“《將軍澳日本餐廳本店 重臨日本居酒🏮》”
Izakaya by K的評論

Izakaya by K
香港排名第8,825 (共15,304家餐廳)
價位: US$13 - US$51
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢

最近成日都喺將軍澳海旁附近搵食,今次發現咗間裝修富有日本特色嘅餐廳,用咗日本神社狐狸做主題 。

餐應佔‭地 2,600 ‬平‭方‬呎‭,空間感十足,店內仲劃分咗多個用餐區域,有半私人用‬餐‭區,適合同朋友聚會用餐。‬同時菜式選擇多元,‭除咗有前菜丶手握壽司丶刺身丶烏冬同飯類,仲有串燒、揚物、天婦羅同關東煮,可以話係一應俱全。‬

原個日本菓子蕃茄沙律($65)
蕃茄鮮甜多汁,味道似喺醃漬過,下面配上吞拿魚沙律,喺個非常好食嘅開胃菜。
日本生蠔伴海膽三文魚子柚子醋($135)
呢個簡直就係將所有海洋嘅至寶集於一身✨,有鮮甜嘅海膽,新鮮嘅三文魚籽,最底仲有一隻嫩滑嘅蠔,矜貴之餘真係好好食❤️。
銀鱈魚西京燒($155)
魚肉入口嫰滑,口感柔潤細膩。燒得啱啱好,外皮焦脆,食落滿口魚油香,推薦。

鯛魚日本土鍋飯($298)
土鍋飯用上珍珠米,粒粒飽滿圓潤,口感黏笠軟綿。個飯本身落咗調味同紫蘇葉、蔥、薑絲,再加上三文魚籽提升鮮味,簡簡單單味道都唔錯。鯛魚唔算老,不過口感平實,如果能夠配上油份多啲嘅魚可能會更吸引。飯嘅份量好多足夠分到4碗,適合同一家人分享。
海蝦天婦羅($128)
天婦羅有三大隻,每隻都有手板咁長。外面炸皮薄脆而且完全唔油膩,中間蝦肉飽滿,晶凝通透有鮮味,完全食到日本嘅水準,應該係草根食到最貼近日本質素嘅天婦羅。
焙茶焦糖燉蛋($55)
焦糖脆面做得非常好,薄脆得嚟又唔會過燶,下邊嘅燉蛋幼滑,雖然食唔到焙茶味,不過整體食落感覺討好,好好食。
水信玄餅($48)
水信玄餅比預期中細件,感覺冇咁抵食,不過配上黑蜜同埋黃豆粉味道都唔錯。
本店 (將軍澳)
將軍澳唐俊街18號The Parkside第一座地下G07號舖

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Grassroots-Ruby

去過Izakaya by K嗎? 請分享你的經驗!