“優雅又舒適的地中海酒吧餐廳”

香港排名第200 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2 週前評論 透過行動裝置

這家以地中海風格作為裝潢主調的酒吧餐廳,既舒適又優雅。寬敞的大門,貫徹一般酒吧餐廳的設計。

相比起一般的酒吧餐廳,這兒的餐牌中的菜式尚算多樣化,價錢方面亦算是比較親民。

凱撒沙律
沙律菜十分新鮮,新鮮爽脆的口感和鮮甜的味道讓人感覺很refresh。

蕃茄湯
蕃茄湯的味道在酸和甜中間取得平衡,口味暖心又開胃,粒粒的蕃茄讓湯品更有風味。

海鮮串燒拼盤
這個菜式的外貌已經非常吸引眼球。大大的一串熱烘烘地上桌,海鮮包含吞拿魚、三文魚和大蝦,燒得焦香惹味,配上特製的水牛城辣椒醬來吃更具風味。薄餅亦是另一亮點,軟硬度適中,沾上醬汁來吃味道很不錯。

牛肝菌蘑菇意粉
這出乎意料地做得出色。雜菌預先用牛油炒香過,口感和味道都加了分數。醬汁是整道菜的靈魂,奶味豐郁,而且質感好creamy。

意大利芝士蛋糕
蛋糕味道適中,不會太甜又不會太膩,即使飽餐過後用作飯後甜品,亦是很適合。

感謝 HongKong_KW

這間主打地中海菜的餐廳環境簡約舒服,走開放式設計,播放著輕快的音樂,有塊好適合打卡的畫牆及吊椅,感覺很relax。店內有多個梳化位,吧枱位,連獨立房都有,好適合情侶或跟朋友來暢飲放鬆心情既好地方。除了主打的地中海菜,亦有土耳其、墨西哥或意大利菜等的選擇。
今日點了個蔬菜迷你漢堡的餐前小食,賣相可愛,迷你得可以一啖便可吃掉。餐廳將雜菜整成一個可樂餅的模樣夾於軟熟的漢堡當中,配上少許牛油果醬及沙律醬,味道配撘不錯,漢堡包面上一粒粒黑色的是罌粟籽。另外,開胃又健康的藜麥沙律,賣相不錯,有洋蔥,青瓜,燈籠椒,菲達芝士及藜麥,配上檸檬醬汁,十分適合夏天食。而主菜有香草醬烤雞扁意粉,份量都頗大,熱度十足,扁意粉軟硬度適中,每條意粉都沾上香草醬,厚切的烤雞塊都不會燒得乾巴巴。另一主菜是餐廳推介的海鮮拼盤串燒,掛起的串燒由三文魚、吞拿魚、大蝦,洋蔥及三色椒組成,三文魚皮燒得脆卜卜,配上水牛城辣椒醬及燒烤醬,夾著薄餅來食幾特別。

造訪日期: 2021年5月
感謝 chickenwingtip
3 週前評論 透過行動裝置

餐廳位於尖沙咀,主打的就是西餐,最重要是性價比十足, 內裏冷氣充足,座位寬闊,十分舒適,在疫情下,我也吃得十分安心,食物味道方面,真的不錯,既有西方的口味,也不失香港人的喜愛,絕對是超水準的表現,反正我就是這樣被他吸引住了。 意大利粉口感煙韌。

感謝 yatpingl
3 週前評論 透過行動裝置

阿女話之前行經尖沙咀見到有一間裝修得歐陸風情而又舒適的餐廳,好想試下於是便一齊去試。餐廳四面開放,天氣雖然好熱,依然都有風吹入嚟幾涼爽,環境非常舒服,可以揀坐沙發或者高櫈,一邊飲下酒傾下喝,輕鬆又寫意。
我哋試咗一份海鮮拼盤串燒,有吞拿魚、三文魚、大蝦、同埋薄餅,吞拿魚同三文魚嘅肉質緊緻、有肉汁,加埋佢嘅燒烤醬放喺塊薄餅上面一齊食,好食到停唔到口。佢嘅串燒唔係用竹籤打橫擺而係垂直擺,賣相超靚,仲可以打卡曬靚靚。。。
雜菌意大利飯好香、好重蒜頭味,大量雜菌令成個飯充滿菇香,飯粒有咬口,正宗意大利飯feel
Pizza叫咗MV Special,有辣雞肉、菠菜、酸忌廉、蘑菇,辣味夠搶,啱晒想食辣嘅人,Pizza唔係好重酸忌廉嘅味道,但係佢加咗羅勒醬(Menu上面冇寫),幾surprise。。。
呢杯margarita cocktail 好靚,白雪雪加咗塊青檸好啱影相。淡淡的青檸味加好香酒味,唔似出邊啲Cocktail好似飲緊mocktail 咁,淡淡夏日飲返杯,消暑又解渴。

造訪日期: 2021年5月
感謝 750,803
3 週前評論 透過行動裝置

近排工作真係忙到想死所以十分期待週末時間,可以比自己抖下之餘,又可以同老公去食好西。老公今日帶左我去食地中海餐,近西鐵站之餘,仲好有格調,今日天氣有成34度,而餐廳係開放式,但當走入餐廳有一種地中海舒暢感覺,坐在舒服位置,微風吹送,聽住輕快音樂,成個人都放鬆了

因為太熱了,老公就發板點了幾樣開胃菜:

青檸汁醃吞拿魚:
吞拿魚食得多,但多數食刺身,但係呢個超開胃,巖曬呢d熱辣辣天氣,原來吞拿魚經醃漬後,肉質會變得更加厚實d,配以青檸芥末,雖然係有d辛辣,不過呢個組合係好夾

藜麥沙律:
材料有洋蔥、青瓜、燈籠椒、feta cheese &檸檬醬,再加埋藜麥,口感超豐富,而且營養價值高,高纖維,飽肚又健康,加上有檸檬醬,又係超開胃

牛肝菌蘑菇意粉:
看似好簡單的意粉,但呢個簡單的素意粉也能刺激味蕾,因為​牛肝菌有獨特香味,醬汁菇味更香濃creamy

海鮮拼盤串燒:
當侍應拎成個串燒架過來時,我地完全係心心眼,串燒有吞拿魚/三文魚/大蝦,配上水牛城辣椒醬,香口得來又juicy,記得配上鬆軟彼德包一齊食呀

老公有呢杯hoegaarden啤酒,仲要係happy hour價,爽呀

感謝 jc120906

查看過Opa Mediterranean Bar and Bistro的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Opa Mediterranean Bar and Bistro嗎? 請分享你的經驗!