“Taiwan 古早味?”
Master Shilin的評論

Master Shilin
使用外送服務
香港排名第5,799 (共15,450家餐廳)
價位: US$1 - US$13

可以揀堂食但係地方有啲淺窄

香酥雞扒古早味肉操乾伴烏冬$60
有一件大大嘅雞扒
有隻滷蛋兩件蘿蔔同埋一啲椰菜
雞扒仲係超脆,炸粉厚度唔算太厚
肉燥偏乾身亦少肥肉

有一半以上嘅雞都係比較乾身
可取嘅就係佢唔算太咸
同埋都要讚下佢個盒算有心思

樽仔奶茶 $24
(跟烏冬係加$10)
茶香味勁濃,但係入口好苦澀
似乎係錫蘭嘅比例較多
雖然佢話已經少甜但其實都幾甜下

可以一試系列

感謝 jacjac_che
2021年5月19日

今晚約了在灣仔上班的朋友一起吃晚飯,之後再去灣仔碼頭的平台花園欣賞維多利亞海港的夜景,然後我坐渡輪過海到尖沙咀碼頭,是一個完美的晚上。

位置:在灣仔和銅鑼灣之間,距離銅鑼灣地鐵站較近,10分鐘的路程,位置較偏在窄巷。

環境:店內的面積較狹窄,只有兩個吧枱式的座位,大多數客人都是外賣帶走。原本我們也想在灣仔碼頭的平台花園享用美食,但當天的天氣實在炎熱,便留在有冷氣的地方。

服務:先到櫃檯點餐付款,吃完後再自行收拾。

晚市:
暖身麻油雞湯配客飯$68
這是朋友點叫的套餐,包括一盒白飯和一盒椰菜,當然還有一碗麻油雞,豐盛的晚餐。由於朋友在台灣讀書,經常會吃麻油雞來補身,所以她很懷念。不過雞塊跟台灣的做法有點不同,此店是將雞塊炸過,更加香口,而湯的配料和味道是跟台灣一樣的。

招牌古早滷肉肉燥便當$49
這個也是豐富的便當,平常只有一半的滷蛋,今次有完整的,醃製入味!有很多滷肉片,肥瘦相間,看起來很肥膩,但吃起來沒有重肥膩感,是怎樣的做法呢?而肉燥多瘦肉多汁,但較多油,用來撈飯吃是一流!還有椰菜來平衡多肉的膩感。

兩款台灣香腸$28
只有香蒜味和黑椒味兩款,香蒜味比黑椒味更好吃,更香口。

士林樽仔奶茶$10(跟餐價)
一般的台灣奶茶都偏向奶味重或甜度高,這個反而是像港式奶茶,茶味濃而醇厚,偏甘苦不甜,入口順滑,還可以帶走,很方便。

在灣仔或銅鑼灣能以偏低的價錢吃到份量足,味道八成像台灣的美食,你還想怎樣?

感謝 ying0564335
2021年5月17日 透過行動裝置

士林·便丼達人 (灣仔)
灣仔謝斐道313-323號帝城大廈地下A號舖

公司係灣仔附近,無意中去銅鑼灣方向發現有間大排長龍的台式小店,大大個餐牌貼在門外牆上,睇中好耐無食的滷肉飯就去幫襯下。

鋪面不大,多數做外賣生意。揀嘢食期間外賣源源不絕,原來餐廳有接不同平台的網上訂單、難怪絡繹不絕的人龍總是出現在此午飯時段。

香酥雞扒肉燥江拌烏冬(HKD 60):
即使係外賣、雞扒大大塊絕無叟場,炸粉唔厚,食落脆卜卜熱辣辣,仲有大量肉燥拌手工烏冬,烏冬仲做到掛汁效果❤️滷蛋滷得入味,仲有新鮮椰菜,健康。

招牌古早滷肉肉燥便丼(HKD 49):
滷肉肥瘦適中,一啖咬落肥膏部分彈牙爽口,適量肉中和油膩感,毫不吝嗇的肉燥令人一食上癮,肉燥帶甜,但唔會有油膩感,好佐飯。

台中特色櫻花蝦餅(HKD 36):
食落去好似甜不辣,又軟又脆,仲有粒粒櫻花蝦係入面,蝦味濃,大滿足。

蒜香百葉豆腐(HKD 24):
炸至非常乾身,豆腐竟然可以香脆可口,顛覆想像,粒粒又脆又香,適當嘅蒜蓉黑椒調味粉,吾會死咸,一定要食。

跟餐士林樽仔奶茶:
奶茶茶底香濃,奶味茶味突出,入口順滑。

跟餐士林樽仔鴛鴦:
一開頭飲到咖啡味,原來係未搖勻奶茶咖啡混合香氣,完美

總結:
飯嘅份量多 食物質素高
價位合理 會再光顧

#灣仔#台式小店#台灣夜市美食#古早味#肉燥飯#台中特色櫻花蝦餅#蒜香百葉豆腐#樽仔奶茶#樽仔鴛鴦

感謝 SANDRAFUNG

去過Master Shilin嗎? 請分享你的經驗!