評論 (4,003)
昨天 透過行動裝置

一個完美的staycation體驗, 為了好好慶祝自己的生日,特意和丈夫及女兒入住了一晚著名國際品牌香港文華東方酒店,也可為自己重要的日子留個紀念!

果然,此行酒店的各項安排,還有酒店人員的服務態度,不獨令人稱心滿意,甚至是驚喜連連!

原先透過酒店網頁訂了普通客房,沒料到酒店guest relations manager Florence 幫我免費提升到海景客房,客房大門一打開可以眺望壯麗的維港海景,自然令人喜出望外!

酒店接待人員及Florence 的細心、親切、有禮和熱情,實在令人有賓至如歸之感!當知道本人入住酒店是為了慶祝生日,不單在客房內預先安排了生日蛋糕和許多滿有心思的禮物,還親筆寫下生日賀卡,有五隻可愛鼠公仔伴着,放在客廳迎接我們,實在叫人既驚喜又窩心!

是晚在優雅的客房內享用酒店in room dinning, 服務員準時送上晚餐,悉心佈置餐桌, 送上美味食物☺️很有氣氛!

再次衷心感謝入住酒店時接待我們的Florence 和她的團隊同事Bonita , Samuel and Vivien,今次本人的特別日子不單入住了一間著名國際品牌酒店,享用到優質酒店設施和服務外,還切實感受到酒店方面體貼細心和溫情的接待,實在是本人和丈夫及女兒難忘的回憶,要向酒店充滿誠意的安排致謝,亦想將這份喜悅和大家分享!

住宿日期: 2020年8月
旅程類型: 家庭旅行
感謝 efcsdjkitcj
3 天前評論

當日去到酒店大堂check in,職員見到我地係慶祝週年紀念所以免費升級左我地間酒店房(本身係城景房 升級左 海景房),仲送左個芝士蛋糕俾我地。

之後,職員親自帶我地上房,仲好細心為我地講解,服務態度100分!

酒店房間都好整潔和舒適,廁所乾濕分離,有淋浴和浴缸。

晚餐,酒店提供左三道菜 味道十分好!

早餐,我地揀左係房間進食。

離開酒店之際,酒店職員仲送左盒朱古力俾我地,非常多謝!

今次係文華東方酒店既體驗非常好,酒店職員都超級有禮,一定會介紹家人朋友光顧!

住宿日期: 2020年8月
    • 舒適度
感謝 yhtwxx
Mandarin Oriental Hong Kong,香港文華東方酒店 的 Other,回應了這篇評論昨天 已回應

尊敬的 yhtwxx 您好,

非常感謝您再次入住香港文華東方酒店,並撥冗撰寫有關本酒店的評價。我很高興得知您擁有一段舒適滿意的入住體驗,並喜歡我們貼心的服務態度及酒店體驗等等。

1週前 透過行動裝置

今次選擇文華東方,係想比媽媽一個五星級既體驗,慶祝佢做完手術,身體康復,而文華東方冇令我地失望,每個環節都感受到佢地恩勤既待客態度。
訂房時係訂城市景房,另外要求酒店為媽媽準備一支玫瑰花。
Check in 果陣,GRO 經理Ms.Ava Pun親自迎接,特別offer我地可以late check out,仲帶我地上客房,去到客房,比左我同媽媽驚喜,首先,客房upgrade 左去海景房,仲有一扎六支既長柄玫瑰,朵朵都係大玫瑰!感受到文華東方既誠意同細心!依個Recover 之旅由維港靚景加靚靚玫瑰花開始!
由於疫情,政府加「辣」,餐廳唔做晚市堂食,於是試下叫Room dinning ,果然體驗唔錯,食物味道一流。望住維港夜景享受五星級既晚餐,而家仲好回味!
值得一讚既就係,房間提供既Earl Grey茶葉飲完,於是打電話去服務台refill ,點知,酒店好大方,竟然refill 晒所有茶既茶包!另外,酒店係我同媽媽離開左房果時,幫我地開床,仲好細心幫我捲好叉電線。
Check out 果陣,前檯服務員細心咁問要唔要幫手call 車,期間,Ms.Pun 出黎送我同媽媽走,驚喜又黎喇,就係送左小禮物同心意卡比我媽媽,佢真係好細心,知道我媽媽鍾意飲中式茶。
今次既體驗,係我係我住咁多間酒店以來,第一次有依個五星級待遇!多謝文華東方!我相信我地好快會再見!

旅程類型: 家庭旅行
感謝 Oji_2020
Mandarin Oriental Hong Kong,香港文華東方酒店 的 Other,回應了這篇評論1週前 已回應

尊敬的 Oji_2020 您好,

2 週前評論 透過行動裝置

疫情期間入住文華東方酒店,酒店房間清潔衞生,還提供口罩等防疫物品,很細心。酒店的工作人員都十分友善,服務態度優良。首先是提升了房間級別,其次是送上各種小禮物,如龍鬚糖、蛋卷、蛋糕等,很溫馨,再者是給我們安排了藝術品及酒店歷史之旅,節目豐富。入住期間,到訪了酒店內的三間餐廳,包括文華廳、cafe causette和clipper lounge,服務人員均親切有禮。最後,特別要謝謝接待我們的Miss Chiu和Miss Pun。疫情嚴重,祝願酒店員工身體健康、平安順利!

旅程類型: 浪漫雙人遊
感謝 _R939YJ
Mandarin Oriental Hong Kong,香港文華東方酒店 的 Other,回應了這篇評論2 週前評論 已回應

尊敬的 _R939YJ 您好,

酒店經理

一個月前偶爾看到本地居民住宿禮遇,加上疫情關係,不能離港,故預訂7月25日入住,慶祝週年紀念。
酒店賓客聯絡部門非常體貼,由入住前的溫馨提點,到達登記,離店歡送,整個住宿過程都細緻安排,一絲不苟,各項優惠與禮品叫人喜出望外,Vivien Law and Charlotte Chiu 兩位員工的安排極盡心思,令人對文華酒店除認知有優質硬件設備外,更有一種細膩的關心情誼。離店時,Charlotte 及 Vivien 更送上刻有姓名的酒店紀念品,此份驚喜,令今年的週年紀念,永誌難忘。
若要市俗一點作個比較,我覺得所付的費用,得到起碼三倍的舒適與感受,用物超所值來形容今次的性價比,還恐不及。

客房秘訣: 絕對不能錯過海景房間
住宿日期: 2020年7月
感謝 alanandersingmow

尊敬的 alanandersingmow 您好,

酒店經理

一直都無諗過會係香港住酒店...因為呢個時期無得出去旅行, 所以週年紀念就黎左MO staycation.
因為我book既時候mark左係週年紀念,入住前幾日, GR office 既Charlotte 就用e-mail聯絡我仲好有心甘安排左個蛋糕同埋decoration 係房!
佢地好盡力甘了解我地既喜好, 仲可以幫手arrange埋訂購派對用品!

因為係Fans of MO, 所以入住果日可以提早入住
辦理check in 既時候, Charlotte 親自出黎帶我地上房.
一打開房門既時候.....見到個海景房同埋decoration!!!! 超級正!

我地入住既係海景景觀房, 有個騎樓位加一個大窗望住維港。靜靜地坐係到都覺得好爽!
一路D staff既態度, 酒店既整潔同埋安排真係令我地非常滿意! 甚至可以用perfect黎形容!!!

我地去左Cafe Causette食tea, house keeping知道我地唔係房, 已經好快甘完成evening ge turndown service.
基本上, 就甘放左係枱面既化妝品, 放左係行李位既野, 佢都會幫你係下面墊一塊布! 然後再係兩邊落床位放左拖鞋同埋地墊....真係好舒服好貼心!

因為食左tea ge 關係, 我地好晏先叫home service.。 送home service 上黎既staff 同我地講, 因為我地係週年紀念, 所以特登幫我地佈置左張枱...果一下真係好驚喜。
一路食一路享受窗外既海景 :)

浴室超大, 沖涼用品以至浴鹽都好香好好用!!
所有用品都好乾淨, 床同枕頭都好舒服岩岩好。

第二朝一早起身可以見到個海景真係醒神哂 :)
文華既早餐真係又好食份量又十足!
最後check out既時候, Charlotte雖然唔係度, 但交低左比同事送左一份surprise比我地。
真係好驚喜仲完全估唔到!

男友對今次既staycation 用超乎想像黎形容, 第時唔去旅行既, MO Staycation絕對會係一個好好既選擇!!!!
雖然只係住左一日, 但身心都放鬆哂! 因為真係所有野都恰到好處, 令客人有賓至如歸既感覺!

另外十分貼心既係....佢地會係房準備定獨立包裝既備用口罩同埋酒精濕紙巾:)

客房秘訣: 海景房間景觀很好, 陽光充足
感謝 yankee0919

尊敬的 yankee0919 您好,