“[大壹燒鵝]-  抵食乾净服務好👍”

Kitchen One Roast Goose CWB
香港排名第2,245 (共15,458家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年6月10日 透過行動裝置

燒味雙拼 $88 (油雞、燒鵝+$30)~例牌嘅雙拼,油雞啖啖肉,配上蔥油超正。燒鵝只留有最基本油脂,外皮甘香仲有少少脆,怕肥人士佳音‼️
㊙️製口水雞飯 $58(凍飲+$8)~ 雞髀位大大件,微辣版口水雞啱晒唔食️辣嘅人,仲️唔太咸嘅炸菜伴碟,作為小食都好正!
叉燒燒腩湯瀨粉 $58(凍飲+$8)~ 叉燒為半肥瘦,此位置入口軟綿。燒腩仔皮酥肉嫩,碟頭飯都全部出靚位,坊間少見
例湯~金銀菜豬骨湯 $10 ~例湯️驚喜,超足料好夠味,豬骨大大舊,香濃夠火候
大壹燒鵝(銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地舖

感謝 Shylau01

2021年6月1日 透過行動裝置

記得細個嗰陣,考試攞到十名內就會有燒鵝脾食,當然用盡全力爭取。今時今日幾時都食得到,總覺得有努力而有收穫才是最好。
最近讀了一個短期課程,考取到不錯的成績,今晚就為自己的努力而慶祝。去了一間燒鵝專門店。
門前可見多隻燒鵝掛著,睇到口水流。
燒鵝脾飯必食之選。好香!
燒鵝皮烤得又香又脆,肉質細嫩,中層夾著少少脂肪,惹味十足。
老火湯真材實料,今晚是蓮藕湯,湯底清甜,好有家的感覺。
久違的紅豆冰,紅豆煮得軟綿,甜度適中,有懷舊感覺。

1  感謝 Polly C
2021年5月22日 透過行動裝置

銅鑼灣突然間出現咗好多高質素嘅燒味店,好似呢間大壹燒鵝,開喺登龍街地舖,裝修光猛整潔,朋友食過話唔錯,所以今日就特登去試吓
由於心思思乜都想食,所以就決定叫個燒味三拼,然後再每人叫一碗粉,加個油菜加杯凍飲。
三拼我哋揀咗招牌燒鵝拼蜜汁叉燒同埋燒腩仔。一上枱嘅時候覺得個份量好似唔係好多,但食到最後居然飽到上心口。
講返啲燒味先,最出色嘅居然係個蜜汁叉燒,因為有少少燶邊,麥芽糖又落得重手,啲肉本身肥瘦相間,又夠淋,中間又有肉汁,超好味。
燒鵝都做到皮脆肉香,而且脂肪唔會太多,唔會食到一口油,是上等的貨色
而燒腩仔一上枱,啲皮就脆到索索聲,肉都有五層肥瘦相間,而鹹味都適中,加少少芥辣食,一流。
另外油菜都整得唔錯,唔會淥到過熟或太生。而米粉啲湯都夠熱,炎炎夏日好過食飯。
而侍應都夠細心,我要雪碧仲主動同我加冰底添,抵讚!
餐廳整實體質素非常高,以銅鑼灣地舖來說,這個價錢這個質素都算合理

感謝 JoeSio0408
2021年4月29日

登龍街真係大把好嘢食,早前路過,見到之前「宮保」個位換咗間「大壹燒鵝」。上網 search 過,原來呢間新店已經係品牌喺嘅第 3 間分店,睇嚟頗具實力,一於搵日試下。

店內地方不大,但佈置得很有心思,用上花花牆身配以架上嘅小擺設,裝潢有別於一般傳統燒味店,感覺清新舒服。

個餐牌好簡單,以燒味為主,有燒鵝、貴妃雞、豉油雞、叉燒、腩仔、燻蹄等,全部都可以散點,亦可以叫燒味飯套餐。

我哋點咗燒鵝髀叉燒雙拼飯、燒鵝髀燒腩仔雙拼飯 各一客,另外再加咗碟油菜、兩碗精選老火湯同兩杯飲品。

先每人嚟一盅木瓜老火湯 ($10@),湯料很豐富,火喉十足,入面有好多木瓜同瘦肉,飲得出無落味精。

燒鵝髀叉燒雙拼飯 ($103) 隻燒鵝髀真係好吸引,外皮色澤均勻,油光誘人,鵝肉醃得好入味,嫩滑得嚟又有肉汁。叉燒水準亦不錯,肉質鬆化唔在講,而且肥瘦分佈平均,相當有咬口,加上帶點燶邊,味道濃淡適中,配米飯吃,十分滋味。

至於另一客燒鵝髀燒腩仔雙拼飯 ($103) 食味亦不賴,鵝髀不但賣相靚,顏色均勻,而且食落皮脆肉嫩又無鵝膻味,配埋碗邊惹味嘅酸菜吃,夠晒醒胃。旁邊嗰排燒腩仔亦唔失禮,外皮鬆化乾身,肥瘦度亦恰好,食多幾件都唔膩。

郊外油菜 ($28) 揀咗西生菜,滿滿嘅一碟,灼得啱啱好,爽脆清甜。

點燒味飯套餐可以用優惠價配飲品,點熱飲只須 +$5、凍飲 +$8,而特飲亦只係 +$11,食飽飽再嘆杯凍飲,真係大滿足。

造訪日期: 2021年4月
感謝 mjqueen7e

去過Kitchen One Roast Goose CWB嗎? 請分享你的經驗!