“長沙灣|波希米亞Cafe🍹”
Boholic的評論

Boholic
使用外送服務
香港排名第864 (共16,290家餐廳)
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區
2024年5月11日 透過行動裝置

餐廳主打多國菜,有多個打卡位,食物賣相精緻,配搭特別。

🫕《冬日暖意》三重特濃芝士火鍋 $188
第一次食鹹點配芝士火鍋,牛舌粒同麵包粒勁好食😋,成個火鍋賣相幾精緻,打卡一流📸。

🍝香濃蟹膏手捲意粉配香焗明太子手拆蟹肉 $218
濃郁嘅醬汁沾滿每一條手捲長意粉,食到好濃嘅蟹膏味。意粉上面仲有一大舊蟹肉。

🧇芒果海鹽芝士奶蓋麻糬牛角窩夫配椰子雪糕 $108
窩夫有三款,我揀咗呢款個名睇落最豐富嘅。上枱賣相好吸引,椰子雪糕好濃椰子味,個窩夫上面有一層麻糬,口感煙靭,最正嘅係個窩夫,係似牛角包嘅窩夫,勁脆又好香牛油味。

✏️有加一服務費

📍 Boholic (長沙灣)
長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓
📍 沒有分店

地區搜尋🔍 #nseat_長沙灣

#hkig #hk #hongkong #foodphoto #foodie #hkiger #foodblogger #instafood #foodstagram #hkfoodblogger #yummy #hkfoodie #食好西 #香港美食 #相機食先 #食評 #香港探店 #長沙灣 #cafe #打卡 #Boholic #三重特濃芝士火鍋 #麻糬牛角窩夫

造訪日期: 2024年5月
感謝 Tourist25358420673
評論 (35)

2024年1月1日 透過行動裝置

法式焦糖卡士達梳乎厘班戟

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

2大件超厚身的梳乎厘班戟上,淋滿海量的卡士達醬,表面焦糖經微微燒燻,再以焦糖脆粒作點綴,賣相邪惡非常誘人。

梳乎厘口感嫩滑綿密,尤如紙包蛋糕一般鬆軟可口,食落蛋香十足,配搭濃稠甜美的焦糖卡士達醬一起食用,香味滿溢,甘甜又迷人。

蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配雪糕

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

蛋卷外層有一層薄脆的焦糖,內餡填滿軟滑的忌廉和爽口的蘋果金寶粒,酸酸甜甜的蘋果金寶正好平衡忌廉的甜膩感,食落清新又甘美。

隨蛋卷附上一球海鹽雪糕,口感冰涼順滑,微微的鹹香滋味令甜品更清爽開胃。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳走波希米亞風格,以經典的米白色作主調,配搭木系和滕製的桌椅,悠閒渡假感滿分,令人寫意又放鬆。

餐廳特設多個經用心佈置打卡點,切勿錯過🥴

🐧❤️結語:食環境頂呱呱的打卡餐廳👍

主要有2️⃣個打卡位 分別位於近門口嘅左右兩邊
一個擺放了大量乾花💐 數量之多令人為之驚歎
另一個則走波希米亞風格 彷如一秒去了歐洲🌍
難怪閒日夜晚到訪 餐廳依然座無虛席

🫕特濃芝士火鍋($188)

見係餐廳2月新推出嘅菜式 當然要試下新嘢🤣
一直以嚟 我對芝士火鍋嘅印象都係好飽好膩
但呢個食落冇呢種感覺 而且芝士唔會好濃稠
配料亦夠多樣化 有薯仔、麵包、蝦、香腸、番茄等

🥘法式紅燒牛肋肉松露意大利飯($138)

呢個意大利飯賣相色彩繽紛 好吸引😍
用上食用花裝飾 用以點綴嘅紅色脆片亦令口感提升
牛肋肉相當軟嫩 燴飯亦好好食👍🏻
份量適中 同朋友兩份食都好夠飽🙌🏻

🦀避風塘軟殼蟹($98)

見到避風塘同軟殼蟹呢個幾新穎嘅配搭 就嗌咗嚟試下🤣
啲軟殼蟹好大嚿😋
而辣度亦冇預期中咁辣
嗜辣嘅朋友就食每一啖都加多啲蒜頭😆

造訪日期: 2023年3月
    • 氛圍
感謝 LeungC203
2023年8月15日 透過行動裝置

約朋友食飯,問佢想食乜嘢,佢話好隨性,好自由,食乜都得。(其實只係諗唔到),咁我就跟佢個主題,選擇左自由不羈,無拘無束嘅波希米亞主題餐廳。店入邊到處都係花嘅裝飾,就好似吉卜賽人喺自由既大自然中用餐。

🍖 點了二人餐,由前菜到main course, 都分別有好多嘅蔬菜配搭住海鮮或者肉類。前菜既小食拼盤,雖然喺雞翼,魷魚圈,同埋炸蝦,但係又有好多沙律,所以唔會覺得熱氣,亦都唔會油膩。

🍖紐西蘭殼飼牛西冷,我地選擇左medium rare, 外層煎得香脆,裡邊仲係好juicy,配搭黑松露汁固然好味,唔點醬汁,單純咁感受牛肉嘅肉味,一樣yummy。配合翠玉瓜,露荀,小蕃茄,薯蓉,仲有食用花。增加纖維吸收,而且五顏六色,美觀又健康。

🍖龍蝦汁龍蝦Risotto,意大利飯做到Al dente,龍蝦大大隻,飯入邊仲有帶子粒,同埋大量嘅扁豆,增加口感。細心位係龍蝦已經幫你開左個殼,但仍然保持原貌,只要一拉,龍蝦肉就可以輕易拉出。店員又細心遞上濕紙巾,令你係進食過程之中雙手都保持清潔。

🍺本來諗住黎到咖啡店,一定要試下佢嘅咖啡,點知食物大份,足料又好味,我地飽到都唔想再飲野。我保留按照商品說明條例投訴佢哋嘅權利。哩嗰根本就係三至四人餐嘅份量,令到我地兩個食得滿足又捧腹而回。做唔倒波希米亞,自由奔放嘅效果。

✨️同場加映小狗波波,佢喺呢度既常客所養嘅狗。真係好痴人。男女都比佢冧死!

造訪日期: 2023年8月
感謝 Fooddesertdessert
2023年6月29日 透過行動裝置

下午時間去享受下午茶,享受生活跟朋友慢慢吃。這次去了人氣咖啡店吃下午茶,以前去過吃午餐覺得味道挺好的😆。店舖位於長沙灣福榮街,特色裝修感覺悠閒,可以慢慢打卡一波🙈。
▪︎Boholic鳥籠下午茶拼盤 HKD$328
這個是在兩點半下午茶時間才有的,鳥籠的Tea Set感覺挺美,可以打卡一下📸。套餐包括:咸點三款及甜點五款,附送兩杯伯爵茶。食物賣相吸引,可以慢慢享受😝。
《咸點》
黑松露沙律醬炸蝦:炸蝦外脆內軟,醬汁味道濃郁
巴馬火腿撻芝士竹炭多士:咸香味十足的配搭🤤
大蝦魚子牛油果撻:蝦肉爽口,咸中帶微酸的組合
《甜點》
馬卡龍:質感較香脆,朱古力濃厚,味道甜而不膩
開心果芝士蛋糕:兩者味道濃郁而配合,蛋糕香滑
提拉米蘇:蛋糕質感幼滑,口感鬆軟味道香濃
士多啤梨慕絲蛋糕:入口即融像吃雪糕的口感
檸檬撻:味道酸酸的挺開胃,撻皮香脆鬆化
曲奇:口感鬆鬆脆挺香牛油味,配茶吃挺享受的
跟餐附送的是兩壺伯爵茶,先等待一會兒再飲,茶較味清香濃厚。感到較特別的是開心果芝士蛋糕,是較少有的口味😍,芝士蛋糕的質感較紮實,所以挺有咬感的。
📍Boholic
長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓

造訪日期: 2023年6月
1  感謝 CHINGCHINGJAIII

查看過Boholic的旅客也查看過

去過Boholic嗎? 請分享你的經驗!