“快閃6折期間限定越南大虎蝦”
龍苑中菜廳的評論

龍苑中菜廳
訂位
訂位
Eatigo
香港排名第1,300 (共13,941家餐廳)
價位: US$20 - US$50
菜系: 中式料理
更多餐廳詳細資料
適合: 當地美食
用餐選擇: 預訂
周圍地區: 尖沙咀
2020年6月3日

早說過金域假日酒店「龍苑」是自己經常光顧的地方,前個月先一家人參觀完婚禮之後齊齊嘆茶,今次又同一班朋友試試新推出的新菜式。
可能大家困得太耐,好想出街食飯,同朋友傾下計,而且餐廳仲做緊醫護人員有半價,難怪今晚全院滿座,相信當中有不少是為今次疫情付出心力的醫護朋友。
餐廳先送上「抗疫湯」,香甜的龍脷葉及蘋果,入口舌底生津,正。
枝竹火腩紅炆龍躉翅煲 ($498)
早兩三年前曾經在龍苑攪過生日飯局,其中一道菜就是炆龍躉翅,今日重遇,賣相依然澎湃,尤其是魚皮,充滿了骨膠原,火腩跟腐竹蘸滿了肉汁,用來下飯一流,但份量太多,沒5,6位朋友,恐怕消滅不了。

招牌紅酒燴牛尾煲(四件)
每件都有如小朋友拳頭大小,炆得超軟腍,輕輕用叉一戳,已經骨肉分離,肉質帶甜香,惹味到一個點,而骨肉的精華都混和在醬汁內,當然不能錯過,特意另加點了花卷($48/半打),軟熟熱燙的花卷蘸滿了醬汁下,真是人間美味。
蒜香味濃的「蒜蓉牛油焗大蝦」($138/隻)
隻隻都手掌長度,炸得蝦殼卜卜趣,蒜蓉及牛油香味滲入蝦肉,真係好香口。
惹味的「咖喱大虎蝦粉絲煲」($538/4隻)
選用的大虎蝦質素好,啜一下蝦膏,甘香豐腴,而咖喱汁帶甜味,置底的粉絲蘸滿了蝦汁及咖喱汁,絕對是一個搶食點。
開胃味美的「茄汁煎蝦碌」($538/4隻)
同一樣的食材,卻是變化萬千,茄汁蝦好有家庭菜的感覺,不錯。
金絲鵝肝百花炸釀北海道帶子($368)
外層脆絲,餡料是帶子肉及鵝肝,嫩滑與油香夾雜,層次分明,沾些少甜酸汁,油膩感減低不少。
即製豆腐花
甜品是即叫即製豆腐花,熱辣辣的非常討好,質地輕盈富豆味,下點黃糖就更滋味。

造訪日期: 2020年6月
感謝 foodiephilip

2020年1月26日

今次來飲宴,乳豬拼盆、炸蟹鉗、瑤柱釀節瓜、鮑魚菇炆鵝掌、蒸魚、干燒伊麵、蟹籽炒飯。全部都美味!服務滿分!

造訪日期: 2019年12月
感謝 PiggyC9
2019年9月18日

龍苑中菜廳是位於金域假日酒店內的中菜廳。中式菜色十分美味,特別是「雞濃湯燉花膠響螺」,味道濃郁及膠質很重,值得推薦。

造訪日期: 2019年5月
感謝 lee z
2019年9月5日

西日式自助餐就食得多,點心自助餐就第一次食

三十款點心任食,($118/位,另加一服務費)

環境坐得舒適,一日前訂位仲免茶芥

點心種類大致分為餃類,飽類,腸粉類,煎炸類及糖水,全部都係飽肚之選!

入座每位送竹笙灌湯餃一客,但實物同認知嘅大有不同,似係一隻水餃多D........

之後就到煎炸類出場 : 呢客綠色嘅係叫做迷網黑椒牛粒卷,外皮脆中帶點煙韌感,入面係牛肉粒餡,食一條都相當飽肚!

荔芋角好耐都無食過,呢度水準唔錯,外皮鬆脆,內裏嘅芋蓉相當綿口,好味!

而鮮蝦腐皮卷亦係香脆,內裏多款材料做餡,趁熱入口加埋喼汁一齊食都唔錯!

而佢嘅蝦餃同蝦腸都出色,蝦隻爽口彈牙,而腸粉本身都幾滑溜! 回本必食!!

最後當然要食下甜點,呢碗係椰汁紫米露,食完一啖就已經放棄...................

呢個價錢,感覺唔太值!

造訪日期: 2019年9月
感謝 gingerszeto
2019年7月25日

點心做的夠精緻, 非常好吃, 一定要預先訂位,特別是假日, 一早就客滿, 而且看的出來, 都是常客. 可以累積asia miles哩程, 即使價位比一些餐廳高, 我依然每年來香港必定到訪的餐廳.

感謝 Rebecca W

查看過龍苑中菜廳的旅客也查看過

去過龍苑中菜廳嗎? 請分享你的經驗!