“甜甜的雞煲”
鼎家喜筷的評論

鼎家喜筷
香港排名第915 (共15,739家餐廳)
周圍地區: 荃灣

點知無意中發現旁邊就系鼎爺既餐廳⋯
報道就睇得多 今次來到門口 就不如試試佢
‍餐廳周圍都充滿住鼎爺既嘜頭 好搞笑 畫得好似樣
坐底睇下menu好多唔同款式美食
燒味、中式飯類、鍋飯、雞煲、點心、特色飲品、甜品

❇️90分鐘無限添秘製雞件 成人每位都只系$168
足一隻雞份量 實在系吸引 就揀左雞煲 BB辣
Order後大約隔左10-15分鐘左右就送到枱上
雞煲先焗2分鐘 撈勻再焗1分鐘就食得
起筷
雞件好厚肉 同時做到皮爽肉滑
咁厚咁大舊既雞肉都做到咁嫩既喂?
BB辣個辣汁香濃 唔係單純死辣 有陣淡淡既甜味 中和番啲辣味
我地平均一個人食左一隻雞?店員幫我地追加雞件好快就到
真心平時食既多數都系細細舊又鞋口‍
淨食雞都會有啲悶⋯叫多左幾款火鍋配料
❇️紐西蘭羊肉片 $98
❇️珊瑚蚌 $68
❇️雜丸(共8粒) $48
❇️任飲$28/位 可選(菊花薏米/檸檬洛神)
最後兩位賣單都系$600抵食啦

店家仲比左張儲印咭我地
order幸福雞煲滿$150就可以蓋一個印
滿5個印花‍‍‍‍‍
可作1位免費食雞煲喎超抵!快啲去啦

造訪日期: 2022年6月
感謝 msdevilsiushan

2022年2月4日

@dinglee_offical #鼎家喜筷菜式創新,#甜品種類多

柑橘燒鵝叉燒飯 $95,燒鵝脾另加 $90
燒鵝喺餐廳主打食物 #必食推介,燒鵝控制火喉剛剛好,鵝脾外皮香脆,肉質嫩滑,點上秘製柑橘醬,特別惹味。
叉燒有濃郁嘅豚肉味道,外皮香脆,沾了玫瑰露,味道香口而且入口溶化,肥瘦均勻及厚度適中,口感 juicessss。

造訪日期: 2022年1月
1  感謝 littlewitchwitch
2022年2月4日

火焰之選 - 火焰黑豚腩叉燒
選用美國黑豚腩叉燒配上玫瑰露現場即燒即食,燒起嘅時候玫瑰露嘅芳香令人垂涎,叉燒嘅脂肪同瘦肉分布均勻,肉質細嫩鬆化之餘,入口後油花香甜而不膩,每一小口叉燒都令人為之驚艷

Fusion煮意 - 柑橘燒鵝脾伴陳皮蒜香扁意粉
招牌柑橘燒鵝係店內即燒,選用左鮮橙、檸檬、青檸等鮮果醃製長達 18小時,果香深深滲入鵝肉裡面,燒鵝髀肉質鮮嫩多汁,皮脆肉滑,配上鮮橙熬煮嘅自家製柑橘醬,味覺上更上一層樓!初嘗陳皮蒜香扁意粉中西合璧,舌尖上充滿驚喜!

點心 - 黑松露燒賣
燒賣絕對係我最喜歡嘅點心之一,燒賣中嘅肉粒分明,明顯無添加麵粉,每一顆肉粒都爽口鮮味,加上切碎左嘅鮮蝦粒,口感層次更加豐富,再配上黑松露提鮮嘅甘香,讚!

鮮果花茶 - 熱薄荷檸檬蝶豆花茶
好似紫水晶一樣咁晶瑩剔透嘅顏色,用上透明玻璃茶壺盛上非常之吸引,蝶豆花嘅藍加上檸檬變成紫色,第一口已經品嚐到蝶豆花嘅茶香與微酸嘅檸檬味道,慢慢薄荷嘅清香透出淡雅感覺

造訪日期: 2022年1月
感謝 rangirlife
2022年2月2日 透過行動裝置

#cassiegotsuenwan
鼎爺私房菜係香港開咗好幾間分店,價錢都比較貴,今次終於開翻間平民版「鼎家喜筷」係荃灣西海之戀,我哋依啲小市民都可以試吓啦!餐廳裝修好靚,牆上有好多阿爺招牌光頭圖案,同埋同燒味有關嘅圖案。
成個餐牌食物同飲品嘅選擇非常之多,想食多幾次,試多啲野!先講吓飲品,選擇多到好似一間台式飲品店,有咖啡、奶茶、果茶、沙冰樣樣齊。瘦編揀咗自家烘培芝蔴系列嘅白芝蔴奶茶,芝麻香味好香濃細膩,唔係隨便可以飲得到!
主食都有好多選擇,瘦編推介一定叫個燒味雙拼飯,揀咗燒腩仔同燒鵝。燒鵝帶有淡淡煙燻香味,肥瘦均勻,外脆內嫩。燒腩仔外皮脆卜卜,肥瘦相稱均勻,入口即化又唔沒油膩,食到肉香,好高質!另一個主食揀咗日式櫻花蝦腩片鍋飯,好新穎嘅組合,未試過但又幾好食。好羨慕荃灣嘅朋友,又有DONKI行又有好嘢食~
味道評分▶️ (4.5)
抵食評分▶️ (4.5)
回購評分▶️ (4)
➡️ 鼎家喜筷 (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution (Lv4)
DianPing: cassiegetfat (Lv6)/ cwycassie (Lv4)
TripAdvisor: cwycassie

造訪日期: 2022年2月
感謝 cwycassie
2022年1月15日 透過行動裝置

鼎家喜筷

我公司附近就冇乜嘢食嘅,所以平時耐唔耐食lunch都會去遠少少嘅地方搵嘢食
呢一日就同同事2個碌咗去海之戀搵嘢食

火焰黑豚腩叉燒 $168
見到好多人都有嗌呢個我緊係要嗌黎試吓啦
叉燒選用美國黑毛豬腩肉,加咗玫瑰露即燒即食,上枱已經聞到浸香味,食落肥瘦均勻,肉質鬆化,如果鍾意食燶邊叉燒既可以自己再燒耐啲啲,不過要記得睇火啊如果唔係燒得過燶就唔好啦

柑橘燒鵝拼貴妃雞飯 $85
柑橘燒鵝都係呢間餐廳另一招牌菜式,以自家製鮮橙熬煮既柑橘醬取代一般坊間既燒鵝甜酸醬,隻燒鵝仲用左唔同鮮果醃製左18個鐘,等啲鮮果香氣慢慢滲入鵝肉,去除羶味之餘肉質都鬆化啲。
再用冰水令鵝身外皮更緊致,之後用火將鵝既多餘油脂逼出,食落皮更脆

日式櫻花蝦腩片鍋飯 $62
見到呢個有logo所以嗌黎試下,淡淡既櫻花蝦香味配豬腩肉又幾夾幾好食啵

燒味夾饃雙拼(2件) $56
呢個夾膜一個係燒鵝,一個係叉燒,配埋青瓜一齊食,個包熱辣辣好鬆軟

麻辣皮蛋 $38
唔會好辣,我朋友唔食得辣都食到,個重蒜麻辣味道我幾鍾意

炸椒鹽魷魚鬚 $48
魷魚鬚炸得幾脆,不過個椒鹽味就唔係好出,呢個價錢黎講啲魷魚鬚都幾大條,份量幾多

✨凍藍莓蘆薈綠茶 $28
好清新嘅一杯嘢飲,又唔會太甜,唔錯

造訪日期: 2021年12月
感謝 foodie_munchkin

查看過鼎家喜筷的旅客也查看過

去過鼎家喜筷嗎? 請分享你的經驗!