“高質台式飲料料理”
B+BC cafe的評論

B+BC cafe
香港排名第3,231 (共15,374家餐廳)
周圍地區: 元朗
周圍地區: 元朗
2021年5月2日 透過行動裝置

個人推介指數 7.5分 (10分為滿分) - 台式料理一向是港人的至愛之一, 而台式飲品更是成巷成市. 此台式料理店, 除了價錢大眾化, 食物質素也有相當水準, 加上提供各式各樣的台式飲料, 在炎炎夏日偷偷來到的時刻, 確是一個消暑的好去處.

太久太久沒有外出和太太共進晚餐, 是晚一定要食頓豐富的晚餐.
我本人除了愛吃日式料理, 台式料理加台式飲品也是我柸茶.

家裡附近有間開了不太久的台式料理, 之前有幫襯過旁邊同店的台式飲料店,
味道和價錢也相當好, 是晚就來試試他們的料理吧.
我和太太也充滿期待呢, 只因太久沒外出用膳了.

這裡的裝修給人簡約舒適之感, 地方闊大, 雖然晚市要稍等一會, 員工的服務和安排也做得很好.

這裡還有用APPS 點餐, 方便易用, 減少和服務員接觸的機會, 值得一試

我們分別點了一個小食, 兩個主食, 三柸飲品和一個甜品, 真的是大滿足.

先來的是椒鹽花枝丸

太太一向是花枝九的粉絲, 這個花枝丸, 外層鬆脆, 花枝丸咬下去口感相當有彈性.
加上適量的椒鹽調配, 基本上不用點醬來吃, 是首選的開胃小吃.

再來是有點瘋狂的三柸飲料, 主要是我之前未飲過芝士奶蓋,
又在烏龍茶和綠茶間難以取捨, 最後點了兩柸, 解決了選擇因難症.
太太出奇地點了柸脆脆阿華田, 女仕的心真的很難捉摸, 還以為她必點水漾果茶.

其實就是飲這三柸飲料, 不論味道和份量也不錯, 我個人已經很滿足了.
芝士奶蓋比我想像沒那樣重芝士味, 但其和茶混和後, 有一股很好飲很特別的味道.
有點像清新VERSION的奶色. 不過個人認為夾烏龍茶的味道更清新.

太太點了養生清燉牛腩面.
那個湯底真的很清純, 牛味香濃, 就是純飲這個湯也讓喉嚨十分舒服.
牛腩鬆軟入味, 面質彈牙, 是一個高質的料理.

我就愛炸物, 所以點了酥炸排骨魯肉飯
先不說那GIANT級的炸排骨和入味的魯肉飯,
其粗似蛋黃醬的醬料才是主角.
輕輕把香脆排骨的味道大大提升, 回味無窮.

最後我們把枱上的食物清理了九成後, 雖然肚子滿滿, 但還是想試試這裡的甜品.
紅綠豆薏米黑糖冰仙草

是晚其實也頗炎熱,  能夠以此透心涼的台式甜品作結, 實在完美.
仙草更是我的最愛, 少少的甘味, 混和黑糖和沙冰, 每一口也是滿足.

整体來說, 水準十分高的台式料理, 重點是價錢大眾化, 我和太太肯定會再來.

造訪日期: 2021年5月
感謝 taste1315

2021年4月25日 透過行動裝置

元朗美食多,今次嚟呢間喺元朗廣場嘅桂花小幸,主打台式食品,店門口亦都有個位置係專門外賣台式飲料。

店裡面環境寬敞,整體內部裝修都好文青,以木色為主,牆上擺放左不同嘅精品,令等餐嘅時候有啲野睇下冇咁悶。

首先上菜嘅係小食椒鹽花枝丸($42)同台灣烤香腸($28),花枝丸係以薄粉咁炸,夠熱唔會太厚粉,食落夠味,唯美中不足係香腸冇生蒜伴碟少左份台式腸嘅感覺。

之後點左紅燒半筋半腩牛肉麵($64),配台灣麵同埋養生清燉牛肉湯,湯底夠味,有微微藥膳味而唔會太咸,麵質唔錯,唔會煮得太淋,同埋成碗麵都幾足料。

至於鹽酥雞扒滷肉飯($76),塊雞扒炸得幾好,唔會似平時街邊淨係食到嘅炸粉雞扒,食落口感算嫩滑;滷肉飯方面就略嫌可再濃味一點,不過料都夠哂餸飯。跟餐加左嘅燉湯都幾有驚喜,夠熱同唔會一陣味精感。

餐飲就點左水果鮮果茶同黑糖仙草凍鮮奶,天氣熱黎飲非常清爽,呢到調製嘅飲品大部份都有得比食客揀番自己嘅喜好再揀糖度同冰之類。

同埋呢間餐間都可以用佢地係系統用手機落單,非常方便,環境幾好,岩同朋友慢慢坐傾計嘅地方。

造訪日期: 2021年4月
感謝 eatiswow
2021年4月19日 透過行動裝置

放工後一個人來到元朗廣場呢間新開桂花小幸,得以忙裡偷閒,品嚐台灣美食。餐廳外有外賣飲料位置,裝橫走小清風格,播放台灣輕快歌曲。
紅燒牛三寶麵$69:送上台時冒住香噴噴熱煙,入面有不少牛筋、牛肚、牛腩,十分足料,份量不少。牛筋煮得軟淋,牛肚食落有咬口,而牛腩肉質燉煮得夠鬆軟。台灣麵彈牙爽口,掛上蕃茄濃湯(+$4),香濃鮮味,看到有不少蕃茄肉,夠晒真材實料。
$15有兩份小菜:
蘿蔔牛肉湯: 蘿蔔切成直條方便一啖入口形狀,牛肉湯滷得入味,蘿蔔鮮甜冇渣。
涼拌黑醋茄子:入味,微辣帶酸,茄子肉嫰口開胃。
熱豆乳有香濃豆味,加料紅豆煮得好冧,香甜綿滑,相得益彰。
食物質素不錯,環境讓客人坐得舒服自在,是一間令人暫時遠離煩囂小確幸餐廳。

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 carolleung2018

去過B+BC cafe嗎? 請分享你的經驗!