“初嚐半島酒店高質Omakase”
Kushiro的評論

Kushiro
香港排名第2 (共16,127家餐廳)
價位: NT$3,958 - NT$11,632
2023年10月6日 透過行動裝置

初嚐半島酒店高質Omakase

今次深探半島酒店地庫,發掘人間美食!位於地庫角落,有一家高質Omakase,一嚐之下完美享受!

餐廳食物都是由本地香港廚師親自發板, 所搜羅既食材、所製作嘅刺身、所切割既器皿等都非常講究,食材新鮮、迎合節氣;刀與刀藝、禮儀等都令食客感到高尚!

整個Omakase品嚐十數件特色料理,熟食、壽司、刺身都會由師傅因應食材、時間來切換,非常用心!

當中不得不提各款食材刺身,北寄貝沾上青檸汁;秋刀魚沾上河豚蔥;鰤魚以備長碳燒;劍魚帶柚子胡椒;吞拿魚細分每個部位赤身、中拖羅、大拖羅,每一道簡單刺身帶俾你無盡驚喜同埋味覺既衝擊,可能係意想不到未食過既味道!

最有驚喜總結甜品位,唔係普通簡單一杯雪糕一個蛋糕了事,而係3個高質甜品:豆乳奶凍福袋配焦糖漿、荔枝紅茶啫喱乳酪帶新鮮桃肉、濃郁黑芝麻朱古力,為整個Omakase 畫龍點睛!

尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖

感謝 Mroolong
評論 (118)

2023年10月5日 透過行動裝置

📌釧

餐廳位於半島酒店地庫,裝修雅緻🌿
選擇坐吧枱可以欣賞師傅預備食材☺️
店員細心友善,整個用餐體驗感覺好好🫶🏽
晚餐餐牌主要有3款套餐📜
我地揀咗$2580 嘅[ 瀧 TAKI ]包括前菜、一品料理、壽司、熱湯及甜品

[ 前菜 ]賣相精緻☘️享用正餐前正好打開味蕾✨
🔖北海道毛蟹配大阪茄子紫酥花
第一道前菜已經賞心悅目☺️
鮮甜蟹肉配上水果茄子,帶有淡淡醋香✨
🔖紐西蘭蛪蝦配水晶魚子醬
以蕃茄啫喱及龍蝦奶涷襯托深海螯蝦及魚子醬,味道鮮甜,享受到多重口感😚
🔖百合根真丈
百合 蝦膠 烏魚子做成丸子,先煮後炸香氣撲鼻,口感軟綿✨配伊比利亞火腿高湯及松葉蟹肉,用料矜貴☺️

[ 一品料理 ]& [ 壽司 ]師傅上菜時會介紹各款食材嘅特色🍣親切態度令用餐體驗加分不少😚

🔖北海道鰤魚
🔖醬油漬赤身
🔖中拖羅
🔖吞拿魚太卷
🔖布丁玉子燒

[ 湯 ]享用正餐之後送上熱騰騰嘅熱湯,非常完滿🥣
🔖野鴿湯
野鴿 雞 洋蔥 大蒜 甘荀 熬湯,湯汁濃香唔會膩

[ 甜品 ]甜品係自家製,相當有誠意❤️
🔖白桃雪葩乳酪
自家製乳酪口感軟滑,陣陣桃香加上玫瑰清香,味道有驚喜✨
🔖豆乳福袋奶凍
脆皮腐皮配上胚芽 醬油黑糖,好鍾意呢種脆脆口感🥰
🔖芝麻朱古力
濃濃芝麻香,口感幼滑,從甜品嘅賣相、味道都感受到餐廳的一絲不苟

造訪日期: 2023年10月
感謝 eatisfun23
2023年10月5日 透過行動裝置

✧*。٩(ˊ釧Kushiroˋ*)و✧*。

Had an amazing Omakase at Kushiro
第一次來到半島酒店地庫的釧,
環境高雅有格調,
無論是坐在吧檯前欣賞師傅的表演,
或是在Vip房舉行私人宴請,
從室內設計也可欣賞到一絲不苟的設計美感,浪漫氣氛環境下,加上有米芝蓮一星總廚的設計下,款款食物質素都有水準,
絕對是這個初秋最要推薦的Omakase😊😊

感謝 phonebus
2023年10月3日 透過行動裝置

早排慶祝朋友生日,試左呢間位於半島酒店地庫嘅日式廚師發辦~ 成餐都食得好開心,

前菜有松葉蟹配茄子同百合根真丈打頭陣!
鮮甜多汁嘅松肉蟹肉加入水果茄子點綴,配上紫蘇葉同酸汁,格外醒胃;百合根真丈以海蝦打成蝦膠,搭配伊比利亞鏗魚高湯,再加入毛蟹蟹肉、海苔同烏魚子,味道層次豐富,帶有陣陣菊花香,不錯

品嚐前菜後,師傅逐一送上四款壽司,包括深海池魚、白蝦、秋刀魚、北奇貝。當中秋刀魚最為印象深刻,質感偏爽口,咬落啖啖油香,好肥美!接著就係最期待嘅吞拿魚五重奏,有蔥吞拿魚紫菜卷、大拖羅、赤身、中拖羅同吞拿魚太卷。大拖羅入口即溶,最重油香,但略嫌有筋~

試左咁多款菜式後,師傅為我地準備左日本鏗魚過一過場~ 以禾稈草煙燻後,入口帶有濃烈嘅煙燻香,配上菠菜葉豆苗醬,令鮮味更能呈現

然後,就要介紹當晚嘅MVP:北海道筋子同北海道羽立白海膽! 北海道筋子比較少見,除左粒粒晶瑩飽滿嘅醬油漬三文魚籽外,仲連住黏口嘅筋模,令鮮甜味更出!師傅將紫菜包飯再放上分量十足嘅海膽,味道甘甜可口,口感綿滑,好滿足!

最後,店員為我地送上滋潤暖胃嘅湯品,加入
紅蘿蔔、蘋果、日本菇、大蒜等熬製而成,有助解膩。

而甜品更加有三款咁多,每款賣相都好精緻!有豆腐奶凍、水蜜桃雪芭同黑芝麻朱古力。豆腐奶凍最為特別,以香脆日本腐皮包裏住豆腐奶凍,再加入白朱古力脆脆同焦糖醬增加甜味,係唔錯嘅結尾~

造訪日期: 2023年10月
感謝 winglamh2020
2023年10月3日

尖沙咀奢華Omakase🍣 [釧]

開業到而家都好一位難求既omakase位於半島酒店地庫既餐廳由門口到舖頭入面都覺得成個服務同埋感覺都好頂級既感覺 🎉
值得一讚嘅位 每一道菜侍應都會配搭唔同嘅餐具 務求令到每一個食材都可以達到本身嘅味道,而唔會比其他上一道嘅菜式味道影響左😋

汐💛 ($1980)
前菜
北海道毛蟹 意大利黃瓜 配上桂花啫喱 好味清新非常開胃🤤 蟹肉鮮甜 而且配上桂花中和 第一次嘗試呢一個嘅配搭好新奇😆

百合根真丈🍲
百合根整成嘅麵皮口感細膩,加入左蝦膠整既丸子口感軟綿綿,配合加咗鰹魚嘅高湯清得來好開胃

煙燻拖羅🐟
煙燻味好重 側邊位但有微微嘅焦香 配搭左海葵鰹魚熬製而成嘅醬汁唔會覺得好滯既感覺

壽司鮮味十足 大拖羅肥美 油脂咁滿分
海膽入口即溶嘅感覺 秋刀魚都好肥美 🤤

白身魚配搭咗柚子醋食落去微微清香而且唔會蓋過咗本身魚嘅鮮味🐟

豆腐奶凍福袋🍨

餐廳做緊兩周年慶祝凡係去消費嘅顧客都會有一隻清酒杯送返🎉

味道 8.5/10
環境 8/10
推介程度8/10
📍 釧 (尖沙咀)

• 氛圍
感謝 KobeChan0611

查看過Kushiro的旅客也查看過

去過Kushiro嗎? 請分享你的經驗!