“【🇹🇭Greyhound Café Galleria👍🏻📸️】”
Greyhound Cafe的評論

Greyhound Cafe
6/24(週四)
20:00
香港排名第2,596 (共15,387家餐廳)
菜系: 現代創意料理
更多餐廳詳細資料
用餐選擇: 早餐, 預訂
周圍地區: 中環
2021年5月1日 透過行動裝置

好開心同朋友來左位於K11 Musea 的Greyhound Café Galleria,無敵海景,食物水準超高,打卡一流️❣️

Thai- Inspired Afternoon Tea Set ($388/ 2位)

第一層:
鮮香煎牛柳粒配香蒜汁、泰式辣汁青木瓜沙律、薄切三文魚配泰式辣汁

高質,牛柳粒肉味香濃,三文魚調味惹味,木瓜沙律材料豐富,有花生和原隻蝦乾

中層甜點:
是日特選千層蛋糕、朱古力布朗尼、芒果糯米飯、椰子紅寶石

甜品相當出色,斑蘭千層蛋糕☘️超級好吃,布朗尼馥郁朱古力味,椰子冰雪亦相當濃郁清新

下層鹹點:
招牌脆炸單骨雞翼、泰式沙爹雞柳串、新鮮蔬菜沙律、泰式炸蝦球配魚餅球、泰式炸蒜魷魚、脆炸栗米蟹肉餅配甜酸醬、豬柳串燒、炸越式蟹肉春卷

全部鹹點都相當高質,炸物香脆可口,不油膩,最喜歡他們的串燒,肉質很好,多汁嫩滑

泰式凍奶茶(+0)
呢個下午茶餐包埋,茶味奶味香濃

碟豆花茶(+$18)
另外配上一小樽檸檬糖漿,隨自己喜好加入

餐廳:Greyhound Café Galleria (Victoria Dockside K11 Musea) (尖沙咀)
地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea3樓327A及327C號舖

造訪日期: 2021年5月
感謝 tomandcharlie_diary

2021年4月24日 透過行動裝置

有一日經過門口,畀佢嘅椰子千層蛋糕吸引住,於是便入去試下,千層蛋糕內有椰子肉及極香的椰香味,確是好好食。不過佢哋嘅服務態度就唔係幾好,蛋糕都未食完就已經過嚟想收碟,好似想趕你走咁樣,態度亦都不好,但是因為佢哋嘅食物真心唔錯,所以趁假期便相約朋幾個朋去食多次兼食午餐,價錢一啲都唔平宜,一口氣叫了六個菜加兩件椰子千層。
啖啖蟹肉奄列,蛋煎得嫩、香,而且蟹肉很多又鮮甜好好味。
香炸鱸魚配酸芒果沙律,外表似稍乾,但吃落肉汁豐盈有魚味,骨頭酥脆香口,佐酒佳品。
泰式黃咖喱蝦極具水準,地道到跟在泰國食毫無分別,蝦仁爽彈但略細,且價格頗貴。
粉絲蝦鍋夠乾身夠惹味,而且蝦仲超級彈牙,食到唔停口。
食物雖然好食,但我11點半入場坐到12點45分都仲未嚟第一樣食物,而且每一樣食物都相隔非常之久,由不肚餓等到肚餓,到我食齊六樣嘢,需時兩個小時,餐廳安排都很混亂,服務員態度亦不好,如果下次再嚟食要揀平時星期一至五人不多的時候才好來,會等得沒有這麼久。我上一次來這裏食tea,也是等了非常非常之久。叫兩杯咖啡嚟咗一杯,叫三件蛋糕嚟咗一件,我覺得呢間餐廳啲服務員,要加強培訓,因為以這個高級的價錢,換取這樣啲服務態度完全不合理不能接受。

造訪日期: 2021年4月
感謝 750,803
2021年4月4日 透過行動裝置

這次去了一家吃Fision菜的咖啡店,店舖位於K11 Musea,店裡環境挻大裝修特別,坐在窗邊還可以欣賞到維港景色。餐牌上有多款特色菜選擇,也有不少甜品供應。
泰式奶茶千層蛋糕 HKD$78,這個蛋糕賣相吸引,面頭有三隻以小馬造型的餅乾。蛋糕層次分明,另有泰式奶茶醬可倒去蛋糕,令到奶茶味道更突出。蛋糕口感幼滑,奶茶味道濃郁味道不太甜。
雜錦迷你班戟 HKD78,這個一份有六件,可以選擇三款口味。這次選擇了斑蘭/椰子/芒果,班戟以蛋卷的賣相,還有牽絲的模樣很特別。中間夾著自選口味醬,顏色鮮豔打卡不錯。可以一次過吃到不同口味挻不錯的,班戟蛋味香濃口感鬆軟。
沙嗲豬頸肉 HKD$62,這個有跟餐加購優惠,另有沙嗲醬和酸辣汁拌著來吃。豬頸肉的外皮煎到金黃色,口感帶點脆身味道很香。肉質腍身口感煙韌,帶點油份在口腔散發著,另有多士可拌著來吃。
越式鮮蝦雞肉米紙卷 HKD$98,半透明的米紙卷包著滿滿的材料,看到原粒鮮蝦放在面頭。醬汁味道酸酸甜甜的,鮮蝦肉質爽口。米紙卷口感豐富,另有生菜可配著來吃。
帕能咖喱羊扒 HKD$248,這個咖哩的味道很香,咖哩味道不辣帶甜味,另可選擇跟白飯/酥餅拌著來吃。羊扒肉質腍身,配著咖哩吃挻惹味☺。我們選擇了酥餅拌著吃,因為咖哩吸入酥餅的味道不錯,我們很喜歡這樣吃的。
Pink Journey HKD$62,用士多啤梨/蘋果汁/青檸汁製成的沙冰飲品,配上特別的杯子,造成漸變層賣相。飲品味道酸酸甜甜,既開胃又解渴。
另外點了熱泡沫咖啡,咖啡面頭是“G”字頭裝飾,咖啡味道香濃,飯後來杯咖啡很醒神。在這裡慢慢享受午餐挻舒適的,而且食物質素不錯。

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 CHINGCHINGJAIII
2021年2月8日 透過行動裝置

本身係Greyhound Café的忠實粉絲, 差不多每間分店都去過, 反而第一次到K11 Musea 的分店。 星期日約朋友食團年飯, 一早已經在openrice訂位,中午一點準時到達, 餐廳安排窗邊座位, 有維港靚景非常舒適, 自然光透過窗邊滲入, 心情特別輕鬆。 大家各自揀了喜歡的菜式,越式鮮蝦雞肉米紙卷$98、 泰式炸魷魚圈$78、 鮮蝦炒金邊粉$138、 秘製醬汁燜豬手$288、 沙爹豬頸肉$88、 朱古力窩夫$68、 泰式奶茶千層蛋糕$78, 還有飲品Cha La Wan $78、Pink Journey $62、Tipsy Watermelon $108、 Lemongrass & pineapple$108。

越式鮮蝦雞肉米紙卷~ 一碟有九件, 配上生菜和甜酸醬, 味道普普通通。

泰式炸魷魚圈~ 炸魷魚圈等到最後催了好多次才到, 細細條冇口感, 似炸麵糰多。

鮮蝦炒金邊粉~ 有四隻鮮蝦, 不算爽口, 金邊粉味道濃點會更好。

秘製醬汁燜豬手~ 豬手炆得軟腍入味, 是眾多款菜式之中比較出色的。

沙爹豬頸肉~ 口感乾身, 味道偏淡。

朱古力窩夫~ 平時多數食千層蛋糕今次試下這裏的窩夫, 朱古力味香濃, 配上鬆脆口感的窩夫,正!

泰式奶茶千層蛋糕~ 最喜歡奶茶千層蛋糕口感軟滑, 甜度適中,超推介的甜品。

Cha La Wan~ 啤酒味道清清地, 易入口沒有苦澀味。

Pink Journey~ 味道偏酸, 賣相靚。

Tipsy Watermelon~味道普通。

Lemongrass & pineapple~ 賣相普通,味道酸。

食過Greyhound 幾間分店, 感覺這間食物質素比起其他幾間差些少, 當然這類的賣點一定是靚景吧!

地址: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea3樓327A及327C號舖

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 Victoriay_eatwithvic
2020年2月7日

好耐都冇食泰國菜啦昨晚心血來潮,勁勁勁想食,去完AIA,就順手落IFC去「Greyhound Cafe」嘆返餐

海鮮菠蘿炒飯$148 :幾有睇頭,淨係果兩片燒過既菠蘿已經夠晒吸引,望到都流晒口水炒飯入面仲有腰果、提子乾、肉鬆、菠蘿粒、鮮蝦❗️鬼死咁足料,仲要全部都係開胃野兩個人唔經唔覺,成兜食晒

鮮蝦炒金邊粉$138 :超級正!上碟時會比埋花生碎同埋辣椒粉你,如果撈埋一齊食,真係冇得輸呀!超惹味!但提提大家,佢既辣椒粉都幾辣,唔係好食得辣就唔好撈咁多

越式鮮蝦雞肉米紙卷$98 :米紙厚薄適中入面都好足料❗️塞滿晒鮮蝦同雞肉用旁邊嘅生菜同薄荷葉,再加埋甜酸醬包住一啖放晒入口超正

泰式奶茶$42 :呢個係我每次食泰國菜都一定會飲!佢有種好獨特既味道,好難形容,個種茶味真係佢先有!成杯奶茶都好滑好香濃!唯獨係甜左少少但都唔會影響我對佢既愛

超級滿足嘅一餐☺️我諗我已經愛上左佢

回頭率:4.5/5

造訪日期: 2020年1月
1  感謝 mrs_ng_c9

查看過Greyhound Cafe的旅客也查看過

去過Greyhound Cafe嗎? 請分享你的經驗!