“唔講你未必會知,灣仔酒店高質Tea”
Chenjia Kitchen的評論

Chenjia Kitchen
香港排名第10,573 (共15,374家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
4 週前評論 透過行動裝置

餐廳:陳家廚房 (灣仔)
地址:灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓

陳家廚房最近喺銅鑼灣利景酒店地庫1樓裝修完畢,以中式古典設計打造咗豪華堂皇嘅餐廳環境,一入到去已經比成個氛圍吸引住,以酒店級數嚟講,三百幾蚊就可以食到呢個二人下午茶set都算幾抵,一個價錢可以享受到中西合璧嘅元素,而且質素同分量都唔差,值得推介俾大家試一試

「中西合璧」下午茶 $328
巴斯克芝士餅
紅石榴慕絲
特濃朱古力泡芙
焦糖蘋果撻

成個set總共有五款鹹點同五款甜點,大部份都係餐廳獨家製作,部份喺中式餐廳經常見到,而有啲就經常喺西餐廳出現,估唔到同一餐都可以有兩種截然唔同嘅享受✌️

好少會喺Tea set見到鮑魚仔嘅出現,將鮑魚仔放喺脆皮撻上面,精緻而高貴;墨魚餅打得好彈牙,外層炸得香脆可口;三文魚同牛油果整成蓉,混合埋一齊再放喺餅乾上面,又係另一款滋味嘅選擇

特濃朱古力泡芙用咗朱古力忌廉、朱古力片同朱古力泡芙三層堆砌而成,一啖放入口有濃烈嘅朱古力甜香,甜而不膩;紅石榴慕絲夠晒特色,平時就咁食紅石榴就多,估唔到咁樣整成慕絲又幾特別;英式鬆餅有兩款,一款原味一款有提子乾,其實早排已經試過佢哋啲鬆餅,估唔到唔夠幾個月大廚就改良咗,啲鬆餅大舊咗好多

仲有五款咖啡同七款茶比你任揀兩樣,朋友要咗杯Americano,而我就要咗杯Coffee mocha☕️,你又睇唔睇得出個拉花似啲咩呢?

造訪日期: 2021年5月
感謝 hinsonfoodhk

去過Chenjia Kitchen嗎? 請分享你的經驗!