“好多款小食!”
Tokyo Dolci的評論

Tokyo Dolci
香港排名第10,654 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 浦西 (上海市區)
周圍地區: 浦西 (上海市區)
2021年5月26日 透過行動裝置

前幾日趁假期過海行街,喺朗豪坊發現咗呢間新店「Tokyo Dolci」,專售賣小食例如熱狗️、曲奇、特色飲品、雪糕。店內有少量企位提供給客人堂食,好彩我哋去嘅時候唔算太多人。

見到display嘅日式迷你熱狗細細隻幾得意,又啱我哋口味,於是叫咗兩款口味試吓。 原本諗住食兩隻迷你熱狗就算,點知其他甜點都好吸引,到最後鹹點甜點都試晒

▫️味噌熱狗
▫️日式咖喱熱狗
(各款口味熱狗劃一價單買$28)

熱狗選用自家製豬肉腸或牛肉腸,用佈滿白芝麻麵包夾著,上面鋪滿多種配菜,加埋特製醬汁令熱狗味道更加突出。

▫️抹茶麻糬曲奇 (HKD22) - 輕輕一拉塊曲奇已經有拉絲效果,曲奇餅內麻糬份量都唔少喎,口感QQ。其他款色嘅曲奇餅雖然冇麻糬,但裡面餡料都唔少㗎。

▫️香橙朱古力撻 (HKD32) - 唔喜歡食曲奇嘅話可以試吓呢個朱古力撻。剩係睇個撻嘅設計就知非常有心思。撻表面有層薄薄嘅朱古力脆片同埋細細粒嘅香橙,中間有少少朱古力脆脆,非常有層次感。食到好香嘅橙味,反而朱古力味唔係太濃厚。

▫️意大利雪糕 (每球HKD28)
小食店有個大雪糕櫃,裡面嘅款色多達8款!我哋揀咗覺得最特別嘅味道 - Salted Caramel 同埋Sake Tofu. Salted Caramel真係幾好味,同一時間食到鹹同埋甜味。Sake Tofu雪糕比較少見所以先揀咋。味道都幾特別,頭幾啖係食到有日本清酒味,之後就食到豆腐味多啲每球雪糕可以揀一款醬及兩款配料。

▫️荔枝玫瑰茶
▫️開心果芒果冰脆

飲品選擇眾多,有熱飲亦都有非常適合夏天嘅特飲 - Latte、Frappe、Fruit Iced Tea樣樣齊,剩係揀飲品都諗咗好耐

造訪日期: 2021年5月
感謝 camera_eats_1st

去過Tokyo Dolci嗎? 請分享你的經驗!