“燒雞牛舌烏龍茶雞尾酒”

Avenue75 Bar & Eatery
香港排名第339 (共15,739家餐廳)
2022年6月29日 透過行動裝置

❤️小紅妹覓食報告❤️
行過尖東有一間幾有型嘅吧,就走入去睇吓啦!點知好有驚喜,如果你行過想食少少嘢飲杯Cocktail同朋友Chill下,係唔錯嘅選擇嚟㗎 !

【醉香脆皮燒雞(半隻)+香茅油飯 $188 】
燒雞口感質量 9/10
油飯香軟硬度 8/10
味道 香、雞滑度、醬汁配料配搭8/10
賣相擺盤 8/10
份量 包足感 10/10
整體⭐️ 9/10
燒雞非常之難得皮好脆,肉好滑好多汁,相信係慢煮既結果,而且有酒香非常之食抵讚!⭐️⭐️⭐️

【牛舌.照燒汁 $65】
入口口感質量 9/10
味覺及香味醬汁配料配搭8/10
賣相擺盤 8/10
份量 包足感 8/10
整體⭐️ 8/10
牛舌做得好淋,切得好厚嘅,加埋照燒汁去燒!非常之好食送酒一流極力推介!✌✌✌

【Woman perfume $120】
入口口感質量 8/10
味道香配搭8/10
賣相8/10
份量 包足感 8/10
整體⭐️ 8/10
你杯Cocktail係幾得意嘅,好多泡!打卡開心

Avenue75 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道75號南洋中心地下36-41號舖

感謝 Vacation17674135217

2022年6月27日 透過行動裝置

朋友去尖東行下,順便搵地方食下野聚下
呢一帶酒吧都幾多選擇,但係最後朋友揀咗呢一間,原因係呢度英倫風,牆身和顏色設計都以藍色為主,朋友好鐘意!

牛舌照燒汁
呢個牛舌簡直係超乎我想像好,咬落質地軟
嫩唔會韌,牛味濃一啲都唔會難咬! 照燒汁滲入左成塊牛舌,而且呢非常之軟滑,係配酒絕徍小食!

龍蝦汁海鮮意大利麵
口感Criminal而且呢可惜嘅份量十足除咗有青口同埋大蝦之外仲有一啲八爪魚,扁意粉卦汁能力高

Bee's Knees
呢杯Cocktail個名好特別,酸酸地嘅檸檬汁配上gin 同honey,略帶一點開胃嘅感覺!

Portrait
飲落落清新而且有淡淡的薄荷葉香氣,輕輕鬆鬆傾偈飲酒食嘢咁就渡過左一個晚上

感謝 hkfoodiebo
2022年6月27日 透過行動裝置

尖沙咀噴水池酒吧街長期都咁多人,呢一間位於酒吧街轉角位旺中帶靜,裝修好靚!佢張木枱勁靚,好有氣氛!呢度店員靚仔又有禮貌!好用心機介紹每一道菜!‍♂️

醉香脆皮燒雞(半隻)香茅油飯
店員特別推薦!
雖然要等30分鐘,但係絕!對!值!得!
用花雕酒預早一晚浸雞,然後風乾,之後再拎去燒到脆皮!加埋泰式辣汁!超正!very impressive 啲飯都係用雞油來做,仲有新鮮菠蘿中和一下
絕對係我食過最好味既燒雞,去咁多歐洲國家旅行,自問食燒雞無數,但最好食既竟然遠在天邊近在眼前!同埋在酒吧出現

黄咖喱蟹肉。蒜蓉飽
蒜蓉包好香脆!
加埋個黃咖喱蟹肉冇得頂
一啲都唔辣,食出️蟹肉嘅鮮味!

GIRL WITH A PEARL EARRING
甜甜地 易入口,好岩女仔飲
由型男調酒師調出嚟真係超正
連豬肉佬威威都紅得起
我真係心心眼調酒師,唔知會唔會捧紅埋佢呢

估唔到本身一心黎飲下野但比令人驚艷既燒雞搶曬風頭

#尖東酒吧街#酒吧#噴水池#燒醉雞#黃咖喱蟹肉蒜蓉包#超好食#旺中帶靜#型男#Avenue75

感謝 justinlcy
2022年6月23日 透過行動裝置

充滿藝術氣息既酒吧餐廳✨ 主打東南亞小食及創意藝術cocktail 裝修設計好有特色,以藍色為主調,牆上既壁畫係定期由唔同畫家創作,而今次既主題係芬蘭既日與夜 整體氣氛唔錯,店員仲好friendly,調酒師更會按照客人喜好做tailed made既酒,好啱同朋友嚟chill下

❀ 醉香脆皮燒雞(半隻) · 香茅油飯
必點菜式✨ 即叫即焗,所以落單後要等30分鐘~上枱果然無失望!燒雞外皮又薄又脆,肉質嫩滑多汁,食落帶有微微酒香 雞肉加少少泰式特調醬汁,酸辣開胃☺️ 下面仲有雞油飯,配埋雞肉一齊食更香口,性價比高

❀ 雞/豬串燒
串燒有雞肉及豬肉各兩串,肉質嫩滑而且好入味,配埋鹹香既泰式沙嗲醬食更惹味,好啱送酒☺️

❀ 牛舌串燒
另一款佐酒小食~一串有三大塊厚切牛舌 咬落質地軟嫩唔會韌,牛味香濃

❀ See my pearl
充滿藝術感既cocktail 依杯係以gin做base,加入棉花糖、茉莉花茶、蜜糖及忌廉等調製而成✨ 入口香甜creamy,有少少似飲緊奶昔,帶有陣陣茉莉花及酒香,上面仲有一層帶鹹香味既parmesan cheese,口感特別又易入口☺️

造訪日期: 2022年5月
感謝 Kyan T
2022年6月21日 透過行動裝置

去開K-11 Artus Staycation,就順便同男朋友行下尖東海傍行到南洋中心呢到,俾間餐廳既半露天座位吸引左入去…成間酒吧既裝修同menu上面既飲品都充滿住藝術氣息

醉香脆皮燒雞+香茅飯:waiter好建議我地要試呢個!成日有種出街食燒雞會伏既感覺,但呢個有驚喜!個皮係脆身!而入面既肉仲keep到好嫩滑,加埋惹味既醬汁,絕配個人覺得香茅飯配都幾夾!

燒雞泡魚乾:食落煙韌有嚼勁,越咬越香口,上面配左少少7味粉幾惹味,點沙律醬又夾!傾計送酒幾唔錯,同埋份量都算多,有成2大片,出面好多餐廳都係得一塊

Portrait the frame cocktail:係餐廳既自創cocktail飲落好fresh面頭仲配左片好薄脆既芒果乾

感謝 CarrieYeung0509

查看過Avenue75 Bar & Eatery的旅客也查看過

去過Avenue75 Bar & Eatery嗎? 請分享你的經驗!