“Le Cafe - 泰式主題自助餐 · 幻想在泰國🇹🇭”

Le Cafe 咖啡廳
香港排名第457 (共15,374家餐廳)
菜系: 異國風味
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年5月11日 透過行動裝置

香港人被困咗咁耐,大家都想盡辦法,自製食咗 / 住咗就當去咗旅行✈️
泰式主題自助餐,有一眾泰式沙律冷盤、沙爹炒龍蝦、鐵板燒大頭蝦、海南雞飯、泰式豬手飯、榴連蛋糕、芒果糯米飯⋯當然唔少得即開生蠔、長腳蟹、魚生刺身、燒牛肉⋯太多太多⋯
各式冷盤海鮮、刺身都好新鮮,生蠔每次限取2隻,質素唔錯,師傅都密密開冇停手,所以都唔使點排
熱盤都清得好快,有時仲會轉吓款,成晚各師傅都冇停過,所以都會即時補給
甜品都有好多選擇:中西泰式都有,榴連蛋糕真係超重榴連味。芒果糯米飯ok啦,1杯仔止吓癮!都係食返有4隻味嘅Movenpick小杯雪糕好啲
泰式主題自助晚餐 18:30 - 21:30
✅星期一至四 $384net
✅星期五至日,公眾假期及前夕 $405net
Le Cafe / 香港諾富特世紀酒店
灣仔謝斐道238號

造訪日期: 2021年3月
感謝 Shylau01

2020年10月25日 透過行動裝置

最近疫情有好轉的跡象,終於唔使留係屋企煮嘢食可以出外大擦一餐,知道灣仔的Novotel 酒店 推出全新「尋和味」料理篇·日式主題海鮮自助晚餐,就算去唔到日本享受美食,都可以喺呢度食返夠本

⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨
身為「蠔迷」的我們可以享受到呢度提供的鮮甜美國、法國或愛爾蘭即開生蠔,唔同口味唔同質感,隻隻都很大隻的,足足如我手掌一樣大,肥大鮮美,味道鮮甜醇厚,絕對是一試愛上,一晚食咗十幾隻落肚。

餐廳提供左唔同種類嘅海鮮,包括青口、大蝦同埋阿拉斯加蟹腳,當中的冰鎮松葉蟹腳啖啖都系肉,肉質極為細嫩鮮美。

刺身櫃提供既刺身都唔少架,我最鍾意食嘅三文魚及牡丹蝦刺身好大隻好鮮甜!

牛魔王今次有福了,因為自助餐的重點是特別推介極尚和牛五食,當中的炸吉列和牛真係好正,外面香脆內面軟口的口感,不斷encore再食。

女士們必定要食蒸魚,條魚好大條,背脊嘅肉好滑溜啊。

仲有好多熟食都係我最鍾意食嘅菜式,每樣食少少話咁快就已經好飽,不過甜品係第二個胃,所以點都要幫襯。

甜品方面,都有好多選擇;有各式各樣的蛋糕、水果、Movenpick雪糕,多不勝數。

「 #抹茶控」的我終於可以享受甜品時間,這裏有多款特色京都宇治抹茶甜品等美食,包括抹茶豆腐花、抹茶芝士餅、抹茶木糠布甸、抹茶蛋批等,令我懷念去日本食抹茶嘅日子!

呢個價錢,呢個食物質素,特別欣賞既係refill既速度快,絕對是海鮮迷不能錯過的地方。

感謝 tatababyy
2020年10月24日

【尋和味】
Novotel推出日式主題海鮮自助晚餐,以和風盛宴為招徠,令人大飽口福。
海鮮Corner放滿: 長腳蟹、海蝦、黑青口及凍螺,蟹腳沿著骨節位剪開,看見一絲絲蟹肉,入口粉嫰鮮甜。任食美國生蠔,看著師傅即開,蠔身圓潤,加上微脆裙邊,帶濃郁海水味,質感爽口。
到了壽司Corner,阿根廷紅蝦、三文魚及活赤立魚等,還有壽司: 甜蝦、三文魚、加州卷等,款式不算太多。巨型紅蝦晶瑩剔透,十分新鮮,鮮味突出。再配一口冰涼的海膽蕎麥麵,軟綿海膽,滋味清爽。
天婦羅有多款: 茄子、大蝦、蕃薯及松葉蟹柳等,粉漿厚薄剛剛好,大蝦彈牙肥美,茄子和蕃薯內裡綿密,入口濕潤不油膩。日式壽喜燒鍋底香甜濃郁,牛肉吸收了湯內精華,質感順滑細嫩。茶碗蒸啖啖軟滑,蛋味香濃。關東煮蘿蔔軟綿,吸嗦鰹魚湯汁,純樸滋味。
極尚和牛有多種吃法,和牛串燒厚身肥美,即點即燒,入口焦脆,肉汁細膩,濃郁牛香迴盪,十分窩心。慢煮和牛肩胛肉眼粉嫰,喜歡炸吉列和牛,用麵包糠以高溫油炸,外脆內軟,入口軟腍,香濃肉汁溢出,味覺大滿足。
熱葷有多款選擇: 豚肉西京燒、煎餃子、蒸魚、咖哩、炒飯、日式鵝肝炒烏冬等,猴頭菇蟲草花豬骨湯甘甜,滋養潤喉,有暖笠笠的感覺。
甜品多達二十多款,宇治抹茶豆腐花熱燙,添配紅豆,加入抺茶蜂糖醬,是嗜甜者之選。任食MOVENPICK雪糕,草莓口味微妙酸甜,份外迷人。馬卡龍入口鬆脆,甜而不膩,開心果清新香甜。
糕點同樣誘人: 抹茶慕絲餅、藍莓乳酪慕絲蛋糕、芝士蛋糕及Opera Cake等,真想嚐盡所有口味。抹茶紅桑子批,餅底酥脆,香醇抹茶味,加上莓果,啖啖吸引。藍莓慕絲蛋糕,慕絲細滑。還有和菓子,口感Q彈。朱古力噴泉,以棉花糖及水果沾上,小朋友見到一定喜歡!

讚好Novotel Century Hong Kong Facebook專頁成為粉絲,即可以6折優惠$329起享用自助晚餐

造訪日期: 2020年10月
1  感謝 melodyeathard
2020年10月1日

疫情期間已經盡量減少外出用膳,最近趁朋友生日難得到香港諾富特世紀酒店享用自助晚餐,位置方便鄰近灣仔地鐵站A1出口;最近自助晚餐主題為「尋和味」,主打一系列日式料理。

星期一至四成人每位原價$548,而星期五至日、公眾假期及前夕則為$578,但只要讚好其Facebook專頁即可享有6折優惠,連加一後每人最平亦不用四百元。雖然食物款式不算太多多或特別,但生蠔海鮮等應有盡有總算值回票價。

是次主題重點之一正是和牛五食,包括炸吉列和牛、慢煮醬燒和牛肩胛肉眼、日式和牛火鍋、和牛串燒及日式鴨肝和牛炒烏冬。

炸吉列和牛、慢煮醬燒和牛肩胛肉眼及燒牛肉肉質大同小異,偏韌且肉味較淡,當中個人最喜歡相對肥美惹味的慢煮醬燒和牛肩胛肉眼;旁邊則有雞翼、雞軟骨、大蝦及油甘魚鮫等串燒。

即開生蠔肉身較細但鹹鮮爽口,另外亦有松葉蟹腳、凍蝦、青口及翡翠螺,旁邊亦有各款壽司及卷物。

刺身方面最推薦鮮甜爽彈的大赤蝦,另外亦有原條赤鯛及其他小碟如海膽粒粒籽丼、北海道帶子三文魚籽沙沙、拖羅他他等。

熟食有天婦羅、蒸魚、炒麵、章魚燒、咖哩吉列豬扒等約十款,最特別是有關東煮供應,大根更是香甜入味。

沙律、芝士、冷盤、水果等亦不缺少。

除了各款蛋糕外,亦有抹茶芝士餅、宇治抹茶豆腐花、宇治抹茶木糠布甸、若葉丸子及大福一系列和風甜品。
雪櫃中更有Movenpick雪糕杯及各款迷你甜點,更有小朋友最愛的朱古力噴泉和即製班戟機。

感謝 Voracious1006
2020年9月21日 透過行動裝置

[灣仔~Le Cafe]
Novotel「尋和味」料理篇 · 日式主題海鮮自助晚餐 $548 (優惠價:$329) 我比較鍾意食以下幾樣:
1️⃣美國生蠔
即叫即開嘅任食生蠔真係今餐嘅highlight!
2️⃣慢煮醬燒和牛肩胛肉眼
和牛五食之中,我最愛呢個慢煮醬燒和牛肩胛肉眼!肉質鮮嫩,醬燒味好入味!
3️⃣蒸魚
原條蒸魚岩哂一家大細食
4️⃣Movenpick 雪糕
甜品除咗宇治抹茶甜品同傳統芝士蛋糕之外,最令人期待嘅梗係Movenpick 雪糕:士多啤梨味,瑞士朱古力味同楓糖核桃味雪糕!
整體來講,環境寬敞唔迫夾!
⚠️ 4/9-30/11「讚好」Novotel Century Hong Kong Facebook專頁成為粉絲,即可以6折優惠$329起享用自助晚餐!
Novotel Century Hong Kong
地址: 灣仔謝斐道238號香港諾富特世紀酒店1樓

2  感謝 michelin b

查看過Le Cafe 咖啡廳的旅客也查看過

去過Le Cafe 咖啡廳嗎? 請分享你的經驗!