“環境舒適嘅地中海菜”

8/6(週五)
20:00
使用外送服務
香港排名第187 (共15,458家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年5月29日

今日係幾尖沙咀食lunch,見到呢間裝修好靚嘅餐廳,所以雖然唔知地中海菜有咩食,都揀咗喺呢度食lol。餐廳唔同嘅角落裝修都好認真,非常適合打卡。

為咗對抗Monday Blue,趁Happy Hour叫咗杯少量酒精嘅Snowball,雖然係Cocktail,但係飲落去幾乎冇酒味,反而有啲似果汁酸酸甜甜咁。

朋友叫咗杯Grapefruit and Rosemary Infused Tea,香得嚟清甜,非常適合炎熱嘅天氣。

由於非常之肚餓,所以叫咗唔少前菜,首先嚟嘅就係散吞拿魚切片,吞拿魚嘅出面有少少熟,入面仍然維持住新鮮嘅口感,配合Wasabi豉油,非常之開胃。

然後就係牛肉牛油果醬迷你漢堡,漢堡好Juicy,肉味濃郁,絕對係誠意之作。

食完前菜,就到主菜喇。首先上菜嘅係墨魚汁意粉,墨汁意粉喺香港唔算好常見,所以有嘅話通常都會叫嚟試吓。墨魚肉鮮味爽口,同時墨魚汁味道好濃郁,配合埋乾蒜非常之香口。

最後嚟嘅主菜就係海鮮拼盤串燒,一睇佢嘅造型就覺得好霸氣。海鮮有三文魚、吞拿魚、同蝦,中間亦有啲紅椒同青椒,配合水牛城醬辣椒醬。連串燒仲配有麵包,唔需要擔心會食唔飽。

食到差唔多最後先發現上面嘅檸檬如果輕輕撳一撳佢,就可以輕易揸到檸檬汁,令到海鮮更加鮮味。

造訪日期: 2021年3月
感謝 KaiserW27

2021年5月29日 透過行動裝置

今日下午茶時間走進了這富地中海氣氛的食店,正好來個提早的晚餐

海鮮是地中海菜主材料,决定全海鮮宴

先上此店招牌菜式,海鮮拼盤串燒用趣緻的盛器上枱,食用時一層一層地品嘗,有大蝦,吞拿魚及三文魚,味鮮而含串燒烤香,汁酸甜適度醒胃極了

白酒汁煮青口汁濃而不辣,青口爽口有咬感,伴碟的麵飽混醬汁绝配

海鮮扁意粉汁有微辣,好辣者必試,意粉伴入魷魚,蝦,蜆肉,辣味更能提升海鮮口感

傳統海鮮意大利飯飯香撲鼻熱度中和混入芝士使飯味更濃,飯内伴入海鮮增加嚼感

又吃到滿意的一餐

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 fredau22003
2021年5月26日 透過行動裝置

疫情期間足不出「港」,唯有喺香港試吓唔同國家嘅美食,治癒唔能夠去旅行嘅心!今晚揀咗尖沙咀赫德道新開嘅地中海餐廳。同一般香港食到嘅西餐有別,鍾情異國風嘅可以嚟試吓!

Cosmopolitan $88
去酒吧點都要小酌一番!對於不善喝酒嘅我來講,呢杯酸甜微澀嘅經典調酒係好選擇。柑橘味清新,唔會太果汁,又唔會太藥水!

白酒汁煮青口 $78
幾十蚊就有10隻,係抵食嘅餐前小吃!蕃茄係地中海國家常吃嘅蔬果之一,煮海鮮都唔例外。藍青口尺寸小巧,肉質軟嫩。平時食嘅白酒青口多數用忌廉汁,呢度選用蕃茄仔,酸酸甜甜更開胃。附送嘅蒜蓉包撕成小蘸湯汁食,濕軟可口。

海鮮拼盤串燒 $188
品嚐地中海菜,海產當然係主角!店員推介果然有特色,三文魚塊、吞拿魚塊同埋大蝦串成嘅大型串燒好有睇頭!食材新鮮,本身沾有buffalo wing嘅水牛城辣醬,唔洗額外點醬汁已經好好味。間住嘅三色椒同埋洋蔥清甜解膩。放入口袋形狀嘅烤皮塔餅又係另一種食法,煙煙韌韌好有咬口,適合鍾意麵包嘅朋友!

海鮮扁意粉 $138
望落冇乜特別,點知味道有驚喜!吞拿魚、魷魚、青口、大蝦等海鮮樣樣新鮮。意式番茄醬加埋羅勒同埋大量魚碎,醬汁鮮味!

帕芙洛娃鮮果蛋白餅 $68
私心推介,香港好少地方有得食㗎 !棉滑挺身嘅忌廉發打得剛好,包裹住鬆化嘅蛋白餅,多重口感!上面鋪上酸酸甜甜嘅新鮮水果,包括藍莓、士多啤梨同埋熱情果,好有夏日嘅感覺!稍甜但係食落幸福感滿分,甜品迷一定會食唔停口。隻碟上臺嘅時候凍冰冰減慢融化,小心思值得一讚!

感謝 Jellylyt
2021年5月25日 透過行動裝置

這家以地中海風格作為裝潢主調的酒吧餐廳,既舒適又優雅。寬敞的大門,貫徹一般酒吧餐廳的設計。

相比起一般的酒吧餐廳,這兒的餐牌中的菜式尚算多樣化,價錢方面亦算是比較親民。

凱撒沙律
沙律菜十分新鮮,新鮮爽脆的口感和鮮甜的味道讓人感覺很refresh。

蕃茄湯
蕃茄湯的味道在酸和甜中間取得平衡,口味暖心又開胃,粒粒的蕃茄讓湯品更有風味。

海鮮串燒拼盤
這個菜式的外貌已經非常吸引眼球。大大的一串熱烘烘地上桌,海鮮包含吞拿魚、三文魚和大蝦,燒得焦香惹味,配上特製的水牛城辣椒醬來吃更具風味。薄餅亦是另一亮點,軟硬度適中,沾上醬汁來吃味道很不錯。

牛肝菌蘑菇意粉
這出乎意料地做得出色。雜菌預先用牛油炒香過,口感和味道都加了分數。醬汁是整道菜的靈魂,奶味豐郁,而且質感好creamy。

意大利芝士蛋糕
蛋糕味道適中,不會太甜又不會太膩,即使飽餐過後用作飯後甜品,亦是很適合。

感謝 HongKong_KW
2021年5月24日 透過行動裝置

餐廳位於尖沙咀,主打的就是西餐,最重要是性價比十足, 內裏冷氣充足,座位寬闊,十分舒適,在疫情下,我也吃得十分安心,食物味道方面,真的不錯,既有西方的口味,也不失香港人的喜愛,絕對是超水準的表現,反正我就是這樣被他吸引住了。 意大利粉口感煙韌。

感謝 yatpingl

查看過Opa Mediterranean Bar and Bistro的旅客也查看過

中國香港

去過Opa Mediterranean Bar and Bistro嗎? 請分享你的經驗!