“名不虛傳”
Kushiro的評論

Kushiro
香港排名第2 (共16,253家餐廳)
價位: NT$4,051 - NT$11,906
2024年4月15日 透過行動裝置

好耐之前已經很想去「釧」食廚師發板,今日終於得償所願!

食物非常豐富又美味:
灸燒大拖羅壽司
北海道根室海膽壽司
野鴿清湯
凍焗玉子

最後甜品非常豐富:士多啤梨雪糕、哈密瓜、提子沙冰、伊達卷,仲有招牌豆乳福袋和黑芝麻朱古力

感謝 Amy C
評論 (166)

2024年4月15日

今日老細慶功帶我嚟到尖沙咀半島酒店樓下嘅呢間日本餐廳釧度食晚飯
好在一早預先有預約 竟然全場爆滿證明質素好好啦 餐廳裝修環境俾人一種寧靜洗滌心靈嘅感覺 可以好好地欣賞壽司師傅製作食材
首先三道前菜
來自富山既螢光魷魚 鮮味十足 日本菜之花竟然係港人熟悉嘅菜心非常爽甜
富山灣既白蝦他他
北海道牛油味增煮北寄貝 有半生熟既口感 一啲都唔韌 加咗牛油同味噌落去調味令北寄貝既鮮味更上一層樓

長崎出產既華漣真蠔 人稱日本一 口感爽口 咸淡適中
西瓜奈良漬配慢煮鮟鱇魚肝 西瓜奈良漬甜甜地又帶有豐富嘅酒香 啱啱好可以中和鮟鱇魚肝嘅油膩感非常出色
關西白燒鰻魚 用上新鮮嘅日本海鰻外皮燒到脆卜卜鰻魚肉質爽滑彈牙 而且非常鮮甜 加上經過烹調嘅佐料櫻花蝦 令道菜更加惹味可口送酒一流

赤身
大拖羅 見到淡淡嘅粉紅色就知佢油份十足啦 非常鮮甜
赤海膽

野鴿蔬菜雞肉清湯
竟然甜品都有個驚喜 豆乳福袋
用腐皮烘到脆卜卜做一個福袋用皮 入面加左豆乳奶凍 杯芽 黑糖醬 黑芝麻朱古力 成個配搭好豐富,同時又清爽而且又唔會太甜

造訪日期: 2024年3月
感謝 sze l
2024年4月9日

釧KUSHIRO (おつまみ5品・一品料理4品・鮨8貫・お吸物・デザート)

小長井華漣真蠔 曾獲得初代日本一稱號

肉香與蔬菜嘅清甜縈繞於口中

最後有很精緻嘅自家製甜品platter讓人目不暇給

感謝 seowoob
2024年4月7日

今日我非常之雀躍,因為終於都可以品嚐到香港最頂級的酒店半島酒店B1樓層的日本餐廳釧,之前也聽過不少好評,所以也非常期待。

釧位於半島酒店地底,所以要成扶手電梯往下,問一問職員,便很容易找到。

由餐廳的設計、服務、食物的擺盤、味道、新鮮,各方面都在水準之上,真的大飽口福、一試難忘❤️❤️❤️。

餐廳環境清幽,充滿高級時尚的日本設計,內設有十多個座位,主要是食 Omasaka 廚師推介。

今天我吃的是瀧TAKI餐,價錢$2280,我不用花時間和機票費飛往日本,就可以享受如此高級的Omasaka,真是非常值得,這餐也是我吃過最頂尖的日本料理😋😋😋。

餐包括了3個頭盤、3個主食、8件刺身壽司、一碗湯和甜品拼盤。每一道菜式的擺盤精緻極了,都是經過細心處理,全部刺身都極之鮮甜,魚味濃厚。海膽色澤鮮明,海膽在口中猶久不散,繞樑三日!👍👍👍
拖羅油脂豐富,燒過的刺身,散發著陣陣的油脂香氣,而且入口即溶,別有一番風味。😃😃😃

1北海道青口貝、象拔旁、青瓜漬
2富山白蝦、魚子、龍蝦湯凍,金箔灑上面~3層一齊食,是一道非常之矜貴的一道菜式。
3一品料理:北海道帶子、黑松露、昆布
4.長井野生吞拿魚
5.針魚太(日本石班)壽司,加左青O汁
6.春子魚(魚BB、春天食)壽司、上面加了烏魚子-口感爽而滑
7.鳥貝壽司-好新鮮。
8.中吞拿壽司
14.根室海膽紫菜壽司
15.醬油燒青鱼紫菜壽司
16.野鸽、雞、野菜清湯
17.燒玉子布丁
18.甜品拼盤-蜜瓜 、士多啤梨、自家制大福皮 、提子沙冰、芝士蛋糕、黑芝麻朱古力

造訪日期: 2024年3月
感謝 idy999
2024年4月6日

放假要好好慰勞吓自己😂於是揀左間未試過既omakase嘆下✨ 呢間位置都幾隱蔽,朋友早過我去到仲問我知唔知邊個位 我緊係即刻問人😛環境好正 岩曬放假relax食個飯
咁朋友話揀左中間果set 叫華Hana??有4個前菜10件壽司、麵豉湯同甜品

-螢光魷魚加醋海草
魷魚鮮咸,加醋既酸爽,質地滑身,果然係開胃菜☀️
-鮫蝶魚伴日本醬油
職員建議先食魚生,呢個醬油清淡帶甜,魚鮮尾後尾好出而鮫蝶魚就表面好薄好脆
-酒漬八爪魚
呢個正,大大條show面前好震撼!八爪魚就好超淋 亦甜甜地 我一舊點左少少薑食,果種甜味會仲香,好食😝
-茶碗蒸伴法國藍龍蝦
白蘆筍打成蓉係蛋topping,蛋有龍蝦油脂香氣,加埋fresh蘆筍香,龍蝦肉好鮮甜,正🤣
-炭燒笛鯛
一啖咬落去好脆爆曬汁 ,魚肉好嫩,荀絲好爽口👍🏻
-鱸魚
有柚子鹽,柚子既酸味好fresh,幾驚喜
-牧丹蝦
好鮮糯,有小小入口即融➿
-魽目鯛
超香既炭燒味,好香!
-毛蟹
一擺入口啲蟹味爆曬出黎! 重點係唔覺有飯,啖啖蟹肉,我同朋友講呢個先係肉蒲團🤣滿足!
-池魚
加左少少薑蓉,但唔辣,完美組合
-鰹魚
聽講用左櫻花木燻,聞到好香煙薰香味,有啲驚艷,口感係偏乾身,但咬落去都係juicy🤩I like!!!
-鯖魚
魚味比較濃
-赤身
好濃好肥美
-中拖羅
日本和歌山縣野生吞拿魚,我都係跟牌打😂呢個好野黎,肉同油脂比例岩岩好!
-馬糞海膽壽司
我食到一半少飯都頂唔順,轉左走飯,好正,成口海膽嘅鮮甜味☺️
-中拖羅手卷
又係走飯版既😙有啲芝麻香蔥
好香好脆!
-白麵豉
職員介紹話用左三種麵豉一齊製作,我覺得比坊間麵豉湯清淡,終於有碗麵豉湯係飲曬😂
-蛋
好似雞蛋布丁,好濃好厚實,Q彈又滑

最尾一定要講下個甜品!
其實平時食omakase完全唔會對甜品有咩期望😂但呢個真係嘩左聲,好豐富✨仲要唔係得個樣,係樣樣都咁正!特別係個豆腐福袋 好似係⋯我唔記得左了好食到我係咁食完全聽唔入店員既講解😂好濃豆味又好滑,係布丁加豆腐花嘅完全組合,佢連個外殼都係用豆皮炸😍😍

同埋真係要讚嘅就係staff好細心,Keep住留意茶杯,同埋會講解,見你影相打卡又主動擺前啲俾你慢慢影夠😁重點係我最愛走飯~~

呢間我會為左個甜品再去打卡🫣🫣

感謝 Ying Y

查看過Kushiro的旅客也查看過

去過Kushiro嗎? 請分享你的經驗!