“環境優美印度fine dine 🇮🇳”

Carat Fine Indian Cuisine
使用外送服務
香港排名第210 (共15,454家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月6日 透過行動裝置

520緊係要好好地去慶祝一下,平時都係男朋友揀,今次就到我揀翻次餐廳啦~

Fine dining 西餐食得多啦,印度菜都係第一次,一於試下

位置係尖沙咀,上到去,男侍應超級有禮貌咁樣招待我哋,一入到去係bar嘅部位,好有格調幾grand,連露天嘅位置都好chill, 不過男友怕熱都係坐左入室內,成間裝修都幾標誌

待應推介食佢地嘅咖喱,但我麻麻地就無叫到

野食方面叫左 mezz hot platter (地中海小吃拼盤),一個大木盤裝住5小碟,的的飾飾,並唔係樣樣都有2份

〘 乳酪蘑菇〙個餐廳有d暗一開始睇唔出成個tart咁嘅樣嘅竟然係蘑菇,味道新奇
〘地中海素角 〙最鐘意呢個,可惜得一舊,炸得來鬆脆不油膩,入面有粉絲、蘿蔔等等
〘 黎巴嫩藜麥羊肉餡角〙一咬落好多餡,外面係有d硬,個質感就似油角仔
〘葡萄葉卷飯〙好香濃葉味,不過唔係我慣嘅口味
〘 傳統釀茄子〙估唔到茄子都可以煮到另一種感覺,仲有d番石榴陪襯

黎到印度餐廳點可以唔叫Naan(烤餅),叫咗牛油烤餅,味道正宗,都有3大份,不過略嫌有啲燶

Fruit punch 都唔差,果汁香濃

造訪日期: 2021年5月
感謝 Katrinawk

2021年6月2日 透過行動裝置

今晚去尖沙咀食Fine Dining,但係唔係法國餐,或者係意大利餐,而係印度fine dining。今晚嘅主角係摩洛哥烤紐西蘭羊架配石榴汁、薯蓉及彩虹甘筍。烤羊架非常入味,同石榴汁好配合,令羊肉唔會太乾身,羊肉亦保留肉汁。薯蓉加入少少辣椒碎同蒜蓉片,口感豐富。去印度餐廳,就幫襯吓佢哋嘅烤餅,暖粒粒,甜甜哋。 唔知係咪環境影響,我今晚學當地人用手食烤餅,羊架,特別滋味。而飲品就揀咗Mango Lassi,因為好中意芒果同好需要yogurt 幫助消化。

造訪日期: 2021年6月
感謝 ClaudiaW0228
2021年5月30日 透過行動裝置

之前有朋友推介過呢間新開既印度菜,反正未食過,呢日同屋企人出去遊食,經開附近就上去食餐印度菜,餐廳比我既感覺好舒服,環境好寬敞,卡位坐得好舒服

全程侍應以英文為主,而且好有禮貌,又好關心我地岩唔岩口味

原來有lunch set,咁就各揀一個餐,屋企人喜愛食羊,就選擇Lamp Special,因有唔同羊揀,我地唔係太熟,侍應就推介LAMB LAZEEZ,咁就照佢意思,另外揀左SAMOSA(咖哩角),配上NAAN印度烤餅,屋企人讚不絕口,仲同侍應哥哥話VERY GOOD,原來真係好好食,咖哩角好鬆脆,個咖喱汁好香濃,另外我試左少少,羊肉又好林,配埋印度烤餅一齊食,絕配

至於我呢,因為唔係太食得辣,就揀SEAFOOD SPECIAL,香草咖哩,跟炸魚,同樣配NAAN餅,香草咖哩唔辣,同炸魚一齊食,好香香草味

Lunch set跟餐飲,屋企人揀熱檸茶,好特別,茶以茶壺盛裝,而我就揀了熱咖啡,呢杯咖啡好濃香

感謝 jc120906
2021年5月18日 透過行動裝置

朋友說這餐廳是由前五星酒店廚師主理,趁lunch time來光顧。

室內走輕奢華路線,分室內和戶外用餐區。

新德里懷舊三式小食拼盤是廚師推介菜式,賣相鮮艷吸晴。

印度特色鷹嘴豆空心脆球微辛,新鮮即製,脆感十足

脆炸小扁豆餅也是一口size,加上番石榴籽更添清新。

友人很喜歡這款乳酪扁豆蓉脆餅,清爽微酸,夏天吃很適合。

午市套餐由$88起,選了雞肉,可選辣或不辣;另外可選米飯或薄餅。

我們選了不辣的雞,但原來也帶有微辣,雞肉juicy 得來亦夠腍。份量方面,雞塊約有五六件、薄餅則有四件,伴以骰仔造型的芝士。

薄餅煙韌可口,蘸上雞肉的醬汁同吃倍添滋味。

lunch set 份量頗多,而且包飲品,十分划算。

值得一讚的是店員有禮、服務細心,下次會試試中環分店。

感謝 LemonSeeSee
2021年5月16日

以前去開尖沙咀重慶大廈吃印度菜
有些店的價格其實也不算低
這次就去了一間在寶勒巷的商廈
主打印度和地中海菜的Fine dining - Interesting!
裝修優雅 空間感十足 還有戶外座位 感覺幾Chill

荳蔻白胡椒等香料煮的雞腿
雞腿本身就醃得非常入味 惹味

=西印信德省慢煮羊肉咖喱=
茴香籽 小豆蔻 香葉煮成的咖喱
風味溫和而豐富,也不會過於複雜
應該因為慢煮關係 羊肉鮮嫩易入口
咖喱味中有微微羊羶味
其實咖喱本尊沾在烤餅食已停不了口

Garlic Naan ($38)
薄餅外脆內軟
蒜香味Naan配咖哩食很配
一人一塊唔夠吃

=自家製檳榔雪糕=
第一次食檳榔雪糕
有點辛口 好清新好特別

1  感謝 Twingb

去過Carat Fine Indian Cuisine嗎? 請分享你的經驗!