“尖沙咀出色廚師發辦”
Kushiro的評論

Kushiro
香港排名第2 (共16,127家餐廳)
價位: NT$3,958 - NT$11,632
2023年12月4日 透過行動裝置

今次去到尖沙咀的半島酒店吃午市的廚師發辦,超喜歡他們的前菜!甜品也好出色,服務態度也十分之好❤️

沖繩水雲配鱈魚白子
酸酸的水雲配上燒過的白子十分開胃~
炙燒鰤魚海苔醬芝麻醬
醬汁非常好吃,配搭芝麻醬非常香口。

法國藍龍蝦茶碗蒸
雞蛋超嫩滑,配上豪華的藍龍蝦肉質鮮嫩~

金雕立鱗燒
用上西班牙醬汁很特別,魚鱗非常脆口。

壽司10貫
大拖羅
海膽

造訪日期: 2023年12月
1  感謝 Journey08432111639
評論 (118)

2023年12月1日 透過行動裝置

朋友做咗單大生意 請我去尖沙咀半島酒店𥚃的「釧」嘆廚師發板🥰

汐SHIO

黒芝麻朱古力

造訪日期: 2023年10月
感謝 BeeBeeLeeLee
2023年12月1日 透過行動裝置

去左半島酒店食日本野,員工好有禮貌😊餐廳座落半島酒店地庫,釧Kushiro個名好有型,坐得舒服氣氛好✨❤️黎打卡好有氣派
晚餐 汐 SHIO 有前菜、一品料理、10貫壽司、卷物、熱湯、甜品😋

首先有白子,來自北海道食落帶鮮香味道濃郁,加左辣椒、羅白蓉、酸、蔥花調味,自己覺得少少調味已經好好食!

百合根真丈係呢度獨家創作,百合根磨蓉加入海老蓉、澳洲婆參蒸熟、炸脆。佢哋嘅湯用伊比利亞腿、松葉蟹肉煮成。成個製作方法都非常之用心,食到烏魚子帶鹹香同時咬到海蔘爽口口感。

帶子
色澤靚而且大大粒,好鮮😋簡單加柚子青檸汁已好好食

鹿兒島深海池魚
一直都知深海池魚好肥帶濃濃脂香

鰤魚腩
本身油份重仲要腩位,油分更多入口即溶🫶🏻

秋刀魚
秋刀魚刺身一直都係季節性,味道清唔需要太多調味已經好好食,師傅喺上面用刀𠝹開令壽司好似藝術品

拖羅
佢係蛇腹拖羅🙀所以睇落好似斷開咗,係呢種拖羅獨有。咬落食到中間筋膜位置,呢個位重油香,愈食愈香

北海道鮟鱇魚
之前食鮟鱇魚,都係一件件,今次師傅裝佢加
味林清酒整說之後再落埋蘿蔔漬,食嘅時候有好香酒味,然後係用咗脆tart配,成個口感賣相都好特別。

筯子
之前未食過🙈特別在於就係有層筋膜,咬落去香,令魚子嘅鮮甜味道更香。

黑頭魚
主要食佢肉香同口感,係種味道比較清,肉質相對結實脂肪較少,主要食魚肉香。

右口魚邊
右口魚好少郁動所以好肥,魚邊位置肥上加肥。即場火炙燒過後脂肪熔後更肥美。

赤海膽
味道清甜好食口感正🤓師傅好大方比左好多!

吞拿魚太卷
入面好多前料,有呑拿魚、赤身、火炙大拖同芝麻羅白漬,食嘅時候除左魚香仲有羅白嘅清。

野鴨湯
非常特別用料入面有野鴨、甘筍、西芹、洋蔥等等,師傅用蛋白去油,所以成個湯好清好健康。

甜品真係太屈機了
葉隱用左糖脆脆,入面有我最愛嘅cream cheese mousse,加入龍珠果同白加侖子之後就好靚好高級,女仔一定好鍾意。豆乳奶凍外層脆卜卜成個袋咁,奶凍香滑又唔會太甜。壓軸黑芝麻朱古力帶濃濃芝麻香,入口即溶。

造訪日期: 2023年12月
感謝 kyle1001hk
2023年11月30日 透過行動裝置

朋友來港,她說想食半島酒店裡「釧」的Omakasa ,成為每位$1980😂。

我哋坐在吧枱前,欣賞日籍廚師👨‍🍳用心製作壽司,期待著每道菜和品嘗的一刻;這晚我哋很開心很滿意。菜單設計得很豐富,不單只有時令刺身、壽司,還有炸物、鴿湯及如詩如畫的甜品盤。

🦪生𧐢: 鮮味十足,海水咸味適中

✨炸物:這是炸魚天婦羅,肉質新鮮結實配以紫菜一齊食、口感很好。

🍣壽司:針魚 、池魚、黑鯥、魷魚 、鮟鱅魚肝撻、鰤魚、帆立貝、大拖羅、三文魚籽、海膽卷、吞拿魚腩卷及甜蛋;刺身肥美,甜度亦足。

🥣鴿清湯:以鴿、雞及蔬菜熬制出一個清甜滋潤嘅清湯。

🍬2人甜品拼盤:豆乳雪糕配脆脆、日本北海道芝士配時令鮮果、黑芝麻朱古力;這個甜品盤確實令我哋好驚喜,賣相不單漂亮🍁,當中的「日本北海道芝士配時令鮮果」,口感交織著甜與甜酸的味道層次感,為我哋這頓晚餐畫上的甜美句號。

造訪日期: 2023年11月
1  感謝 joey20202
2023年11月29日

又到左一年一度嘅紀念日,梗係要帶小妹去食餐好啦!
見ig最近有唔少人推薦位於半島酒店嘅🇯🇵日本餐廳「釧」,
半島酒店夠高class,啱晒打卡~😎
五星級服務,食物質素相當好,尤其刺身好新鮮!
小妹當然亦讚不絕口!😊

Lunch Menu お昼の献立 $680起,7道菜,性價比高,
另外有三款壽司🍣おまかせ,$980起,16道菜,也相當不錯。
不過小妹唔係太鍾意食壽司🍣,所以就叫左一個比較多熟食的季節限定的お昼の献立($680)。

第一道菜(先付け):沖繩水雲配蕃茄
水雲又稱海髮菜,和昆布同屬褐藻類,含有豐富的褐藻素,只生長在零污染的乾淨海域;
水雲口感柔軟,配上預先去皮蕃茄仔,酸酸甜甜,好開胃🤤!

⭐️推薦❗刺身五點盛
記得以最淡味嘅刺身開始享用~
1. 鮫鰈魚 / 白身魚:魚油豐富,肉質爽脆細嫩~
2. 秋刀魚:肉質肥美富彈性,甘香濃郁,完全冇骨,平時麻麻地秋刀魚嘅小編都真係要讚下!😆
3. 鰆魚:是馬鮫魚的一種,油脂豐富,炙燒魚皮更突出魚油香氣~
4. 牡丹蝦:一啖豐腴甘香蝦膏,一啖細綿帶爽蝦肉,超正!👍🏻
5. 中拖羅:一啲筋都冇,鮮甜味美~

⭐️推薦❗茶碗蒸超嫩滑,配上日本🇯🇵天惠菇,加上用黑松露和蜜糖🍯調配而成嘅芡汁,菇香十足~

甘鯛立鱗燒
其實是將甘鯛嘅魚鱗燒得「站起來」嘅料理技法,
魚鱗層層交疊,猶如蜂巢立面,
鮮嫩魚肉搭配酥脆的鱗片,
搭配西式Fusion用🇪🇸 西班牙辣肉腸chorizo 、黃豆、羊肚菌製成嘅醬汁,又幾夾喎!😳😏

海鮮丼
鋪滿超豐富嘅刺身,
有鰤魚、鰆魚、拖羅、三文魚籽等,
刺身夠新鮮!
最特別係佢嘅玉子😳,口感好特別,嫩滑到入口即溶。

鮑のリゾツト (義大利燉飯)
用山口縣鮑魚製作而成嘅燉飯,
以黑松露、蜜糖、鮑魚肝醬調味,鮮香味美!
鮑魚口感軟熟,味道濃郁~😋

味噌汁
用三種白麵鼓調配而成嘅麵豉湯,
裏面加了白肉菇和豆腐,味道比平時嘅麵豉湯有層次,又唔會太鹹。👍🏻

豆乳奶凍福袋是「釧」主打甜品~💕
豆卜炸至酥脆,食落有啲豆香,
裏面藏着呈半流心狀嘅日本豆乳奶凍,配上焦糖醬,真係好好食!☺️

黑芝麻朱古力
黑芝麻香濃,中間仲有啲朱古力脆米,有意外驚喜!

平時多數食壽司廚師發辦,
今次試左主打日式料理的季節限定廚師發辦,都好出色🤤,
壽司🍣應該都相當有質素吧!下次要再黎試下😏

造訪日期: 2023年11月
    • 氛圍
1  感謝 foodie_talk

查看過Kushiro的旅客也查看過

去過Kushiro嗎? 請分享你的經驗!