“點心到旗艦店”

點心到 MIX 大排檔
香港排名第6,014 (共15,532家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年3月29日

應好友邀約去旺角「金雞廣場」食晚飯。初頭還以為又是去哪一間他經常幫襯嘅小廚,原來友人發現地下開左間「點心到 MIX•大排檔」,所以想同我嚟試下。

據說這間新開嘅中菜館係佐敦廟街「點心到」嘅旗艦店,早午市以供應點心為主,而晚市就以撚手小菜、鑊氣小炒作招徠。

店舖面積頗大,佔數個單位,門面以落地玻璃作設計,讓內部環境一目了然。門外放滿了食物相片,張張都拍攝得很精美,光看已勾起人食慾。

我哋點左三個小菜,另外再加左兩個包做甜品。

黑之戀一口豆腐 ($68) 豆腐炸得好香脆,每粒都四四方方,大小均稱,入面超滑,咬下乾身不油,真係忍唔住要夾多幾粒。

跟住送上嘅保仔左宗棠雞煲 ($88) 味道亦唔輸蝕, 一掀開個煲蓋,香氣就撲鼻而來。雞肉先炸後炒,入口外酥內嫩,味道甜甜酸酸又帶點辣香,好惹味,用嚟送飯一流。

蒜蓉蒸勝瓜 ($62) 勝瓜蒸得剛好,夠腍身,面頭鋪滿蒜蓉同蔥花,蒜蓉嘅香味完全滲晒入勝瓜內,非常好吃。

甜品點左芋蓉包 ($10) 同 黑金流沙包 ($10) 各一個,芋蓉包面頭的卡通公仔,樣子很可愛,內裡的芋蓉餡甜度剛好,質感滑順綿密;而流沙包亦夠晒熱辣,包身軟熟,入口蛋香濃郁,但不會太鹹太膩,為這頓晚餐畫下完美句號。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 mjqueen7e

去過點心到 MIX 大排檔嗎? 請分享你的經驗!