“畢生難忘的生日飯”
Kushiro的評論

Kushiro
香港排名第2 (共16,127家餐廳)
價位: NT$3,958 - NT$11,632
2023年10月7日 透過行動裝置

位於半島酒店的鮨店「釧」果然是名不虛傳!預約總是爆滿,一位難求,今次早早預訂跟男朋友慶祝生日。原來餐廳以「花朝月夕」為題,中環亦是走日本庭園風格,配合極致的餐飲體驗,絕對是一大享受。今天享用taki瀧omakase set $2580/人,每道菜式都由廚師精心炮製,質素絕對有保證。

客人用餐還可以獲贈精緻小杯子!

~~~~~一品料理三品~~~~
·第一道一品料理是北海道毛蟹、紫蘇花、紫蘇醋再加上大阪泉州市水茄子🍆。十分清爽,紫蘇醋有草本香氣,茄子有略帶咬口十分開胃!

·第二道菜,深得我心, 有層次感!紐西蘭螯蝦配上柚子汁 ,最底層有龍蝦膏奶凍,
頂層再灑上魚子醬,中間是番茄醬啫喱,極富心思的配搭加上優質的用料,鮮味在口中爆發,底層的龍蝦膏奶凍是靈魂!

·第三道菜,在坊間不常見,花足心思炮製而成!賣相是一粒丸子,泡在湯裏,這粒丸子不容小窺:由邊百合根、真丈打成的丸子 ,包著澳洲婆參雞蛋🥚海蝦蝦膠,再泡在伊比利亞火腿高湯、北海道松葉蟹,紫菜 ,最後配上薄片烏魚子調味!每樣食物的配合皆十分完美,有葷有素達到微妙的平衡感!

~~~~~~魚生+壽司~~~~~~~

·北海道北寄貝
師傅以炙燒的方法處理,達到半生熟的效果,擠上青檸汁,作為第一道魚生,特別清新,有冰涼口感,嘴嚼釋放甜味 !

·獅魚
同樣是清甜的魚生,不用過到調味,亦能品嚐到其油脂豐盛!

·吞拿魚醬油漬
整體感覺滑溜,無酸味,漬製方式為吞拿魚帶來豐富的鮮味和鹹香,錦上添花!

·蛇腹拖羅
坊間鮨店大多會在廚師發辦套餐中安排港人最愛的拖羅;但蛇腹拖羅較為少見:廚師飛筋處理,拖羅的紋路一覽無遺,滑溜如雲石的表面一樣,油香豐富,更為香滑

·秋刀魚磯邊卷
不時不食!當造的秋刀魚,配上河源蔥、炒芝麻 ,漬蘿蔔,配料極度豐富,整個卷物可謂爆餡,味道相當融洽,慷慨的份量 !尤其是秋刀魚冰冰涼涼好清新,肉感滿滿

·墨西哥劍魚
特地選用厚切墨西哥劍魚,用上紫蘇醬油醃,使之風味更有層次,另外加上胡麻、姜芽蔥蓉,鮮味之中帶少少辣,刺激味蕾,調味相當益彰!

· 炭烤松茸釀鮑魚燴飯
步入秋天當然要試一試松茸菜式,松茸乃高檔料理中的表表者,松茸具獨特的堅果的濃郁香味。再加上山椒葉、鮑魚粒、蒜片還有荀片檸檬汁,層次豐富風味十足

·筋子醬油漬
8月 開始,就是跟筋子當做的季節!經醬油醃製完全沒有腥味。保留了薄膜,口感豐富滿足,比坊間的筋子更為黏,更富彈性,作為魚生愛好者的我,也是一種全新的體驗!

· 春魚
洋蔥汁醃漬過 ,很特別的處理方法!春魚的味道相對濃郁,炙燒過之後釋放油鮨香氣!

·北海道羽立白海膽
色澤金黃,味道清新又清甜,師傅以紫菜包上壽司飯,放上海膽,一口下肚超級滿足!

·赤身 拖羅 太卷
燒拖羅再加上無燒的拖羅各有千秋,拖羅控感到十分滿足,加上炒芝麻,更有層次!

湯品:
以野鴿、大蒜、洋蔥 ,紅蘿蔔、西芹、免治雞肉、熬成;令人雙眼發光的驚喜!乳鴿好濃郁,雖然材料多多,但是沒有油, 清爽至極

—————Seasonal dessert ——————
·Peach sober
蜜桃雪芭加了荔枝紅茶jelly丶乳酪,yogurt,其中Yogurt 是自家製作的,不得不提的是山梨縣大糖領蜜桃肉,香港好少見,十分之香甜,同樣令人雙眼發光!期間限定!

·Signature dessert
京都豆腐奶凍福袋
日式豆腐皮加Fired 胚芽白朱古力脆脆,入邊仲有好濃郁嘅豆腐味,真係好有誠意!

·Black seasame white chocolate

感謝 GrandTour09405315089
評論 (118)

2023年10月6日 透過行動裝置

初嚐半島酒店高質Omakase

今次深探半島酒店地庫,發掘人間美食!位於地庫角落,有一家高質Omakase,一嚐之下完美享受!

餐廳食物都是由本地香港廚師親自發板, 所搜羅既食材、所製作嘅刺身、所切割既器皿等都非常講究,食材新鮮、迎合節氣;刀與刀藝、禮儀等都令食客感到高尚!

整個Omakase品嚐十數件特色料理,熟食、壽司、刺身都會由師傅因應食材、時間來切換,非常用心!

當中不得不提各款食材刺身,北寄貝沾上青檸汁;秋刀魚沾上河豚蔥;鰤魚以備長碳燒;劍魚帶柚子胡椒;吞拿魚細分每個部位赤身、中拖羅、大拖羅,每一道簡單刺身帶俾你無盡驚喜同埋味覺既衝擊,可能係意想不到未食過既味道!

最有驚喜總結甜品位,唔係普通簡單一杯雪糕一個蛋糕了事,而係3個高質甜品:豆乳奶凍福袋配焦糖漿、荔枝紅茶啫喱乳酪帶新鮮桃肉、濃郁黑芝麻朱古力,為整個Omakase 畫龍點睛!

尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖

感謝 Mroolong
2023年10月5日 透過行動裝置

📌釧

餐廳位於半島酒店地庫,裝修雅緻🌿
選擇坐吧枱可以欣賞師傅預備食材☺️
店員細心友善,整個用餐體驗感覺好好🫶🏽
晚餐餐牌主要有3款套餐📜
我地揀咗$2580 嘅[ 瀧 TAKI ]包括前菜、一品料理、壽司、熱湯及甜品

[ 前菜 ]賣相精緻☘️享用正餐前正好打開味蕾✨
🔖北海道毛蟹配大阪茄子紫酥花
第一道前菜已經賞心悅目☺️
鮮甜蟹肉配上水果茄子,帶有淡淡醋香✨
🔖紐西蘭蛪蝦配水晶魚子醬
以蕃茄啫喱及龍蝦奶涷襯托深海螯蝦及魚子醬,味道鮮甜,享受到多重口感😚
🔖百合根真丈
百合 蝦膠 烏魚子做成丸子,先煮後炸香氣撲鼻,口感軟綿✨配伊比利亞火腿高湯及松葉蟹肉,用料矜貴☺️

[ 一品料理 ]& [ 壽司 ]師傅上菜時會介紹各款食材嘅特色🍣親切態度令用餐體驗加分不少😚

🔖北海道鰤魚
🔖醬油漬赤身
🔖中拖羅
🔖吞拿魚太卷
🔖布丁玉子燒

[ 湯 ]享用正餐之後送上熱騰騰嘅熱湯,非常完滿🥣
🔖野鴿湯
野鴿 雞 洋蔥 大蒜 甘荀 熬湯,湯汁濃香唔會膩

[ 甜品 ]甜品係自家製,相當有誠意❤️
🔖白桃雪葩乳酪
自家製乳酪口感軟滑,陣陣桃香加上玫瑰清香,味道有驚喜✨
🔖豆乳福袋奶凍
脆皮腐皮配上胚芽 醬油黑糖,好鍾意呢種脆脆口感🥰
🔖芝麻朱古力
濃濃芝麻香,口感幼滑,從甜品嘅賣相、味道都感受到餐廳的一絲不苟

造訪日期: 2023年10月
感謝 eatisfun23
2023年10月5日 透過行動裝置

✧*。٩(ˊ釧Kushiroˋ*)و✧*。

Had an amazing Omakase at Kushiro
第一次來到半島酒店地庫的釧,
環境高雅有格調,
無論是坐在吧檯前欣賞師傅的表演,
或是在Vip房舉行私人宴請,
從室內設計也可欣賞到一絲不苟的設計美感,浪漫氣氛環境下,加上有米芝蓮一星總廚的設計下,款款食物質素都有水準,
絕對是這個初秋最要推薦的Omakase😊😊

感謝 phonebus
2023年10月3日 透過行動裝置

早排慶祝朋友生日,試左呢間位於半島酒店地庫嘅日式廚師發辦~ 成餐都食得好開心,

前菜有松葉蟹配茄子同百合根真丈打頭陣!
鮮甜多汁嘅松肉蟹肉加入水果茄子點綴,配上紫蘇葉同酸汁,格外醒胃;百合根真丈以海蝦打成蝦膠,搭配伊比利亞鏗魚高湯,再加入毛蟹蟹肉、海苔同烏魚子,味道層次豐富,帶有陣陣菊花香,不錯

品嚐前菜後,師傅逐一送上四款壽司,包括深海池魚、白蝦、秋刀魚、北奇貝。當中秋刀魚最為印象深刻,質感偏爽口,咬落啖啖油香,好肥美!接著就係最期待嘅吞拿魚五重奏,有蔥吞拿魚紫菜卷、大拖羅、赤身、中拖羅同吞拿魚太卷。大拖羅入口即溶,最重油香,但略嫌有筋~

試左咁多款菜式後,師傅為我地準備左日本鏗魚過一過場~ 以禾稈草煙燻後,入口帶有濃烈嘅煙燻香,配上菠菜葉豆苗醬,令鮮味更能呈現

然後,就要介紹當晚嘅MVP:北海道筋子同北海道羽立白海膽! 北海道筋子比較少見,除左粒粒晶瑩飽滿嘅醬油漬三文魚籽外,仲連住黏口嘅筋模,令鮮甜味更出!師傅將紫菜包飯再放上分量十足嘅海膽,味道甘甜可口,口感綿滑,好滿足!

最後,店員為我地送上滋潤暖胃嘅湯品,加入
紅蘿蔔、蘋果、日本菇、大蒜等熬製而成,有助解膩。

而甜品更加有三款咁多,每款賣相都好精緻!有豆腐奶凍、水蜜桃雪芭同黑芝麻朱古力。豆腐奶凍最為特別,以香脆日本腐皮包裏住豆腐奶凍,再加入白朱古力脆脆同焦糖醬增加甜味,係唔錯嘅結尾~

造訪日期: 2023年10月
感謝 winglamh2020

查看過Kushiro的旅客也查看過

去過Kushiro嗎? 請分享你的經驗!