“六折和牛生蠔自助餐”

Le Cafe 咖啡廳
香港排名第476 (共14,150家餐廳)
菜系: 異國風味
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

疫情期間已經盡量減少外出用膳,最近趁朋友生日難得到香港諾富特世紀酒店享用自助晚餐,位置方便鄰近灣仔地鐵站A1出口;最近自助晚餐主題為「尋和味」,主打一系列日式料理。

星期一至四成人每位原價$548,而星期五至日、公眾假期及前夕則為$578,但只要讚好其Facebook專頁即可享有6折優惠,連加一後每人最平亦不用四百元。雖然食物款式不算太多多或特別,但生蠔海鮮等應有盡有總算值回票價。

是次主題重點之一正是和牛五食,包括炸吉列和牛、慢煮醬燒和牛肩胛肉眼、日式和牛火鍋、和牛串燒及日式鴨肝和牛炒烏冬。

炸吉列和牛、慢煮醬燒和牛肩胛肉眼及燒牛肉肉質大同小異,偏韌且肉味較淡,當中個人最喜歡相對肥美惹味的慢煮醬燒和牛肩胛肉眼;旁邊則有雞翼、雞軟骨、大蝦及油甘魚鮫等串燒。

即開生蠔肉身較細但鹹鮮爽口,另外亦有松葉蟹腳、凍蝦、青口及翡翠螺,旁邊亦有各款壽司及卷物。

刺身方面最推薦鮮甜爽彈的大赤蝦,另外亦有原條赤鯛及其他小碟如海膽粒粒籽丼、北海道帶子三文魚籽沙沙、拖羅他他等。

熟食有天婦羅、蒸魚、炒麵、章魚燒、咖哩吉列豬扒等約十款,最特別是有關東煮供應,大根更是香甜入味。

沙律、芝士、冷盤、水果等亦不缺少。

除了各款蛋糕外,亦有抹茶芝士餅、宇治抹茶豆腐花、宇治抹茶木糠布甸、若葉丸子及大福一系列和風甜品。
雪櫃中更有Movenpick雪糕杯及各款迷你甜點,更有小朋友最愛的朱古力噴泉和即製班戟機。

感謝 Voracious1006

2020年9月21日 透過行動裝置

[灣仔~Le Cafe]
Novotel「尋和味」料理篇 · 日式主題海鮮自助晚餐 $548 (優惠價:$329) 我比較鍾意食以下幾樣:
1️⃣美國生蠔
即叫即開嘅任食生蠔真係今餐嘅highlight!
2️⃣慢煮醬燒和牛肩胛肉眼
和牛五食之中,我最愛呢個慢煮醬燒和牛肩胛肉眼!肉質鮮嫩,醬燒味好入味!
3️⃣蒸魚
原條蒸魚岩哂一家大細食
4️⃣Movenpick 雪糕
甜品除咗宇治抹茶甜品同傳統芝士蛋糕之外,最令人期待嘅梗係Movenpick 雪糕:士多啤梨味,瑞士朱古力味同楓糖核桃味雪糕!
整體來講,環境寬敞唔迫夾!
⚠️ 4/9-30/11「讚好」Novotel Century Hong Kong Facebook專頁成為粉絲,即可以6折優惠$329起享用自助晚餐!
Novotel Century Hong Kong
地址: 灣仔謝斐道238號香港諾富特世紀酒店1樓

感謝 michelin b
2020年9月18日 透過行動裝置

今次又去咗灣仔 Novotel Century Hong Kong 嘅 Le Café 食最新嘅「尋和味」料理篇 · 日式主題海鮮自助晚餐 ,試下仲有冇咁好食先➰.
介紹返‍♀️ 今次嘅主題”「尋和味」料理篇 · 日式主題海鮮自助晚餐” 有任食和牛、海膽粒粒籽丼、即開生蠔、日本直送刺身等等...我就梗係每樣都試下喇 “即開生蠔” 海水味重,肉質鮮甜,係幾好食嘅.
“極尚和牛五食” 係有日式壽喜燒、日式鵝肝和牛炒烏冬、和牛串燒、炸吉列和牛同慢煮醬燒和牛肩胛肉眼 個人好推介”慢煮醬燒和牛肩胛肉眼” 完全將肉汁鎖在肉裡面,切開鮮嫩多汁,好有油香味,好正呀.
日本直送刺身同海膽粒粒籽丼都好新鮮,海膽好滑又濃味,配上各種粒粒籽,都唔錯架‼️ .
最後當然到甜品喇 當然有我最愛既 Mövenpick 雪糕,忍唔到口唔食返2盒 特別推介”宇治抹茶豆腐花” 軟綿口嘅抹茶味豆腐花,加上低甘味蜜紅豆,唔會好甜又會有一種抹茶香➿.

感謝 Karen_szeC
2020年7月6日 透過行動裝置

Novotel【即開生蠔. 鴨肝和牛. 法式饗宴】自助晚餐

早前同小公主去左灣仔食自助晚餐真係超級開心因為有即開生蠔另外仲有超過30款甜品選擇小公主超級興奮一個人食咗兩碟甜品

我哋可以一次過品嚐多種傳統法式美饌和牛鴨肝漢堡、香煎鴨肝、法式海龍皇湯、白酒藍青口、生牛肉它它、香草牛油焗田螺.甜品有法式蘋果批、法式焦糖燉蛋及紅酒燴香梨經典甜品小公主食左三個法式焦糖燉蛋

必食海鮮推介專人即開鮮嫩生蠔、松葉蟹腳、凍蝦、青口、翡翠螺

美食推介專人即開鮮嫩生蠔大大隻松葉蟹腳和牛鴨肝漢堡白酒藍青口呢個我都食咗兩碟甜品一定要食法式焦糖燉蛋同任食既Mövenpick 雪糕

造訪日期: 2020年7月
感謝 sinmama
2020年6月16日 透過行動裝置

最近真係keep住係咁食食食
但無辦法啦 好多餐廳都有好吸引既promotion
完全無辦法抵抗!

好似上星期就係Novotel Century Hong Kong 既 #LeCafé
品嚐左個夏日法式自助晚餐
任食傳統法式美饌包括和牛鴨肝漢堡、香煎鴨肝、法式海龍皇湯、生牛肉他他、牛油焗田螺、白酒藍青口、紅酒燴香梨、#Mövenpick 雪糕等;仲有 #即開生蠔、#松葉蟹腳、多款冰鎮海鮮刺身及西冷扒無限供應!
我特別鍾意個法式海龍皇湯 超級足料 味道濃郁鮮甜
和牛鴨肝漢堡都好正 好少自助餐有得食架!

造訪日期: 2020年6月
感謝 amberber_au

查看過Le Cafe 咖啡廳的旅客也查看過

去過Le Cafe 咖啡廳嗎? 請分享你的經驗!