“三文魚Pizza😋”

6/19(週六)
20:00
香港排名第189 (共15,374家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

位處旺中帶靜的漆咸道南,半開放式的餐廳播放著時而輕快時而強勁的音樂,令人心情不期然放鬆起來,有渡假的感覺。

海鮮拼盤串燒$188
厚件的吞拿魚和三文魚燒至幾乎全熟,但質地仍然有點軟和有魚味的,大蝦肉質有彈性,配頗辣的水牛城辣椒醬,刺激味蕾之余,連胃口也大開了。

煙三魚披蕯$158
餡料有煙三文魚、洋蔥、菠菜、喜鴻菇和mozzarella芝士,餅底十分脆薄,食材新鮮,配搭恰到好處,贊!

朱古力心太軟$68
每次切開心太軟的時候都會期待朱古力醬湧流出來的一刻,這次也沒有令我失望。

雲呢拿雪糕Tiramisu $68
軟滑的Tiramisu芝士味道比較淡,不會覺膩。

感謝 Spfok

2021年5月6日

靈魂若果變賣了?是否再沒有心跳?
紅遍全球現今卻變成過街老鼠,當初既決定
究竟係岩抑或錯?我諗只有佢一個知。
係呢件事我起碼知道原來呢個世界所有野
都係等價交換,有得揀我好想自己思想變
得簡單d,靜靜地浮係地中海,又或者
深山做一個野人,係「Opa Mediterranean
Bar · Bistro」或者比到個機會我演活一下,
一個浪漫既無人之境。
P a r r i l l a -
▪ Mixed Seafood · Skewers - $188
▫ 人氣名菜「海鮮·拼盤串燒」亦係黎呢
到必試之一,可以一次過食勻吞拿魚、
三文魚、大蝦、豬肉同埋青紅椒。雖然
經燒過但食落唔會太乾身,肉汁仲係返到;
加埋伴隨既水牛城辣醬,份外惹味;底部
仲有Pita bread比你連埋一齊食,
入口夠哂軟綿,唔錯。
Signature Risotto · Flambe -
▪ Original Seafood · Risotto - $168
▫ 要食得地道當然要整返個「傳統·海鮮
意大利飯」,淨計份量,海鮮首當其衝,
裡面食到好多蝦粒、魚柳、青口,鮮味
十足。而飯身上枱時仲夠微熱,食落有咬口,
唔會太熟,帶返正宗生米感覺,食得過。
D e s s e r t -
▪ T i r a m i s u - $68
▫ 甜品整返個我最愛既「提拉米蘇」就一定
咖啦,表面就咁睇都知夠哂穩陣,面頭灑上
可可粉,咖啡同酒味兩者幾夾;加上內裡
夾雜濃稠既忌廉,成個口感相當突出,好食。
Signature · Shisha’s -
▪ Love · Sick - $250
▫ 呢到既環境咁有feel,嗌埋個shisha一齊
chill下先不如?價錢好抵玩,兩舊水仲有
梳化比你坐住黎嘆,唔錯既體驗!
Opa Mediterranean Bar · Bistro
尖沙咀漆咸道南33-35號友聯大廈地舖1-2號舖

造訪日期: 2021年5月
感謝 lankiman6330
2021年4月29日

呢間尖沙咀地中海菜 值得去試 環境寬敞 仲有吧枱 啱晒想坐喺度chill嘅朋友

香草烤雞扁意粉: 唔好睇佢細細碟 其實好足料 啲雞肉大大嚿 意粉有質感 口感彈牙

海鮮拼盤串燒: 成串咁樣吊埋黎好過癮 同個朋友見住Wawa聲 個拼盤有吞拿魚,三文魚,同埋大蝦 樣樣都整到岩岩好 唔會韌 仲有下邊果幾塊面包送 正 邊食邊見住啲魚油流落嚟 啲包最後入晒味

Filet Mignon - 12 oz 牛柳 我個人食唔到太生 所以叫咗Medium 食牛我好驚啲廚師整得太韌 食食吓我就會放低唔食 不過依間火候啱啱好 食到尾

造訪日期: 2021年3月
感謝 Syuhc
2021年4月28日 透過行動裝置

Opa Mediterranean Bar & Bistro提供地中海菜式,環境簡約舒服,燈光昏暗,播著強勁Rap歌,Happy Hour酒精飲品特價,餐牌有不少地中海小食選擇,當然薄餅及意粉等主食亦不缺。

Pomegranate & Lime Iced Tea
非酒精類飲品選擇不多,但亦非常特別。石榴青檸紅綠兩色,酸甜帶氣味道清新。

生吞拿魚切片伴青芥辣汁
生吞拿魚厚切成立方體, 外皮略略烤熟, 內外兩種不同味道質感,減低生食吞拿魚的感覺。魚肉入口像赤身,油脂較少食味清淡,配青芥辣汁剛好, 中和淡味吞拿魚。

烤牛肉串
牛肉烤得剛好,入口軟硬適中不過乾,牛肉味道香濃。洋蔥塊略帶辛辣,爽脆多汁配烤牛肉更佳。

BSP
薄餅用上脆薄餅底,就算兩人分享大批份量亦不會太多。薄餅上面放滿煙肉、肉腸、辣肉腸、洋蔥、本菇、橄欖及莫札瑞拉芝士,入口啖啖肉香但不油膩,鹹香鮮味,每人四塊亦可幹掉。

海鮮拼盤串燒
把烤吞拿魚、三文魚、大蝦、彩椒及洋蔥串起豎立很吸睛。吞拿魚及三文魚雖烤至全熟,但肉質依然嫩滑,大蝦肉質結實爽口,水牛城辣椒醬配海鮮可以帶出鮮味。伴食烤薄餅味道淡淡的,餅身外脆內軟,麵粉味道紮實。

1  感謝 ScorpionJCY
2021年4月27日 透過行動裝置

星期日起床都差不多午餐時間,反正天氣好好一於搭車去尖沙咀食返個brunch好好享受一下。
由尖東慢慢開始搵食,行到去漆咸道南附近見到一間挺不錯的餐廳,望望餐牌原來是地中海菜,反正未試過一於入去食返個brunch。

Pina Colada
有椰子 cream、菠蘿汁、Rum酒溝成,呢度比較特別Rum酒用一支試管分開放入杯內,等客人可以自行決定酒味多少,貼心又特別,入口椰子味香甜可口,酒味比平常濃厚,但反而我更加喜愛。

Snowball
味道有點似淡口版芒果乳酸,味道酸酸甜甜,非常適合女士們。

白酒汁煮青口
煮法同平時不太一樣,用蕃茄、洋蔥,白酒等煮成,味道比較重蕃茄味,而且蕃茄酸甜味適中,更加帶出青口鮮甜味。

水牛城雞翼
入口不算太辣,酸辣味剛剛好,雞翼肉質juicy ,不錯不錯!

牛油蒜蓉大蝦
大蝦先炸過再拌上醬汁,牛油蒜蓉味道非常creamy , 口感似忌廉般滑溜,大蝦吸收了醬汁,鮮味十足。

海鮮拼盤串燒
有吞拿魚、三文魚、大蝦,再配上水牛城辣椒醬,進食時可以配烤餅一齊食,吞拿魚入口比較乾身,但魚味香濃,而三文魚肉就嫩滑好多,油脂又比較豐富,大蝦鮮甜爽口,肉質彈牙,整體來講都挺不錯。

感謝 783bonnieh

查看過Opa Mediterranean Bar and Bistro的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Opa Mediterranean Bar and Bistro嗎? 請分享你的經驗!