“值得回味Omakase”
Kushiro的評論

Kushiro
香港排名第2 (共16,179家餐廳)
價位: NT$4,079 - NT$11,989
2023年10月5日 透過行動裝置

📌釧

餐廳位於半島酒店地庫,裝修雅緻🌿
選擇坐吧枱可以欣賞師傅預備食材☺️
店員細心友善,整個用餐體驗感覺好好🫶🏽
晚餐餐牌主要有3款套餐📜
我地揀咗$2580 嘅[ 瀧 TAKI ]包括前菜、一品料理、壽司、熱湯及甜品

[ 前菜 ]賣相精緻☘️享用正餐前正好打開味蕾✨
🔖北海道毛蟹配大阪茄子紫酥花
第一道前菜已經賞心悅目☺️
鮮甜蟹肉配上水果茄子,帶有淡淡醋香✨
🔖紐西蘭蛪蝦配水晶魚子醬
以蕃茄啫喱及龍蝦奶涷襯托深海螯蝦及魚子醬,味道鮮甜,享受到多重口感😚
🔖百合根真丈
百合 蝦膠 烏魚子做成丸子,先煮後炸香氣撲鼻,口感軟綿✨配伊比利亞火腿高湯及松葉蟹肉,用料矜貴☺️

[ 一品料理 ]& [ 壽司 ]師傅上菜時會介紹各款食材嘅特色🍣親切態度令用餐體驗加分不少😚

🔖北海道鰤魚
🔖醬油漬赤身
🔖中拖羅
🔖吞拿魚太卷
🔖布丁玉子燒

[ 湯 ]享用正餐之後送上熱騰騰嘅熱湯,非常完滿🥣
🔖野鴿湯
野鴿 雞 洋蔥 大蒜 甘荀 熬湯,湯汁濃香唔會膩

[ 甜品 ]甜品係自家製,相當有誠意❤️
🔖白桃雪葩乳酪
自家製乳酪口感軟滑,陣陣桃香加上玫瑰清香,味道有驚喜✨
🔖豆乳福袋奶凍
脆皮腐皮配上胚芽 醬油黑糖,好鍾意呢種脆脆口感🥰
🔖芝麻朱古力
濃濃芝麻香,口感幼滑,從甜品嘅賣相、味道都感受到餐廳的一絲不苟

造訪日期: 2023年10月
感謝 eatisfun23
評論 (152)

2023年10月5日 透過行動裝置

✧*。٩(ˊ釧Kushiroˋ*)و✧*。

Had an amazing Omakase at Kushiro
第一次來到半島酒店地庫的釧,
環境高雅有格調,
無論是坐在吧檯前欣賞師傅的表演,
或是在Vip房舉行私人宴請,
從室內設計也可欣賞到一絲不苟的設計美感,浪漫氣氛環境下,加上有米芝蓮一星總廚的設計下,款款食物質素都有水準,
絕對是這個初秋最要推薦的Omakase😊😊

感謝 phonebus
2023年10月3日 透過行動裝置

早排慶祝朋友生日,試左呢間位於半島酒店地庫嘅日式廚師發辦~ 成餐都食得好開心,

前菜有松葉蟹配茄子同百合根真丈打頭陣!
鮮甜多汁嘅松肉蟹肉加入水果茄子點綴,配上紫蘇葉同酸汁,格外醒胃;百合根真丈以海蝦打成蝦膠,搭配伊比利亞鏗魚高湯,再加入毛蟹蟹肉、海苔同烏魚子,味道層次豐富,帶有陣陣菊花香,不錯

品嚐前菜後,師傅逐一送上四款壽司,包括深海池魚、白蝦、秋刀魚、北奇貝。當中秋刀魚最為印象深刻,質感偏爽口,咬落啖啖油香,好肥美!接著就係最期待嘅吞拿魚五重奏,有蔥吞拿魚紫菜卷、大拖羅、赤身、中拖羅同吞拿魚太卷。大拖羅入口即溶,最重油香,但略嫌有筋~

試左咁多款菜式後,師傅為我地準備左日本鏗魚過一過場~ 以禾稈草煙燻後,入口帶有濃烈嘅煙燻香,配上菠菜葉豆苗醬,令鮮味更能呈現

然後,就要介紹當晚嘅MVP:北海道筋子同北海道羽立白海膽! 北海道筋子比較少見,除左粒粒晶瑩飽滿嘅醬油漬三文魚籽外,仲連住黏口嘅筋模,令鮮甜味更出!師傅將紫菜包飯再放上分量十足嘅海膽,味道甘甜可口,口感綿滑,好滿足!

最後,店員為我地送上滋潤暖胃嘅湯品,加入
紅蘿蔔、蘋果、日本菇、大蒜等熬製而成,有助解膩。

而甜品更加有三款咁多,每款賣相都好精緻!有豆腐奶凍、水蜜桃雪芭同黑芝麻朱古力。豆腐奶凍最為特別,以香脆日本腐皮包裏住豆腐奶凍,再加入白朱古力脆脆同焦糖醬增加甜味,係唔錯嘅結尾~

造訪日期: 2023年10月
感謝 winglamh2020
2023年10月3日

尖沙咀奢華Omakase🍣 [釧]

開業到而家都好一位難求既omakase位於半島酒店地庫既餐廳由門口到舖頭入面都覺得成個服務同埋感覺都好頂級既感覺 🎉
值得一讚嘅位 每一道菜侍應都會配搭唔同嘅餐具 務求令到每一個食材都可以達到本身嘅味道,而唔會比其他上一道嘅菜式味道影響左😋

汐💛 ($1980)
前菜
北海道毛蟹 意大利黃瓜 配上桂花啫喱 好味清新非常開胃🤤 蟹肉鮮甜 而且配上桂花中和 第一次嘗試呢一個嘅配搭好新奇😆

百合根真丈🍲
百合根整成嘅麵皮口感細膩,加入左蝦膠整既丸子口感軟綿綿,配合加咗鰹魚嘅高湯清得來好開胃

煙燻拖羅🐟
煙燻味好重 側邊位但有微微嘅焦香 配搭左海葵鰹魚熬製而成嘅醬汁唔會覺得好滯既感覺

壽司鮮味十足 大拖羅肥美 油脂咁滿分
海膽入口即溶嘅感覺 秋刀魚都好肥美 🤤

白身魚配搭咗柚子醋食落去微微清香而且唔會蓋過咗本身魚嘅鮮味🐟

豆腐奶凍福袋🍨

餐廳做緊兩周年慶祝凡係去消費嘅顧客都會有一隻清酒杯送返🎉

味道 8.5/10
環境 8/10
推介程度8/10
📍 釧 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖

• 氛圍
感謝 KobeChan0611
2023年9月29日 透過行動裝置

個人一直認為初秋係品嘗omakase最好嘅季節,有好多嘅水產當造,可以一邊細味一邊欣賞師傅嘅手藝。半島嘅釧一直都係我bucket list,趁紀念日就同男朋友豪一次!

餐廳裝修以日式森系為主,無論係師傅定侍應都俾到我一種賓至如歸嘅感覺。師傅會主動同你傾計,介紹食材產地成餐飯都有交流。

汐 SHIO $1980/位

壽司🍣
✨ 愛媛縣真鯛配昆布鹽
✨ 北寄貝配青檸汁
✨ 秋刀魚
秋天係食秋刀魚嘅季節,加埋加河豚蔥同生磨薑,魚肉滑身,油脂豐富,少少腥味都無
✨ 靜岡鰤魚
✨ 清森縣劍魚刺身
麻醬配上微辣好match好惹味,魚肉帶啲膠質
✨ 大拖羅
肉味較淡,主要食魚根既香,有少少鹽吊味,咀嚼耐啲油香好重
✨ 赤身佐醬油漬
肉味相對濃郁
✨ 中拖羅
三款吞拿魚我最鍾意中拖羅😍半肥瘦,第一啖肉質比較實,咬開之後油香爆出黎
✨ 醬油漬三文魚筋子
好少見到三文魚子會一大塊連筋,師傅未切之前仲特登拎起比我地打卡。因為用sake醃制過,有淡淡酒香,卜卜脆
✨ 北海道白海膽
師傅建議我哋放喺手上面食,海膽超creamy同漿口,輕輕一咬即溶,食完心花怒放😍
✨ 吞拿魚三兄弟卷物
由赤身、中拖羅同大拖羅組成,仲有醃漬過嘅蘿蔔。一啖放晒入口,一次過食齊三隻唔同口感嘅魚, 口感豐富。

湯🍲
✨ 野鴿清湯
用法式澄清雞湯熬煮,濃中帶清,一打開就傳出香味,飲落仲有少少膠質

✨ 布甸感玉子
表面勁光滑,蛋味清甜

甜品🍧
✨ 大唐嶺桃肉雪芭yougurt
我地好lucky,趕正呢隻桃嘅水尾,桃肉清甜,荔枝紅茶啫喱茶味好香。
✨ 豆乳奶凍福袋
腐皮福袋好脆,奶凍香滑,仲有啲焦糖漿
✨ 黑芝麻朱古力
味道最濃,由白朱古力製成,最估唔到係中間竟然有爆炸糖,咬落好脆

如果每個秋天都可以食一次omakase就好啦🥹

感謝 CloudyMelon

查看過Kushiro的旅客也查看過

去過Kushiro嗎? 請分享你的經驗!