“人氣必食招牌燒鵝”

藍田大壹燒鵝
香港排名第6,731 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2021年5月27日

最近去新開係藍田大壹燒鵝見到外面掛住燒鵝,同埋睇個招牌就知有燒鵝食。
門面招牌大大燈光都好易就搵到。
原來每天限量係店內製作,每次都係少量烤製 #確保新鮮 保持味道。
⭐午市都有好多選擇,有中式套餐
#燒味三拼 (例牌) HK $168
揀左(叉燒、油雞)及燒鵝+$30 一定要食下呢個招牌燒鵝 來到實在太香,遠遠已聞到油香味。
鵝既表皮入口香脆充滿油香味,而肉質嫩滑有層次感, 就算不用沾酸梅醬也非常好味,油脂比例好適中。
我至愛既 #叉燒,半肥瘦又香不油膩,而質感軟腍cry 烤得好香更帶有少少燶既邊,食完再想食真係好回味。
#油雞 用 #新鮮雞製成,浸上秘製油雞水兩次仲令雞皮既顏色均勻, 仲食到麥芽營糖甜味,油雞香滑雞嫩多汁,入口彈牙都不覺油膩, 燒鴨沾酸梅醬,而油雞沾蔥薑油。
XO 醬乾炒爽肉河 HK$60
爽肉用了豬頸肉片,炒河真係好夠鑊氣好香而且又乾身,入口完全唔會覺得油 多層次的口感又有少少XO 醬微微辣既味道。
雪菜鵝絲炆米 HK$60
真係比較少地方食到,呢碟真係非常不錯,heart 不油膩不會濕, 而且每條米粉非常幼身而且不會又斷又碎,水準好高。
凍奶茶、凍檸茶味道夠香濃。
店舖既店員姐姐都好有禮貌,而加服務真非常好既店舖都少有。
因我地,點左招牌油雞、燒鵝比較多骨,店員仲會幫忙換碟️真的非常細心。

造訪日期: 2021年3月
感謝 horuru

去過藍田大壹燒鵝嗎? 請分享你的經驗!