“初嚐地中海菜🤗”

6/23(週三)
20:00
使用外送服務
香港排名第241 (共15,377家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

近排工作真係忙到想死所以十分期待週末時間,可以比自己抖下之餘,又可以同老公去食好西。老公今日帶左我去食地中海餐,近西鐵站之餘,仲好有格調,今日天氣有成34度,而餐廳係開放式,但當走入餐廳有一種地中海舒暢感覺,坐在舒服位置,微風吹送,聽住輕快音樂,成個人都放鬆了

因為太熱了,老公就發板點了幾樣開胃菜:

青檸汁醃吞拿魚:
吞拿魚食得多,但多數食刺身,但係呢個超開胃,巖曬呢d熱辣辣天氣,原來吞拿魚經醃漬後,肉質會變得更加厚實d,配以青檸芥末,雖然係有d辛辣,不過呢個組合係好夾

藜麥沙律:
材料有洋蔥、青瓜、燈籠椒、feta cheese &檸檬醬,再加埋藜麥,口感超豐富,而且營養價值高,高纖維,飽肚又健康,加上有檸檬醬,又係超開胃

牛肝菌蘑菇意粉:
看似好簡單的意粉,但呢個簡單的素意粉也能刺激味蕾,因為​牛肝菌有獨特香味,醬汁菇味更香濃creamy

海鮮拼盤串燒:
當侍應拎成個串燒架過來時,我地完全係心心眼,串燒有吞拿魚/三文魚/大蝦,配上水牛城辣椒醬,香口得來又juicy,記得配上鬆軟彼德包一齊食呀

老公有呢杯hoegaarden啤酒,仲要係happy hour價,爽呀

感謝 jc120906

5 週前評論 透過行動裝置

位處旺中帶靜的漆咸道南,半開放式的餐廳播放著時而輕快時而強勁的音樂,令人心情不期然放鬆起來,有渡假的感覺。

海鮮拼盤串燒$188
厚件的吞拿魚和三文魚燒至幾乎全熟,但質地仍然有點軟和有魚味的,大蝦肉質有彈性,配頗辣的水牛城辣椒醬,刺激味蕾之余,連胃口也大開了。

煙三魚披蕯$158
餡料有煙三文魚、洋蔥、菠菜、喜鴻菇和mozzarella芝士,餅底十分脆薄,食材新鮮,配搭恰到好處,贊!

朱古力心太軟$68
每次切開心太軟的時候都會期待朱古力醬湧流出來的一刻,這次也沒有令我失望。

雲呢拿雪糕Tiramisu $68
軟滑的Tiramisu芝士味道比較淡,不會覺膩。

感謝 Spfok
2021年5月6日

靈魂若果變賣了?是否再沒有心跳?
紅遍全球現今卻變成過街老鼠,當初既決定
究竟係岩抑或錯?我諗只有佢一個知。
係呢件事我起碼知道原來呢個世界所有野
都係等價交換,有得揀我好想自己思想變
得簡單d,靜靜地浮係地中海,又或者
深山做一個野人,係「Opa Mediterranean
Bar · Bistro」或者比到個機會我演活一下,
一個浪漫既無人之境。
P a r r i l l a -
▪ Mixed Seafood · Skewers - $188
▫ 人氣名菜「海鮮·拼盤串燒」亦係黎呢
到必試之一,可以一次過食勻吞拿魚、
三文魚、大蝦、豬肉同埋青紅椒。雖然
經燒過但食落唔會太乾身,肉汁仲係返到;
加埋伴隨既水牛城辣醬,份外惹味;底部
仲有Pita bread比你連埋一齊食,
入口夠哂軟綿,唔錯。
Signature Risotto · Flambe -
▪ Original Seafood · Risotto - $168
▫ 要食得地道當然要整返個「傳統·海鮮
意大利飯」,淨計份量,海鮮首當其衝,
裡面食到好多蝦粒、魚柳、青口,鮮味
十足。而飯身上枱時仲夠微熱,食落有咬口,
唔會太熟,帶返正宗生米感覺,食得過。
D e s s e r t -
▪ T i r a m i s u - $68
▫ 甜品整返個我最愛既「提拉米蘇」就一定
咖啦,表面就咁睇都知夠哂穩陣,面頭灑上
可可粉,咖啡同酒味兩者幾夾;加上內裡
夾雜濃稠既忌廉,成個口感相當突出,好食。
Signature · Shisha’s -
▪ Love · Sick - $250
▫ 呢到既環境咁有feel,嗌埋個shisha一齊
chill下先不如?價錢好抵玩,兩舊水仲有
梳化比你坐住黎嘆,唔錯既體驗!
Opa Mediterranean Bar · Bistro
尖沙咀漆咸道南33-35號友聯大廈地舖1-2號舖

造訪日期: 2021年5月
感謝 lankiman6330
2021年4月29日

呢間尖沙咀地中海菜 值得去試 環境寬敞 仲有吧枱 啱晒想坐喺度chill嘅朋友

香草烤雞扁意粉: 唔好睇佢細細碟 其實好足料 啲雞肉大大嚿 意粉有質感 口感彈牙

海鮮拼盤串燒: 成串咁樣吊埋黎好過癮 同個朋友見住Wawa聲 個拼盤有吞拿魚,三文魚,同埋大蝦 樣樣都整到岩岩好 唔會韌 仲有下邊果幾塊面包送 正 邊食邊見住啲魚油流落嚟 啲包最後入晒味

Filet Mignon - 12 oz 牛柳 我個人食唔到太生 所以叫咗Medium 食牛我好驚啲廚師整得太韌 食食吓我就會放低唔食 不過依間火候啱啱好 食到尾

造訪日期: 2021年3月
感謝 Syuhc
2021年4月28日 透過行動裝置

Opa Mediterranean Bar & Bistro提供地中海菜式,環境簡約舒服,燈光昏暗,播著強勁Rap歌,Happy Hour酒精飲品特價,餐牌有不少地中海小食選擇,當然薄餅及意粉等主食亦不缺。

Pomegranate & Lime Iced Tea
非酒精類飲品選擇不多,但亦非常特別。石榴青檸紅綠兩色,酸甜帶氣味道清新。

生吞拿魚切片伴青芥辣汁
生吞拿魚厚切成立方體, 外皮略略烤熟, 內外兩種不同味道質感,減低生食吞拿魚的感覺。魚肉入口像赤身,油脂較少食味清淡,配青芥辣汁剛好, 中和淡味吞拿魚。

烤牛肉串
牛肉烤得剛好,入口軟硬適中不過乾,牛肉味道香濃。洋蔥塊略帶辛辣,爽脆多汁配烤牛肉更佳。

BSP
薄餅用上脆薄餅底,就算兩人分享大批份量亦不會太多。薄餅上面放滿煙肉、肉腸、辣肉腸、洋蔥、本菇、橄欖及莫札瑞拉芝士,入口啖啖肉香但不油膩,鹹香鮮味,每人四塊亦可幹掉。

海鮮拼盤串燒
把烤吞拿魚、三文魚、大蝦、彩椒及洋蔥串起豎立很吸睛。吞拿魚及三文魚雖烤至全熟,但肉質依然嫩滑,大蝦肉質結實爽口,水牛城辣椒醬配海鮮可以帶出鮮味。伴食烤薄餅味道淡淡的,餅身外脆內軟,麵粉味道紮實。

1  感謝 ScorpionJCY

查看過Opa Mediterranean Bar and Bistro的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Opa Mediterranean Bar and Bistro嗎? 請分享你的經驗!