“回味一番,Pizza Maru新派韓菜”
Pizza Maru的評論

Pizza Maru
香港排名第1,426 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2021年5月17日 透過行動裝置

很久之前吃過Pizza Maru後,我一直都念念不忘它的新派韓式Pizza和炸雞,所以我特意相約好友們去Pizza Maru回味一番。

Mango Grapefruit Ade底層是酸香的西柚果漿和香甜的芒果肉,上層則是清爽的梳打水,Mango Grapefruit Ade建議適時的攪拌,隨著梳打的氣泡,清涼爽快。

朋友蠻愛柚子相關的飲品,所以她看到Honey Yuzu Ade就決定點上一杯來喝。送上桌時Honey Yuzu Ade上頭飄浮檸檬和薄荷葉,喝起來酸甜適中,十分清爽,很不賴。

如果和我一樣是泡菜和芝士狂熱者,那麼手工泡菜芝波不容錯過。泡菜本身就是增添食慾的開胃小品,再結合濃醇的高打芝士,甜美的洋蔥和甘筍,用意大利米漿包覆油炸至金黃,銷魂無比的風味,芝士拉絲力十級強勁。

漁夫番茄燴海鮮(配脆包)先將海鮮煎熟,逼出一層香氣,再用番茄醬燴煮海鮮,番茄醬酸酸甜甜超開胃。海鮮用料大方,有帶子,虎蝦,魷魚及藍青口,帶子鮮嫩碩大,虎蝦爽彈甜鮮,藍青口肥美爆汁,魷魚彈牙,滿滿的海鮮好不療癒。

蒜香甜辣秘制炸雞鮮紅的醬汁均勻地裹附在炸雞上,讓人看了口水直流。一口咬下炸雞,先感受到醬汁的甜味和蒜味,慢慢咀嚼,辣味漸漸顯現出來。重要主角雞肉炸得剛好,外脆內嫩,與醬汁搭配得宜,不愧是風靡全店的邪惡美食。

泡菜海灣芝加哥(蜜糖杏仁邊)可謂Pizza Maru得意之作,至今只在Pizza Maru才嚐到。泡菜海灣芝加哥實在太繽紛,非常漂亮的配色,菠蘿,蟹肉,蘑菇,炒洋蔥,粟米,燈籠椒,火腿,香芹片,鮮蝦十款配料密鋪Pizza上,看到我們心花怒放。

先說泡菜海灣芝加哥的餅底,邊緣烤得香酥,杏仁片,蜜糖,糖霜的加持,更為可口。餅皮混合誘人的芝士條,雙倍馬蘇里拉芝士,忌廉芝士慕絲,嘴裡愈嚼愈香,還有濃濃的牧場醬與泡菜蛋黃醬,毫不膩味,保證吃上癮。

造訪日期: 2021年5月

造訪日期: 2021年4月
感謝 wnganc
2021年4月13日

泡菜海灣芝加哥 (蜜糖杏仁邊) 9’ $189
必叫雙倍Mozzarella Cheese份量嘅Chicago Pizza厚批邊邊內含軟心芝士同芝士表面灑上杏仁片糖霜食落外面脆脆甜甜,內裡軟綿芝士香,Pizza有滿滿豐富餡料,大大條蟹肉棒、鮮蝦蘑菇、炒洋蔥、菠蘿杏仁片糖霜

牛骨汁醬油炸雞 $128 6件
外表炸皮薄薄,炸得香脆,鎖得住裡面嘅肉汁,牛骨醬汁味道比較濃,感覺好似牛肉味嘅炸雞咁

蜜糖柚子沙律 $93
最超大份嘅沙律!內有核桃、菠蘿巴馬臣芝士,混合埋一齊食健康,平衡返陣間食嘅炸雞同Pizza

蜜糖忌廉炸薯條 $78
忌廉入口即溶、蜜糖薯條甜甜的好鬆軟,放到最後都無淋到,唔知施咗咩魔法呢~

炸魚柳配柚子沙律 $96
炸魚柳有3大塊,外層炸到脆脆,裡面肉質仲保持到魚塊嘅魚油香味,鎖哂肉汁喺裡面,沾一沾蒜香甜辣醬,味道好開胃!

釜山炸軟殼蟹 $118
炸粉超薄!軟殼蟹都幾大隻,裡面嘅蟹殼都脆卜卜!

原來Pizza Maru 喺全球同韓國已經超過630間分店!將韓式Pizza同炸雞帶到香港,當中嘅芝加哥芝士邊真喺一試難忘

造訪日期: 2021年4月
感謝 CC m
2021年3月30日 透過行動裝置

常因工作原因到荃灣,最近難得約到朋友吃飯,來吃點好吃的!

脆炸章魚仔 $85

平時比較多吃上魷魚圈或魷魚鬚,章魚仔真的比較少見。炸得香脆的章魚仔配上MARU凱撒醬,非常好吃。

韓國烤肉芝加哥 $186

之前就在Instagram上面看到很多這個芝加哥薄餅,被澎湃的芝士吸引著。這個薄餅有相配馬蘇里拉芝士、芝士條、牛小排、辣肉腸、蕃茄、巴馬臣芝士、糖霜、香芹片及MARU番茄醬。

一上菜已經香味撲鼻,芝士拉絲吸引而且真材實料!一個女生吃兩片已經很飽肚,即使要把減肥大計擱置也必須得吃的。

帶子泡菜卡邦尼 $158

一向是泡菜卡邦尼的粉絲,自然不能不點這個!意粉al dente,用上了扁意粉,更得我心。帶子鮮甜惹味,泡菜中和了芝士和忌廉的膩度,配上紫洋蔥、煙肉及蘑菇等等,口感特別豐富,真好吃!

Mango Passion Iced Tea $48

以紅茶為底的芒果熱情果茶,賣相好看,味道稍甜解渴。

整體食物出品高,店員有禮,下次再來試試其他的美食吧!

造訪日期: 2021年3月
感謝 eataroundwithme
2021年3月27日

2月尾個陣約左朋友食個開年飯
當時已經有返晚市堂食,但估唔到荃新天地好多間餐廳6點幾已經爆曬場
排左呢間PIZZA Maru 大約20分鐘左右就有位 呢度好多款式PIZZA同韓式炸雞,叫左個沙律食住先,選左一款小吃,最後加一款人人都食既PIZZA
佢標榜呢度既麵團係用特製既健康製法,食起上黎味道佳之餘又健康

先上沙律,食到有少少咸魚肉蓉,芝士片太大改用芝士碎好似更好食,醬汁略少,唔夠惹味
飲品CALL左2杯特式飲品,邊飲邊等主菜上,即調飲品帶點果肉,飲落清爽酸香

炸魷魚香口惹味,伴以沙律菜

PIZZA口味叫左款太陽番茄芝加哥
基本上我覺得呢款PIZZA唔係食餡係食佢既爆餡芝士,一切開芝士好似爆出黎,一路咬一路食都係食緊芝士
批底抹上番茄醬同番茄片,中和返芝士既膩感,食落芝味濃郁,但略嫌單調
份量十足,芝士食到食左2件就停手,好多芝士餡!好快飽~

造訪日期: 2021年2月
感謝 alex lam 林

去過Pizza Maru嗎? 請分享你的經驗!