啊,點知...........
收到酒店通知無哂吸煙房,我明既始終房間有限,但係酒店既處理方式真係需要改進,訂房部無提供其他建議,要我不停問,問到最後諗住取消算啦,又話無得退錢,Fine,訂房部唔肯幫手只好投訴,最後就到電話話幫我升左海景既吸煙套房,嘩多謝晒喎!不過唔好意思溥先生,我對你同事既投訴我竟然計一句唔好意思都聽唔到,勁失望

既然無得取消又升左房咁無理由唔住,以下就係由我入住港島香格里拉開始既評論

- Checkin counter
無人指導客人排隊 我見你地有個員工企左係度 我主動過去問佢 佢先講 當有客人離開 你哋企係度個位同事 就叫我埋去checkin 可惜......原來個位前台同事未搞掂...... 退回去再等過 ..... checkin過程尚算順利 幫我checkin個位sorry我唔記佢叫咩名,但係態度相當友善,當然有帶埋客人上房,值得一讚

- 客房
入到房的確有被海景吸引,景觀真係唔錯,但係間房既通風系統真係勁差勁,我自己本身食煙 入到去一陣已經覺得有D頭痛,個陣味真係唔識得形容,房間設施感覺比較舊,個花灑真係討厭,張床都OK舒服,呢間係我住過咁多間酒店黎計,間房燈光最足既,mini bar應有盡有咖啡機熱水壺齊全,我本身唔飲咖啡,茶包略有不足,而且樽裝水得2枝我呢個水怪唔係好夠,迎賓既茶,小食,生果都非常好,間房陣味最終自己走左去無印買D香薰返黎點先舒服D,差D唔記得.....拖鞋......點解會咁短 會唔會比錯2對女裝?

- Room Service
10點幾有少少餓叫左個擔擔麵同煎餃,味道都唔錯,送餐既人員都幾有禮貌,呢個要讚

- 早餐
Checkin 個陣都有講可以係豪華閣或者係Café too食,因為想食buffet所以選擇左Café too,9點40落到去好多人排緊隊,等左25分鐘左右,感覺選擇唔好 味道尚可

- 豪華閣
食完個早餐出去行左陣 12點幾走左去豪華閣飲杯野休息下,環境唔錯咁岩呢D時間無咩人,可以同老婆影下相,有小食啤酒汽水咖啡茶

- Check out
為免再出現checkin時尷尬場面,用apps checkout 前台好快就打黎問洗唔洗幫手拎行李,雖然我唔需要,但係呢點都真係要讚下

整體而言
作為一間老牌五星級酒店,房間設施較舊可以理解,房間清潔通風問題必需加強特別係而家疫情下。前台員工無負五星級之名。訂房部溝通方式處理客人問題過於敷衍,影響客人第一印象,後續服務再好無法令我改觀。
我對今次既住宿感覺差,絕對會叫身邊既朋友盡量唔好選擇!

住宿日期: 2020年7月
2  感謝 stephencheung80
管理階層回應:4 週前評論 已回應

親愛的貴賓 : 非常感謝您與我們的分享。 令人失望的是,我們這次沒有達到閣下的期望。 不用說,這是不愉快且完全不能接受的事。 請放心,我們會認真處理您的意見,並與團隊檢討不足之處,以為將來提供更好的服務。 但是,我很高興看到您逗留期間的正面評語。 我希望我們能以一貫的高服務水準再次歡迎您。Ulf Bremer,總經理

4 週前評論 透過行動裝置

疫情下,難得留港為丈夫慶祝生日。感謝酒店為我們免費升級客房、提供生日佈置,而且還送上生日蛋糕,令他今日的生日過得特别難忘。
P.S. 收到 Welcome Tea☕ & 迎賓生果時,也讓我們感到非常窩心❤

住宿日期: 2020年7月
感謝 LilianCatTravel
管理階層回應:4 週前評論 已回應

親愛的嘉賓:感謝您在這個特別日子選擇港島香格里拉大酒店。 得知您享受這次住宿體驗,我們非常高興。 我們由衷的熱情款待令您留下深刻印象,這真是高興不過。 我們希望在許多其他場合再次歡迎您回到我們酒店。 酒店總經理溥睿名敬上(Ulf Bremer)

2020年6月18日的評論 透過行動裝置

給孩子過生日。整個體驗非常多驚喜。酒店的小哥哥小姐姐們非常用心的準備,還要一再確認是否滿意。安排的小朋友的茶點朱古力以及洗漱用品全部都是用心特別準備的,給貼心,感覺一級棒!!

住宿日期: 2020年5月
旅程類型: 家庭旅行
感謝 helenhon
islkatherinewong,港島香格里拉酒店 的 Secretary,回應了這篇評論已於 2020年6月22日 回應

親愛的Ms. Hon:感謝您在這個特別日子選擇港島香格里拉大酒店。 得知您享受這次住宿體驗,我們非常高興。 我們由衷的熱情款待令您留下深刻印象,這真是高興不過。 我們希望在許多其他場合再次歡迎您回到我們酒店。 酒店總經理溥睿名敬上(Ulf Bremer)

2020年2月27日的評論

It is a gorgeous place to live.
服務態度好,食物又特別,有心思好新鮮美味同有特式。尤其所有員工都好有責任心同好快解決問題,整個配套都好好。喺度婚禮好周到,有香薰同結婚用品好齊全。超出預期嘅好,而且交通方便,太古廣場喺樓下,鬧中帶靜。整潔度都好高,茶葉嘅選項多,又快速補充。所有員工都體貼有效率,親切感又有禮貌。係一間非常優秀嘅酒店,值得推介,就算假日去住一間都值得去。

住宿日期: 2020年2月
感謝 Mirror1234567
islkatherinewong,港島香格里拉酒店 的 Manager,回應了這篇評論已於 2020年3月2日 回應

尊敬的貴賓,您好!

謝謝您分享是次美好的入住體驗,我們很高興能為您提供稱心的服務及舒適的居停,並期望再次歡迎閣下光臨。

酒店總經理溥睿名敬上(Ulf Bremer)