“超有鑊氣泰國菜”

Kung Che Thai Restaurant
香港排名第4,357 (共15,739家餐廳)
周圍地區: 元朗
周圍地區: 元朗
2022年6月13日 透過行動裝置

今次搵咗間泰國菜同屋企人試下,到底元朗有咩美食推介?元朗泰國餐廳我揀咗「公車泰國餐廳」,離附近輕鐵站約5分鐘!今次我嗌咗泰式明爐烏頭魚、蒜爆鮮海蝦、串燒(豬+雞)、蒜茸包、泰式椰青、紅豆冰。

泰式明爐烏頭魚 HKD 148

一上枱,即時被香料味吸引,香料幾乎鋪滿成條魚,而且條魚仲要好大條!
香料包括薑、香茅、肉碎、酸梅、蔥、芹菜、檸檬葉、菇等!

烏頭魚幾乎都係無鱗,去鱗好乾淨;
最中意就係每啖都夾住皮肉,感覺皮膚會愈黎愈好!
幾乎魚肉都好滑,肉嫩鮮甜,而且少骨,真係可以啖啖肉!
下次想試埋佢鹽燒烏頭。

蒜爆鮮海蝦 HKD 108

海蝦隻隻都好大隻,今次一碟約8隻大蝦;
每隻都啖啖肉又殼薄,而且爆炒香料好多元化,令蝦擁有既香味好豐富,成件事好完美。

串燒(豬+雞) HKD 35

串燒配既醬汁好濃郁又惹味,應該係有沙爹醬、花生醬、泰國乾香料混合而成;
雞夠滑又香,豬熟度岩岩好,豬味幾香;
配埋咁開胃既醬真係值得一試!

蒜茸包 HKD 35
一碟有4件,蒜茸味幾香,好快就上枱。

泰式椰青 ( 跟餐$25 )、紅豆冰 ( 跟餐$8 )
紅豆冰豆量都唔少,椰青同紅豆冰都幾解渴,而家既天氣就最啱飲!

泰式海蜇 HKD 68

一碟鋪滿好多海蜇,同我哋食開海蜇唔同,平時食既係海蜇既腳,今次這個係海蜇既頭
大大塊好似 JELL 咁好爽口,而且表面有啲泰式醬,超開胃!

餐單平時有唔同優惠,今次係 follow 社交平台帖文有 jetso !

餐廳空間感大,枱與枱之間距離大,即使同時間好多食客都唔怕坐得迫;
而且人手好夠又快動作,送餐或落單速度100分!

餐廳餐牌勁厚,海鮮、飯、麵、小食、主菜、咖喱、特飲等!

造訪日期: 2022年6月
感謝 Szesiblog

2022年5月6日 透過行動裝置

公車泰國餐廳 (元朗)
元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

位置好,坐得寬敞闊落舒適,新裝修乾淨企理。

泰式龍眼冰$28
非常足料,半杯都係龍眼肉,保健飲品,夏天飲透心涼,甜到入心。

泰式香茅冰$18
好少飲過香茅味嘅飲品,見佢咁特別就叫咗杯,非常之清新,好適合️食完濃烈嘅味,清爽下口感。

泰式海南雞 半隻$98
皮脆肉嫩,入口爽滑,唔鞋口,又唔Un ,醬汁惹味。配菜花生好食

泰式咖喱海蝦 $168
甜咖喱唔算辣,啱我鍾意食甜嘅口味,除咗海蝦仲有大大隻青口同魷魚配菜洋蔥超好食蝦夠大隻厚肉,食落去索口。

造訪日期: 2022年5月
感謝 Sherpa36877111657
2021年12月12日 透過行動裝置

來到元朗西菁街覓食,這裡有很多不同款式的餐廳選擇,這次想吃泰菜。這家餐廳環境挺大的,環境裝修簡約,大部分也是卡位。午市時間有套餐供應,跟餐附送熱飲,也可升級飲品。
脆肉海南雞飯 HKD$68,這個共有兩款肉肉,分別是脆皮燒腩肉和海南雞。脆皮燒腩外皮脆脆的,肉質煙韌帶點肥肉。海南雞肉質嫰滑,雞皮爽口不肥膩。飯底是黃薑飯,粒粒分明口感煙韌。
泰式椒鹽豬扒 HKD$88,上菜時已聞到很香的味道,豬扒份量挺多的。豬扒大大件,肉質煙韌入味,味道帶微微辣味。雖然用了多款香料,但味道濃郁不咸。
泰式豬頸肉 HKD$88,這個外皮煎香了,所以有點脆口,豬頸肉口感爽口,帶點油份挺香口的。用泰式辣醬配著吃的話,會更香口惹味。
蒜蓉包 HKD$48,這個一份有六件,每一件也有很多蒜蓉和牛油。蒜蓉包口感脆脆的,是個很惹味的小吃。喜歡配咖哩吃,可惜這次沒有叫咖哩吃。
主食跟餐送熱飲、凍飲或泰式飲品加HKD$2,選擇了泰式奶茶和泰式啡噢靚。這兩款飲品味道濃郁,泰式奶茶茶底濃厚,對我來說味道有點甜。泰式啡噢這杯跟美式咖啡相近,咖啡味道濃郁不酸。
公車泰國餐廳
元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

造訪日期: 2021年12月
2  感謝 CHINGCHINGJAIII
2021年11月1日 透過行動裝置

西菁街食店選擇很多,見<公車泰國餐廳>門面光亮, 便不再猶豫。
餐廳內坐位闊落,還有綠色植物作座位間格,有園林feel,很舒適。

點了半隻泰式海南雞,份量很足,98元很可以啊!

雞肉是全熟的,但入口依然軟嫩,雞皮爽口,皮下一層雞汁凝結成啫喱狀; 還有原粒脆口花生伴碟。附上泰式醬汁,酸酸辣辣的,很刺激味蕾。

青咖喱牛肉,牛肉很鬆軟,青咖喱味濃,少少辣。除了有很多片牛肉外,還有豆角,青豆,紅椒等配菜,配白飯應該一流。(我已點了炒飯,所以沒再點白飯)

泰式火車炒飯,炒飯中有 雞肉,切粒芥蘭,蛋,蕃茄肉,飯粒不濕不黏,乾爽不太油膩,我最愛。

今晚餸菜較濃味,這杯咸檸梳打正好,清熱,解辣。

造訪日期: 2021年10月
1  感謝 KammyWong9436
2021年7月30日 透過行動裝置

【食】超高質抵食泰國菜|元朗 公車泰國餐廳

人人都說元朗是美食天堂,不論中式、西式、日式,小至台式茶飲,元朗餐廳應有盡有。那天就一嘗泰國餐廳,見到菜單上有泰式生蝦,真是第一時間要下單。

泰式生蝦 HKD 108

是我最期待的菜式!
擺盤美觀,一碟有八隻生蝦,聽職員說是每天早上親自到街市購買,超級新鮮。

果然,口感清爽又有蝦既有的黏性,配上蒜片及辣椒,夏天吃真是最棒。
既開胃又透心潔,沾上既定醬汁,另具一番風味。

而且生蝦SIZE都算是中型至大型蝦,厚身,物超所值!

燒豬頸肉 HKD 88

這碟菜式端上枱時,真是超級香噴噴。
豬頸肉是厚身的!不是薄薄一層。

焦邊,肉身剛剛熟,不會過熟,配上附送的醬汁,用來拌飯真是一流。

而且我知道豬頸肉來價提升,上碟又那麼大份量,都是不錯的。

燒豬串 HKD 18

伴隨醬汁不會很辣,反而是惹味開胃,跟豬肉味道非常夾!
焦邊,肉熟度剛好,不會很韌,很值得下單!
而且豬串都算份量大,飽肚的。

那天點了兩份常餐,包括:
沙嗲牛肉麵 HKD 48
香葉辣肉碎粉絲 HKD 48
龍眼冰 加配 $8

香葉辣肉碎粉絲 HKD 48

論擺盤已經非常吸引,可以說是色、香、味俱全。
辣肉碎及蔬菜粒都算多,每啖粉絲都可加入這些配料一起食,非常惹味。
粉絲乾爽但又充滿醬汁味道,不會很油或很乾,口感非常好。

沙嗲牛肉麵 HKD 48

這個份量非常大碗,一問之下,原來有1.5個公仔麵,相信男士食一定很夠飽!
職員更向我說,附近有些學生都愛來吃,這個更是男學生常點的菜單,而且飯和麵更是免費增添呢!之後更會與學校合作,有折扣優惠呢!(詳情請向職員查詢)

麵底煮得清爽彈牙,湯底充滿沙嗲香味,每啖將麵配上惹味湯底,惹味又飽肚。
而且牛肉份量都很多,每塊都是一口SIZE,有些更是中型SIZE,質感不會太韌,容易咬開。

再加配龍眼冰,夏天飲用真是超爽呀!

椰青 HKD 42

如果要說透心涼飲品,莫過於椰青。這個也是到泰國餐廳必點的飲品,椰青超大個,而且椰青水幾乎滿瀉。

夠冰凍、夠清甜,飲上它感覺更為解辣。(因我既食生蝦,又食香葉辣肉碎粉絲,有時更吃到辣椒,想說椰青真是救了我....吃到辣椒,個辣味不停散發出來,救命)

最後更用鐵匙挖了些椰果肉出來,好味道!

餐廳離輕鐵站不遠,大家可以到元朗站轉乘輕鐵,於大堂站落車再行。如果在朗羿西鐵站行去,就會行約二十分鐘,夏天就不要走太多了,哈哈。

餐廳空間大,有多款卡位,亦有舒適空調;
外邊更有咪錶位泊車。

而且職員很熱心,你問甚麼都會盡力解答,服務速度快捷,上面內文一些疑問都是職員向我說的,非常好的服務。

餐廳門口位置更有消毒機及測溫機,一次過完成步驟,非常方便。

造訪日期: 2021年6月
感謝 Szesiblog

查看過Kung Che Thai Restaurant的旅客也查看過

去過Kung Che Thai Restaurant嗎? 請分享你的經驗!