“日式風味野菜濃湯 暖心營養好味道”
ICHIJUISSAI的評論

ICHIJUISSAI
使用外送服務
香港排名第4,572 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2021年6月8日

記得去東京旅行的時候,好鍾意飲個濃湯配麵包當一餐,蔬菜湯啖啖都係菜足料好味,營養飽足之餘又唔會對身體做成負擔。經過觀塘 apm 商場見到原來香港都開左主打日式濃湯的專門店,所以我叫晒全部素食選項一次過試勻晒(威)。

外賣店主打日式濃湯,口味共有四款,另外仲有咖喱飯和小食,不過兩款咖喱飯都有肉,所以我就無試勒。湯餐可以加配咖喱飯、小菜或飲品,唔食咖喱飯配個白飯或者石窯麵包都得,另外仲有彩色野菜沙律杯。

北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯(走雞肉) HK$39
這杯北海道粟米豆乳濃湯本身有雞肉,但只要同店員講走肉就可以變素食,個湯底本身沒有動物成分,雞肉都係後加的。日本粟米飲都來很鮮甜,而且可以吃得出粟米肉,濃厚口感帶給你日本旅行回憶。

意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋) HK$39
我更推介的是這個番茄湯,除了因為我本身鍾意番茄之外,入面有好多瓜瓜菜菜粒食亦很開心,最正當然係上面隻溫泉蛋啦,又軟又滑配埋個湯一流。

野菜沙律杯 HK$20
沙律杯我都幾鍾意,入面一層層有好多款菜,最下至上有奇異果、紅蘿蔔、青瓜、紫椰菜、生菜和車厘茄。最底幾款都切成超薄片,方便食用。沙律汁係柚子油醋汁,味道都好清新唔錯架。

五彩野菜濃豆腐拌 HK$25
個外賣包裝好衛生又好穩陣喎!話說我開左好耐開唔到個蓋,心諗洗唔洗咁實呀,然後先見到有「OPEN」這個掣。 這個叫豆腐拌拌左好多野 , 有菠菜、油揚、豆腐、菇和蒟蒻等等,味道係日本風,清淡優雅的感覺。

如果天氣好又唔介意行的話,可以拎出觀塘海濱公園野餐,望住個海吹海風飲啖湯都幾寫意。

造訪日期: 2021年5月
感謝 kitb c
2021年5月19日 透過行動裝置

話說小編最近發現左喺觀塘新開咗間日式外賣店,源自日本「一汁一菜」概念的品牌,以一碗湯及一個主食的飲食哲學提供輕便簡約的日式洋風輕食今次小編都有試到佢哋嘅個款產品,味道都唔錯㗎
_
和風番茄雞肉咖哩飯 $59
佢哋暫時有提供兩款咖喱飯,味道屬日式甜咖喱口味,另外仲會有蕃茄香小編返到屋企再翻熱過後雞肉仍然保持嫩滑,鍾意食甜咖喱嘅朋友仔一定要試吓
濃香牛肉野菌咖哩飯 $59
佢哋嘅咖喱小編覺得係屬於比較濃郁果隻,呢款咖喱有多種配料,包括牛肉、紅蘿蔔、薯仔等等,配飯一流
(用套餐價$89可以配埋湯品添!)
一汁一菜和牛羅宋湯 $49
值得一讚佢哋嘅湯品真係好多配料,入面仲落埋檸檬添,飲落去酸酸地好開胃和牛條配上薯仔,仲有多款健康蔬菜推介大家試吓
法式龍蝦濃湯 $49
朋友話想試吓佢哋嘅龍蝦湯所以就買咗嚟試吓,未飲已經聞到好濃郁龍蝦湯味,入邊仲有小龍蝦肉,飲落去都幾Creamy
豚肉大根卷醬油燒 套餐+$20
外賣店亦有提供四款日式小食,今次就叫咗店員推介嘅豚肉大根燒,小編幾鍾意佢嘅白蘿蔔,清甜入味,配埋煎香左嘅豚肉一齊食味道幾特別

造訪日期: 2021年5月
感謝 Yyn L

去過ICHIJUISSAI嗎? 請分享你的經驗!