“悠閒嘆地中海菜式”

7/30(週五)
20:00
使用外送服務
香港排名第197 (共15,448家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年4月24日 透過行動裝置

偶然經過漆咸道南, 發現這間新開嘅地中海餐廳, 感覺幾悠閒。 適逢假日襯人流唔算多 可以靜靜地chill 吓relax 吓。

主打地中海風情菜式,有沙律,意大利飯,意粉, 各種主菜,海鮮, 當然少不了各款Tapas 。

Peach, Mango and Passion fruit Smoothies
這杯 mocktail 賣相充滿夏日色彩 , 果味清新,Smoothies 夠滑!

白酒汁煮青口$78 wild mussel
青口雖然細隻,不過好肥美, 充滿海水味。 白酒汁中的茄味,蔬菜都非常清甜, 焗得香脆的香草蒜蓉多士蘸湯汁吃更美味。

海鮮串燒
即叫即燒, 把烤吞拿魚,三文魚,大蝦串起而不是碟上比較特別。 吞拿魚烤至全熟,肉質竟然有啲似豬肉~ 塗上秘製醬汁的三文魚,烤過之後釋出魚油特別肥美, 肉質嫩滑多汁。
大蝦肉質結實, 比較細隻冇咩特別。
水牛城辣椒醬好夠辣, 配海鮮唔係太適合。亦包括數塊薄餅~ 外脆內軟

生吞拿魚切片伴青芥辣汁$78
厚切的生吞拿魚, 外皮略烤熟, 味道更有層次, 可同時吃到生,熟吞拿魚,口感豐富。青芥辣汁 才是最精彩,芥末很攻鼻, 鹹鹹地, 中和返淡味嘅吞拿魚。

感謝 Man_Iron5216

2021年4月24日 透過行動裝置

週末輕輕鬆鬆跟朋友去了尖沙咀食晏,傾吓傾吓已三個小時,呢間餐廳環境好,坐位舒適,難怪我哋不知時間過。

鷹嘴豆+牛油果配粟米片
牛油果,鷹嘴豆打蓉,又綿又滑。
粟米片又黑又紅,好靚,伴醬非常好味。

忌廉菠菜卷
最初以為係越南春卷之類,比想像完完全全不同。
麵包上放上菠菜,芝士再焗香。
麵包質感煙煙韌靱,還有粒粒芝麻香。
菠菜跟芝士永遠都係好拍檔。

海鮮拼盤串燒
吞拿魚,三文魚,大蝦
熱辣辣的串燒,香氣撲鼻!
全是海鮮類感覺健康。
兩種魚都保持到肉汁,再配合醬汁,錦上添花。

野菌意大利飯
飯的質感恰到好處。
野菌的份量不少,口感豐富。
整體充滿濕潤感,滋味!

1  感謝 Polly C
2021年4月24日 透過行動裝置

平時放工到尖沙咀轉車,可以吃個簡單晚飯再回家,發現了一間裝修十分有特色的餐廳,以地中海菜式聞名,便吸引了我這港女來打卡。
一進餐廳登記搓手之後,便帶我到裏面的座位坐下,氣氛十分有情調,是情侶拍拖的好地方。
我點了一個海鮮拼盤,上菜時非常搶眼,因為他是用一條鐵枝串起,垂下來還有些醬汁在滴下,令我口水也流下來了。最上面有檸檬,可以擠一些檸檬汁出來調味,串着三文魚,大蝦等海鮮,食法十分新奇,還有一些彼得包,可以拈辣醬和燒烤醬。
另外點了一個芝士焗茄子,芝士鋪得滿滿的,有拉絲的效果,茄子沒有很油,但因為芝士真的很足料,分享來吃才不會那麼膩。
地中海海鮮飯,有青口,有蝦,忌廉味很重,飯也煮得不像意大利粉的硬,比較適合我的胃口。
菠菜麵包卷,中間夾着酸忌廉,上面破了芝士和菠菜,因為是麵包也十分之飽的。
我悶還點了兩杯Cocktail,一杯是pineapple colada,菠蘿味很適合女士入口。另一杯是snowball,蛋白酒香,也是入門的酒精飲品。

感謝 Roseecho
2021年4月24日 透過行動裝置

linguine pesto chicken香草烤雞扁意粉 138 蚊
有烤雞 辣椒 香草醬️
香草醬除左香味夠仲帶 d酸味 食意粉時好開胃 扁意粉好夠爽口有口感

Suntory premium malts 68 蚊 pint
Suntory既啤酒不嬲偏滑

BSP pizza 148 蚊
Pizza 係類似意大利嗰款 好薄身 好香脆 邊帶 d 燶邊 上面材料豐富 煙韌香鹹既煙肉

mixed seafood skewers海鮮拼盤串燒 188 蚊
放得好靚既串燒 有煙韌既吞拿魚 魚味濃既三文魚 彈牙大蝦 加埋水牛城辣醬️

1  感謝 fafafoodblog
2021年4月20日 透過行動裝置

香港地中海菜都唔多,呢一間富有地中海風味嘅餐廳,門口裝修已經好特別,入到去亦都相當之靚。

菜式方面多元化:
▶️Beef sliders with guacamol $78
呢個迷你漢堡真係超迷你賣相相當得意雖然細細件一口漢堡但係味道非常香牛肉夠香味芝士有救濃郁整個burger一啖咬落去都相當滿足☺️

▶️Buffalo wings 3pcs $52
水牛城雞翼非常正宗味道好好食真係好耐冇試過呢一種水牛城雞翼。外皮少少脆,而且充滿醬汁,少少辣辣地好惹味!

▶️Butter garlic prawn$78
牛油蒜蓉醬汁好特別,同一般嘅唔同,特別香!而且灑上少少香辣粉,蝦好似炸過脆脆地咁,夾埋一齊食非常有驚喜!

▶️Linguine Salmon $138
意粉質感亦都相當唔錯,鍾意佢個意粉醬有鮮味,而且恰到好處;仲有好多煙三文魚碎撈埋一齊。

▶️海鮮拼盤串燒$188
串燒有蝦、三文魚、吞拿魚、洋蔥、甜椒,配有水牛城辣椒醬及BBQ醬。鍾意佢嘅夾餅,入邊煙煙韌韌,外邊夠香脆,夾埋一齊食,好食

▶️Churros $68
買相幾靚,充滿肉桂味,脆脆地有咬口。

造訪日期: 2021年4月
感謝 starrychow

查看過Opa Mediterranean Bar and Bistro的旅客也查看過

中國香港

去過Opa Mediterranean Bar and Bistro嗎? 請分享你的經驗!