“荃灣新食力”

B.O.T.H. By Texas Burger
使用外送服務
香港排名第5,726 (共15,380家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2021年5月3日

朋友今日 last day,約咗一齊食餐飯慶祝。知道友人愛吃漢堡包,特意同佢嚟呢間新開嘅美式小店「B.O.T.H. by Texas Burger」試下。

餐廳位於荃灣廣場3樓,店內面積很大,開放式門面,再配以一室綠油油嘅植物擺設,裝潢舒適,令人賞心悅目。

沿著用餐區往內走,原來靠近走廊這邊嘅環境更加吸引,不但擁有超高樓底落地大玻璃設計,而且景觀開揚,坐在窗前更可以一睹毗鄰綠樹林蔭的大會堂廣場,體驗一下鬧市中嘅寧靜。

每張檯都已經擺放咗一份餐牌,食物選項分門別類,由小食、吐司、三文治、燴飯、沙律、炸魚薯條、漢堡、安格斯肉眼,以至甜品及飲品等,應有盡有。

我哋點咗水煮蛋牛油果吐司 ($118)、提華納玉米脆片沙律 ($108) 同 德州燒烤牛肉漢堡 ($138)。三款食物都會附送餐湯或指定飲品。

是日餐湯為蕃茄湯,湯身熱度十足,質感綿滑,入口酸香醒胃。指定飲品係熱情果紅茶,紅茶帶豐富水果味,入口不太甜,冰涼解渴。

件吐司擺碟非常精美,用咗黑麥多士嚟承托,面頭再鋪上沙律菜、厚切牛油果和水煮蛋,賣相吸引!

牛油果送上時已切成一片片,入口熟度剛好,質感柔滑;半熟流心的水煮蛋更加係不能抗拒的誘惑,與牛油果簡直係最佳拍檔。墊底的黑麥吐司水準亦唔錯,包身煙韌,帶微微鹹香,加上入面有粒粒麥子,令口感提升不少。

富墨西哥風情嘅提華納玉米脆片沙律亦值得一試,玉米薄餅炸得非常鬆脆,既香口又不油膩,配清新的沙律菜、牛油果醬、Salsa 醬、芝士、辣椒等製成嘅沙律吃,食味一流。

德州燒烤牛肉漢堡喺餐廳嘅招牌作,當然唔可以錯過。睇下個漢堡幾厚身,入面夾滿了牛肉、洋蔥圈、煙肉、芝士、生菜同燒烤汁,上桌時還附有薯條,分量十足。牛肉嫩滑多汁、牛味濃郁,洋蔥圈炸的很酥脆,加上芝士溶化在口腔內,入口芝香滿溢,真係啖啖滋味。

一場嚟到,梗係要食埋甜品先夠完美。本來想試下核果奶蓋班戟,可惜一早已經售罄,唯有改點海鹽焦糖蛋糕 ($68);幸好亦沒有令人失望,不但賣相精緻,而且口感好豐富,香甜中帶微鹹,配襯海鹽焦糖醬,別具滋味,絕對能俘虜一眾食客心。

造訪日期: 2021年5月
感謝 mjqueen7e

2021年5月3日 透過行動裝置

喺荃灣行完街, 就直接喺商場搵好嘢食, 今次去咗呢間新開嘅西餐廳食晚餐~

小食方面我哋點咗黑松露炒西蘭花苗什菌、水牛城雞翼。
水牛城雞翼 - 味道香辣, 帶少少甜及酸味, 雞肉好juicy!
黑松露炒西蘭花苗什菌 - 黑松露味好香, 濃度啱啱好, 西蘭花苗及什菌充分吸收到黑松露嘅鮮味。

德州燒烤牛肉漢堡 - 裡面有煙肉、芝士、生菜、洋蔥圈、牛肉。牛肉肉汁豐富, 煙肉煎至香脆, 漢堡包會配上燒烤醬, 令整體味道更豐富!

玉米夾餅 - 軟熟嘅玉米餅夾入雞肉、生菜、牛油果醬、莎莎醬等等嘅餡料。

造訪日期: 2021年4月
感謝 Karenkyt

去過B.O.T.H. By Texas Burger嗎? 請分享你的經驗!