“東京米芝蓮一星拉麵”
金色不如帰的評論

金色不如帰
香港排名第7,337 (共15,679家餐廳)
2021年12月11日

金色不如帰於2015至2018年獲得東京米芝蓮必比登推介,並於2019至2021年連續三年榮獲東京米芝蓮一星,上次到東京旅行時亦有計劃朝聖可惜最後不了了之,近年終於引入香港可以一償心願。

短短兩年間,金色不如帰已經在香港開設四間分店,主打用上大蜆、豚骨、魚介等熬製而成的黃金貝汁湯頭,唯獨是銅鑼灣店則另闢蹊徑以蠔為主題。

牡蠣鹽味拉麵 ($118) 湯頭結合蠔湯、豬骨湯及魚湯,再加上鮮蠔油、自家蠔醬、火箭菜、意大利番茜、紫洋蔥及京蔥,濃厚鹹鮮味有如蠔豉一樣,同時意大利番茜味亦佔一席位。兩片叉燒以低溫慢煮,肥瘦均稱而肉質軟嫩;而拉麵亦有別於一般拉麵店,口感近似蕎麥麵而且偏軟。

煙熏黑椒豚骨拉麵 ($115) 湯底味道相對濃重偏鹹,細呷之下能夠隱約嘗出淡淡菇菌香,將京蔥底下蘊藏的肉碎拌入湯後煙熏黑椒香隨之而來。三層肉叉燒脂肪豐腴,油而不膩可惜只得薄薄一片。

除了牡蠣鹽味拉麵之外,餐牌上亦有菇燒牡蠣串、蠣泡茶漬飯等銅鑼灣店限定菜式。木村完熟白桃梳打汽水 ($32) 蘋果焙茶 ($35)。

牡蠣野菜天婦羅 ($88) 包括日本蠔、新鮮粟米、明太子釀尖椒及金菇,四款調味均鹹度較高,或因如此明太子釀尖椒應有的明太子味亦不翼而飛,而當中當然又以日本蠔天婦羅最為出色,油炸過後蠔肉依然飽滿多汁,味道鮮甜。

醬漬牡蠣一口飯 ($68) 以自家製鮮蠔湯煮成蠔飯,醬油漬廣島蠔比起天婦羅更加鮮嫩多汁,加上蠔醬整體鮮味比拉麵突出,紫菜保持香脆再配以青瓜更加清爽。

造訪日期: 2021年11月
感謝 Voracious1006
2021年12月11日 透過行動裝置

天氣凍心思思想食碗熱辣辣嘅拉麵,黎咗呢間一直on the list嘅牡蠣不如帰。一睇個名就知餐廳係食蠔做主打,做成拉麵、飯同各式小食。

牡蠣鹽味拉麵 ($118)
呢到招牌拉麵,用咗大量嘅蠔肉去煮個湯底,令個湯呈現好靚嘅金黃色,入口有香濃嘅蠔味同鮮甜嘅魚味,配搭幼滑嘅拉麵同稔嫩嘅低溫慢煮叉燒,成個麵非常清新,一d都冇肥膩感。

煙燻黑椒豚骨拉麵 ($115)
另外叫咗呢款黑椒豚骨拉麵,湯底有好香嘅煙燻同黑椒味,豚骨湯好濃厚,面頭仲鋪咗香脆嘅牛蒡。

醬漬牡蠣一口飯 ($68)
醬油漬廣島蠔配搭用蠔湯煮成嘅蠔飯,用紫菜包住,一啖放入口,醬油嘅咸香同蠔嘅鮮味好夾。

牡蠣野菜天婦羅 ($65)
日本蠔炸到外脆內軟,一口咬落去蠔嘅鮮味就係口入面爆發出黎。除咗炸蠔,仲有粟米、明太子釀尖椒同香荀做嘅天婦羅。

完熟白桃梳打 ($32)&白桃焙茶 ($35)

牡蠣不如帰
銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖

造訪日期: 2021年12月
27  感謝 delish_hk
2021年10月2日 透過行動裝置

餐廳:金色不如帰 (尖沙咀)
地址:尖沙咀中間道15號H Zentre地舖

金色不如帰 @konjikihototogisuhk 喺日本東京澀谷一間拉麵小店,創辦人兼主廚山本敦之先生用咗多年心血去研製兩款獨創嘅蜆貝拉麵,不斷提升品質同改良,直到今時今日成為東京米芝蓮一星餐廳嘅水準,而佢嘅夢想喺比全世界人都可以享受到最正宗好味嘅日式拉麵

不如帰嘅日文其實解作杜鵑鳥,餐廳以其灰黑色羽毛做主色,加上磚紅色木紋牆身模仿杜鵑鳥身上嘅顏色設計,仲有落地大玻璃,相當型格有特色,打破一般拉麵店傳統嘅面貌,而仔細一睇天花仲有啲流線型光管,令人聯想起杜鵑鳥自由飛翔嘅感覺

✝️貝汁鹽味拉麵 $128
香港店沿用日本主廚嘅拉麵配方,令我哋可以品嚐到原味道。每日用60斤嘅大蜆去熬製湯底,加入豚骨同清魚湯三重湯底,唔少得有白松露油、香草、青蔥、京蔥、牛肝菌醬等配料,絕無加味精,湯底鮮甜濃郁,一啲都唔覺得鹹膩,直頭成碗湯比我飲晒,加上兩塊唔同步位、肥瘦不一而肉味香濃嘅三層肉同低溫慢煮豚肉叉燒,我知點解可以成為網民嘅最佳拉麵同拎到米芝蓮級數喇,唯一份量就唔喺好夠我呢啲咁大食嘅人食喇,所以叫埋小食就啱啱好

✝️一口芝士脆豚 $70
用咗日本直送嘅麵包糠去煮炸香脆嘅外層,咬開入面包住流心香濃芝士同埋豚肉,按喜好蘸埋自家製燒烤醬、沙律醬或者芥末,又幾可口好食

✝️紫蘇雙檸洛神花茶 $38
飲埋呢杯加咗紫蘇葉、青檸同檸檬嘅洛神花茶,雖然個人最近灰灰哋但都即刻refresh咗唔少

網上見到餐廳最新喺銅鑼灣開咗全港首間以「牡蠣黃金湯」做主打湯頭嘅拉麵店——牡蠣不如歸,搵機會一定要去潮聖吓先得

#金色不如帰 #KonjikiHototogisuHK #米芝蓮一星 #貝汁鹽味拉麵 #60斤大蜆熬製 #金黃色貝汁湯底 #東京殿堂級拉麵

造訪日期: 2021年10月
感謝 hinsonfoodhk

查看過金色不如帰的旅客也查看過

中國香港

去過金色不如帰嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。