“蛋糕之皇”
香港小熊的評論

香港小熊
香港排名第171 (共667家甜點)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年11月29日 透過行動裝置

平時同朋友行街經過依間舖都見倒好多人喺外面等位。我估應該都幾好食,特別是週日,超多人,想試好耐,等咗15分鐘到,都叫不枉此行。今日終於有機會試下,真係好多款式,連飲品個樽都靚過人,成個bear形狀,真係好吸引呀~~
粒粒朱古力爆漿蛋糕,陣陣的蛋香撲鼻而來特別吸引,朱古力漿味道超濃郁,配上表面的朱古力粒粒,口感更豐富,不論作為Party上的小點,或下午茶小食等,都相當適合。令人一啖接一啖停不下來,店家不斷推陳出新,創造出不同口味。一出爐就大大件,而且離遠都聞到香味,因此蛋糕出爐時間就出現排左長長人龍。
仲有買咗飲品,一杯白桃烏龍茶,一杯怪獸阿華田。白桃烏龍茶,非常之濃厚嘅白桃味,配埋烏龍茶非常之夾。而怪獸阿華田鋪滿厚厚的阿華田粉,真係每一啖都會有龍龍的阿華田喺口裏面,非常難忘的味道!

造訪日期: 2021年11月
感謝 cathywan0906

2021年11月21日

係尖沙咀行街口渴就去左香港小熊買野飲

‍♀️海苔肉鬆卷‍♀️$36

本身聽個名覺得會唔會唔夾,咸既蛋糕,但見到佢話係招牌黎就試下,反正都幾平,佢份量都唔細,有四舊,其實真係幾好食估唔到係幾match,可能肉鬆都係有d甜,所以係唔會有違和感蛋糕都鬆軟

白桃烏龍$32

呢個係我本身唔中意飲茶都中意飲,佢唔會好重茶味,白桃粒有好多粒,飲住食白桃好正

楊枝金露$38

楊枝金露係酸酸甜甜,甜度剛剛好,佢仲做左好令既漸層,芒果汁撞奶,想行住食甜品都冇問題‍♀️‍♀️

呢度甜品飲品都幾平又正,行過要一試

造訪日期: 2021年10月
1  感謝 Krystal030
2021年10月25日 透過行動裝置

途經尖沙咀樂道,看見一間賣特式飲品和台式古早蛋糕的店子,便順道點選了兩杯飲品和一盒蛋糕,帶回家作下午茶。

~蟹黃味肉松小方
我今天選了從未吃過的蟹黃味肉松小方,一盒四個,賣相吸引。每一件小方的古早味蛋糕包裹都由厚厚的肉松包裹著,非常吸引。切開蛋糕便見其中亦是夾了一層肉松和薄薄一層的沙律醬,所以吃起來,蛋糕除了鬆軟之外,亦適當的濕潤,容易入口;蟹黃味肉松極之脆口,配合了畧帶濕潤的古早蛋糕,真是外脆內軟,吃起來口感極好,味道可人。

~白桃烏龍茶
白桃烏龍茶清新可口,令人一試難忘!濃淡得宜的烏龍茶和白桃配合得很好,入口微甜,既解渴又味美。白桃是切成小粒放入烏龍茶內,方便食客從飲管中吸食,頗為貼心。

~楊枝甘露
冰凍的楊枝甘露味道豐富,既有清新的柚子粒,又有咬口的爆珠粒,配上濃濃的芒果汁,味道多元化,又不會過甜,十分吸引,絕對不會令食客失望。

造訪日期: 2021年10月
感謝 TamWah1819
2021年9月29日 透過行動裝置

家裡老細突然要求甜品外賣,臨時臨急真係考起我,打算放棄之際就在巴士站發現了香港小熊,有飲品又有蛋糕,兩樣都買老細就不會失望啦~

蟹黃味肉鬆小方
蛋糕有三個系列,但肉鬆感覺比吸引,果然老細表示沒有失望,肉鬆堆滿滿的圍實蛋糕,上面有一層沙律醬,蛋糕又夠鬆軟,蟹黃味增添了蛋糕香,一盒4件,厚厚實實,足料好味。

楊枝甘露
啖啖西柚,芒果,西米,非常足料,不加冰的一杯,整杯都原汁原味,不會越飲越淡,所以飲完都好飽肚,我沒有要求少甜,甜度算適中。

白桃烏龍茶
這個老細好滿意,白桃甜甜的,碰上烏龍茶挺有驚喜,感覺清新又解渴,滿足了老細的目的,但又不太甜,烏龍茶不苦澀,非常推薦哩!

造訪日期: 2021年9月
感謝 yanikachow
2021年8月17日

經朋友推介,位於尖沙咀樂道有間新開小店「香港小熊」,主打各式茶飲,特色飲品外,也提供古早蛋糕,肉鬆蛋糕和鬆餅,飲品及糕餅款式非常多!店家裝飾很有玩味,有很多熊仔,飲品瓶也有小熊的外形,整間店很多顏色,很歡樂帶點童話氣息!

茶飲系列也有不少:超人氣系列、益力多集合、冷泡茶;今次首先嚐嚐招牌的「白桃烏龍茶」,第一口感覺清新而甜度適中,烏龍不苦澀茶味顯著,有淡淡的甘醇茶香,口感幼滑!白桃味突出而不膩,茶香及桃香十分好味!解渴一流!

朋友點了「西柚多多蘇打」,微微苦澀的西柚果肉帶著獨特的果香味,酸酸甜甜的多多加上蘇打水的氣泡以及吸管可以吃得到西柚肉粒,喜出望外! 夏天點這杯確實消暑又解膩!清新之選!

有飲品怎可少了糕點,今次選了「開心果鬆餅」,鬆餅口感軟熟,迷你但有三件份量,蛋味濃郁富蛋香味,蛋糕氣孔質感綿密,厚身甜度剛好,開心果粒口感帶脆,完全不會過膩,正值是店家新鮮出爐時間,鬆餅香味飄飄!

整體來說,這是一間性價比高的小店,支持!

造訪日期: 2021年8月
感謝 mw222017

查看過香港小熊的旅客也查看過

中國香港

去過香港小熊嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。