“湯底正”
胡爐的評論

胡爐
香港排名第7,493 (共15,380家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前評論 透過行動裝置

我同朋友都係睇中呢間邊爐既湯底,好似好正咁,所以就選擇咗黎「胡爐」幫襯,環境衛生都乾淨,不過地方細,唯一唔好係聽到隔離枱講咩。

今晚湯底選咗「金翅花膠乳鴿鍋」,女仔要進補一下,湯很濃郁,花膠很淋身又大大件,乳鴿炆到淋哂又入味,我哋係邊爐前飲下湯先,真係好好味

火鍋料:
廣島蠔、花雕鮮雞件(小)、黑松露墨魚丸(半份/4粒)、蟹籽蝦丸(半份/4粒)、自家製韭菜餃(半份/4粒)、蔬菜拼盤、自家製響鈴、紅薯粉

蠔煮熟左都唔係太縮水,食落都幾新鮮。雞件大大件,要煮耐少少,肉質嫩滑。墨魚丸勁彈牙,驚喜。響鈴勁好食。紅薯粉煮完要比啲湯一齊食先正。

造訪日期: 2021年4月
感謝 foodie_happyshare
2021年4月20日

天氣忽冷忽熱,讓人渾身不舒服,放工最好去打邊爐。來到了銅鑼灣的胡爐,烚一烚體內寒意。

喜歡這裏的屏風設計,令人感覺有私隱度,環境也不嘈吵,放工後可以靜靜聊聊天。

湯底點了招牌鮮椰青雞鍋,原個椰青先上,鍋肉先放了雞肉和椰子肉,店員在我們面前先把雞炒至半熟,然後加入酒再炒!

這火焰雞鍋最後再倒入原個椰青水和雞湯再滾。我們一定要先飲啖湯,因為奶白色的湯,清甜無味精,是整個鍋的精華所在!

安格斯肥牛雖然點了小份,但二人食份量剛好!牛肉厚薄適中,雪花紋分明。入口肉質帶爽之餘還有滿滿的牛肉香。

脆鯇腩件件厚切,份量好多。鯇片爽脆,腩片則多了一份魚的肥美。白色的魚腩見到一條脂肪,質感脆身。

黑栢葉一淥即熟,有咬口!油麥菜青綠,有蔬菜的鮮甜爽脆,魚皮餃飽滿。

西洋菜墨丸應該是自家出品,因為西洋菜著實好多,多到成粒墨丸都變成綠色。還有手工雲吞都大大粒蝦肉,足料非常。

簡簡單單打個邊爐,没有很濃味,卻養生又食出鮮味,微涼的天氣,食完感覺滿足。

造訪日期: 2021年4月
感謝 Junericee

去過胡爐嗎? 請分享你的經驗!