“Prime 級牛肩胛任食”
Soma Shabu Shabu的評論

Soma Shabu Shabu
香港排名第8,923 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 西環
周圍地區: 西環
2021年6月5日

早排去西營盤食素菜,回程時路經德輔道西,見到「相馬日式火鍋」喺瑧璈 1 樓開咗間新分店,想起都有好一段日子無約小鬼一齊打邊爐,趁周末就嚟個火鍋聚。

店舖面積頗大,環境相當闊落,空間感十足,裝潢簇新時尚,光猛透亮,加上地方乾淨企理,令人坐得舒服自在。

餐廳提供多款高質靚牛,我哋今次就揀咗個 120 分鍾任食「Prime Grade 牛肩胛火鍋放題」,套餐包多款肉類、海鮮、燒物、炸物、火鍋配料等,另外仲有飲品同雪糕可供選擇。

湯底可以揀一人一鍋或者一個鴛鴦鍋,點咗牛乳同豚骨,牛乳湯底白雪雪,入口充滿奶香,美顏又養生。豚骨湯底味道鮮甜,極具豬骨濃香,啖啖和風滋味。

肉類有 4 款,Prime Grade 牛肩胛油花細密,而且每片都切得大塊又厚身,入口帶甘甜牛脂香。美國進口牛肉質素亦唔錯,非常軟滑又夠肉汁,牛味濃郁。雞髀肉軟嫩又無骨,入口啖啖肉。豚肉脂肪分佈平均,肉質鮮嫩,入口即溶。

海鮮拼盤有多款時令海鮮,當中包括有大頭蝦、虎蝦、帶子、青口、蠔、蜆、東風螺同蟹柳。大頭蝦很大隻,淥完都無縮水,蝦肉結實彈牙,鮮味無比。虎蝦亦不遑多讓,肉質紮實飽滿,蝦味濃郁又鮮甜。

帶子肉厚肥美、青口新鮮爽彈,淥一淥就拎得上嚟。生蠔水準亦不俗,蠔肉內仍有很多肉汁,肉質清爽,鮮度滿分。

另外任食炸物、雞翼、串燒,花款亦唔少。洋蔥圈脆而不油、蝦多士金黃香酥、午餐肉炸過後鎖住肉汁,更添美味。

蒜蓉牛油雞翼脆卜卜,充滿蒜味又帶鹹香。水牛城雞翼味道香濃,辣得嚟夠惹味,配凍飲一流!土匪雞翼皮脆肉嫩,辣香滲進雞肉中,相當香口。

牛肉串肉汁飽滿,入口帶牛肉天然香。豚肉卷賣相也很吸引,豚肉燒過後仍然嫩滑軟腍,包住煮過嘅蔥段,入口蔥香突出。

至於醬料、其他火鍋配料,蔬菜、丸類、麵食、雪糕同飲品,就全部放曬喺出面嘅自助吧,全部都係任飲任食,打完邊爐嘆番支韓國雪條做甜品,真係超滿足。

造訪日期: 2021年6月
感謝 mjqueen7e

去過Soma Shabu Shabu嗎? 請分享你的經驗!