“富有特色地中海菜”

香港排名第586 (共15,296家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年4月2日 透過行動裝置

在香港都比較少見有地中海餐廳,所以我們這次就來到了位於尖沙咀的Opa Mediterranean Bar and Bistro. 我們二人點了青檸汁醃三文魚,土耳其鷹嘴豆泥配烤皮塔餅,海鮮拼盤串燒,燻鴨意大利飯和Peach, Mango, Passion Fruit Smoothie。

青檸汁醃三文魚和土耳其鷹嘴豆泥配烤皮塔餅都要前菜。
青檸汁醃三文魚這一道菜很特別,在其他地方都吃不到。 餐廳把新鮮的三文魚刺生配牛油果,青瓜等蔬菜,而且還有一些酸辣的特調醬汁, 整個菜式的配搭很好,很開胃,是一個值得推介的前菜~

另外是土耳其鷹嘴豆泥配烤皮塔餅, 我們本身就很喜歡食鷹嘴豆泥,這一家的鷹嘴豆泥水準非常高。 豆泥煮得很綿密和順滑,而且豆味非常之濃厚, 配上新鮮熱辣辣的烤皮塔餅, 是一個非常好食的小食。

到了主菜,其中一道就是海鮮拼盤串燒。 串燒當中有吞拿魚,三文魚,大蝦和其他一些配菜, 配搭水牛城辣椒醬和燒烤醬和烤餅。 三文魚和吞拿魚可以要求熟度, 我們選擇了五成熟, 魚類的熟度煮得剛剛好, 內脆外軟而且十分新鮮, 也不會有魚腥味。 新鮮炸起的大蝦, 薄薄的炸粉加上新鮮彈牙的大蝦也非常好食~ 建議大家也可以試一試這道特色串燒。

另外一個主菜就是燻鴨意大利飯。 一上菜,已經有濃郁的燻鴨香味, 鴨肉煎得剛剛好,粉嫩, 多汁, 肉味濃, 配上意大利飯一起食, 味道和層次都很豐富。 如果喜歡食鴨的朋友一定要試這一個意大利飯~

飲品方面我們點了Peach, Mango, Passion Fruit Smoothie, 餐廳用新鮮的水果制作這杯飲品, 所以只有天然的水果香氣和甜味,沒有多餘的加工甜味。 所以整杯飲品都非常之清新可口, 解渴之餘也可以解油膩。

造訪日期: 2021年3月
感謝 Carly W

2021年4月2日 透過行動裝置

朋友食過這新開餐廳,覺得挺不錯, 便今日相約朋友一試。 餐廳頗大,環境舒適開揚。 我們被安排坐於落地玻璃旁, 可欣賞一下街境。 每人有一小片麵包,沾上牛油,軟糯好味。 白酒煮青口,調味很好, 醬汁以白酒和番茄製成,都幾香濃yummy 烘過的蒜蓉包很香,正!

BSP 配料很豐富,有香腸,蘑菇,辣肉腸,洋蔥,芝士,餅底薄薄的,很香脆。

呑拿魚 三文魚 大蝦串燒 很巨型的串燒呢,非常吸睛love 三文魚 呑拿魚厚肉,食落滿口油香, 好正呀!蝦肉彈牙 有兩塊軟糯薄餅,沾上辣椒醬,like

烤雞柳配小紅蘿蔔 芥末忌廉加爽口什菌 雞柳入味,以為肉質偏白會好嚡,但又冇喎。 所配的類似豆泥或薯蓉,加上芥末忌廉, 芥辣不會嗆喉,味道不錯。

食西餐,當然要點一杯冰凍啤酒啦,HH平$30 love Boxing girl first blood

感謝 chowmemo
2021年4月2日 透過行動裝置

呢間OPA-BAR位於尖咀赫德道,店舖環境都算唔錯,這間餐廳食嘅嘢都好特別款式都好多有創意,地方都算好大好寬鬆,坐落感覺都好舒適,同時去嘅裝修擺設都好特別,真係唔錯!
海鮮拼盤串燒
吞拿魚,三文魚,大蝦,水牛城辣椒醬
呢款拼盤賣相真係好特別,吊住整串串燒都好吸引,
這一串海鮮拼盤聞到好香好惹味的味道,一次過可以食到唔同款式嘅食物,真係非常之正,去嘅食物都好有水準,味道又特別,配有兩款醬汁泥調味,配合唔同客人嘅口味,真係好細心!
傳統海鮮意大利飯
去嘅海鮮意大利飯,賣相都唔錯,意大利飯上面放咗金黃色嘅脆脆,令到意大利飯唔同哂,金黃色嘅大蝦味道好惹味,食入口好有口感,去嘅意大利飯軟硬適中又有口感,加埋去嘅汁味道好好味!
白酒煮青口
青口好香嘅白酒味道,尤其是去煮嘅汁液味道好特別好惹味,令到青口味道特別好味,青口食入口感覺都唔會韌,去嘅汁液用來點去嘅自製多士,食入口感覺好好味道,真係好有水準!
我叫咗兩杯飲品Mocha latte同埋snowball ,飲品都好有水準,呢杯Mocha latte飲到入口味道都唔錯,味道十分之濃郁恰恰好!
*價錢一般,食物都好有特色,又去唔到旅行,都可以食到特色嘅食物,我覺得唔錯之選*

2  感謝 keke09080908
2021年4月1日 透過行動裝置

經過見到這地中海餐廳,裏面環境幾舒適,菜式幾特別,於是跟朋友來吃個晚餐。

首先叫了個前菜,海鮮拼盤墨串燒 $188
第一次見串燒是這樣大串,很吸引人的目光。串燒有三文魚,吞拿魚,大蝦,一放下已經香氣撲鼻。串燒調味不重,所以配上兩種醬汁,點醬汁後吃酸辣又惹味。

墨魚汁意粉 $148
意粉有濃郁忌廉墨魚汁,加上幾片魷魚,彈牙又鮮味。意粉口感軟硬適中,帶點蒜香味。

BSP Pizza $148
薄皮pizza邊皮口感陒陒的,中心位置充滿芝香而且軟淋。配料超多,有煙肉,肉腸,辣肉腸,洋蔥,蘑菇,橄欖,莫札瑞拉芝士,均勻地放滿薄餅上,口感豐富又滿足。

感謝 Nancyyung
2021年3月24日 透過行動裝置

我一直都好鍾意地中海美食,因為環繞着地中海嘅國家都係我特別嚮往嘅,意大利,西班牙,摩洛哥等等。而尖沙咀新開左一間地中海餐廳,所以就去試吓。好耐冇飲酒,但係餐廳嘅環境,就算唔食水煙,都另我想飲番杯。我叫咗杯Snowball ,朋友叫咗杯意大利嘅紅酒。我哋放膽咁試咗唔同嘅菜式,有烤哈米羅羊芝士沙律,我好鍾意芝士,所以呢一個沙律對我來講又好味又健康。仲叫咗幾個Tapas ,Tuna Ceviche,辣辣地,清新開胃。Stuffed vine leaves chipotle Tomato Sauce ,呢道菜係我最鍾意,係連葉包住材料食,記得好多好多年前係一間英國嘅土耳其餐廳食過,好多回憶返晒黎。而主菜就叫咗個Smoked salmon delight pizza, 皮薄餡靚,上邊嘅蘑菇,芝士同埋三文魚都好香。仲有一個海鮮拼盤串燒,賣相特別,味道亦唔錯,三文魚啖啖肉。今晚好似唔記得咗自己係香港咁,餐廳佈置有個性,唔知將來會唔會有live Band呢?

造訪日期: 2021年3月
感謝 ClaudiaW0228

查看過Opa Mediterranean Bar and Bistro的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Opa Mediterranean Bar and Bistro嗎? 請分享你的經驗!