“超人氣水門雞飯,包埋凍飲抵到爛”

Water Gate Chicken Rice
使用外送服務
香港排名第10,649 (共15,450家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年6月9日 透過行動裝置

餐廳:水門雞飯 (旺角)
地址:旺角豉油街21C號地舖

跳完舞同朋友去咗旺角嘅泰國菜黃店——水門雞飯食晏,旺角分店開咗幾個月,中午時間無論堂食定外賣都有好多人排隊

等咗大約5分鐘就有位,餐廳座位有啲逼,位同位之間無咩空間,所以想同朋友傾吓偈就無咁方便

每日嘅1200-1500有午餐供應,每個餐仲送冬瓜雞湯同飲品,除咗沙冰之後其他飲品凍熱都唔洗加錢,主打泰國菜嚟講都算幾抵食

水門雙拼雞飯 $64
雙拼雞飯包括炸雞同招牌泰式海南雞,海南雞用咗走地雞,肉質都幾嫩,不過雞味唔出,雞肉已經起骨同去皮,食起上嚟好方便;炸雞有少少皮肉分離,食落香口,蘸埋餐廳嘅秘製醬汁食就會較為惹味;雞湯胡椒味比較重,有陣陣鮮雞香,飲落有啲搶喉,未必個個人受到

泰式豬手飯 $62
豬手份量唔算多,一半肥膏一半喺肉,豬手炆得好腍,豬手皮咬落有啲即溶嘅感覺,醬汁略為濃味,用嚟送飯就一流

馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚 $68
平時就咁食烚菜對好多人嚟講無味又唔吸引,不過加入馬拉盞去炒就令到西蘭花色香味俱全,加入咗蒜蓉、辣椒️、豆瓣醬等配料,食起上嚟鹹香微辣,魷魚都幾多幾爽口

飲品就叫咗杯泰式咖啡同香茅特飲,唔洗加錢就有成杯珍珠奶茶咁大嘅凍飲,都咪話唔抵食

造訪日期: 2021年5月
感謝 hinsonfoodhk

去過Water Gate Chicken Rice嗎? 請分享你的經驗!