“滋味套餐”

Caffe Milani (荃新天地)
香港排名第410 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2021年4月27日 透過行動裝置

隨着名牌服裝和美食店舖進駐,荃灣西站已成為熱門消閒勝地,吃喝玩樂一應俱全。今晚用饍嘅意式餐廳位於荃新天地,面積不算大,裝修典雅。餐牌很簡單,也有甜點和雪糕供應。點了兩款米蘭套餐,選了餐湯配主菜及加錢配甜點。
蟹肉南瓜忌廉湯和蕃茄忌廉湯均製作認真,絲絲蟹肉鲜甜,南瓜攪溶和忌廉混成濃湯,入口滑溜。蕃茄同樣磨蓉,配忌廉相當香滑,甜中帶酸,味道討好。
主菜為蟹肉扁意粉和香辣蝦長通粉,蟹肉清淡和腍滑扁意粉很相配。香辣蝦厚肉惹味,辣度適中,長通粉煮得啱啱好,味道出色。
甜點為蘋果批和香蕉朱古力慕絲,味道也不錯,不會過於甜膩。

感謝 lwmeat

2021年4月21日 透過行動裝置

近日放大假出嚟荃灣揾下朋友食lunch, 朋友仔提議食呢間話佢啲咖啡同蛋糕好好味一定要試下
我哋2人每人叫咗個Combo Set, 包餐湯/沙律、意粉/全日早餐, 另加多$25有件蛋糕/米蘭咖啡, 價錢都算實惠, 因我哋乜都想試, 所以每樣都各叫咗一款, 試下唔同款式
蕃茄忌廉湯-以鮮蕃茄烹調, 味道濃香又酸甜,好開胃
紅菜頭藜麥沙律+羽衣藍沙律-羽毛藍新鮮脆口, 而紅菜頭加上藜麥, 健康同時也增加飽肚感
All Day Breakfast-呢個早餐餡料豐富,有腸仔、黑松露炒蛋、煙肉、沙律和麵包。特別推介呢個用橄欖油和香草做嘅麵包,口感鬆軟,好好味。而炒蛋加入超香口黑松露都好值得推介
蟹肉扁意粉-蟹肉份量多, 麵條彈牙, 每條都掛滿蟹肉, 加上蕃茄仔和蒜片, 滋味滿分
椰香朱古力蛋糕-淡淡椰香同朱古力好match 食落唔會過甜, 果然係名牌蛋糕
經典米蘭咖啡-呢杯朋友話味道唔錯, 有濃濃咖啡味再配上一塊曲奇, 非常好飲

感謝 KKMan123
2021年4月21日 透過行動裝置

最近經過荃新天地,經常都會去呢間Caffe Milani 飲咖啡,因為覺得佢用嘅咖啡豆質素很好,今次就嚟試吓佢啲食物,果然冇令我失望。

蕃茄忌廉湯
皆因蕃茄夠健康,所以揀呢個湯。飲落有着濃厚適中嘅蕃茄味,而且好滑同creamy 。
蟹肉扁意粉
扁意粉上面鋪上新鮮嘅蟹肉、意粉軟硬度適中,建議加上檸檬汁一齊食,可以帶出蟹肉嘅鮮味。
蛋白檸檬撻
蛋白外層金黃色,應該係用火槍燒過,食落有點香脆,內裏軟綿綿嘅蛋白有清新嘅檸檬味,而且蛋撻皮夠鬆脆,十分好味。
Coconut Latte
咖啡味濃郁,相信係用上優質嘅咖啡豆,再加上淡淡椰子香味,
入口感覺十分平衡同匹配。

感謝 kikilalakik
2021年4月14日 透過行動裝置

荃灣實在太多食肆選擇,今次去了荃新天地比較新的餐廳。餐廳有提供套餐選擇,意粉跟湯或沙律,另外可以加$25有蛋糕或飲品。

全日早餐 | $88
有黑松露炒蛋、煙肉、車厘茄、香草麵包、煙肉。炒蛋的黑松露味濃郁,麵包有牛油及士多啤梨醬提供,朋友教我把兩款醬都搽上,便可成為沾醬麵包。煙肉及香腸每樣都有兩件,方便與朋友分享。

蟹肉扁意粉 | $88
把頂層的蟹肉撈勻,整個意粉都充滿了蟹肉絲,扁意粉帶些少油,吃起來挺香,加上洋蔥粒爽,整個意粉口感豐富。

跟餐沙律
可於櫥櫃內六款沙律中選擇兩款沙律,有珍貴的羽衣甘藍、健康的紅菜頭藜麥沙律等。我選了凱撒沙律及雜果。雜果有蜜瓜、菠蘿、火龍果,生果新鮮留有水份,每款生果的份量相約,是店員用心準備的。

櫥櫃內的蛋糕大部分都可以跟餐加$25,有多於十款蛋糕選擇,看得我們眼花撩亂。

意式蘋果批 | 跟餐+ $25
感覺餐廳有心思用凍的碟裝蛋糕。蘋果批味道酸味較甜味重,不會太膩,内饀有軟熟的蘋果肉。

芝士蛋糕 | 跟餐+ $25
見到大大件黃白色的芝士蛋糕,一眼便相中了它。切件蛋糕大件,芝士質地較鬆,帶有些類似檸檬汁清新的味道,餅底不油,飯後甜品食到好飽。

下次經過可以外賣些蛋糕給家人,見餐廳的一角有出售咖啡,包裝精美。餐廳的冷氣較涼快,夏天來食過下午茶,想起都覺得很chill。

1  感謝 siuling1223
2021年4月13日 透過行動裝置

岩心水
套裝好抵食$98有沙律/餐湯+主食,另加$25有餐牌上的飲品(包括特色咖啡)或甜品一次過揀了自己喜愛的,超豐富...
套餐沙律仲可以自選2款,全部都係健康有營既食材,我揀了紅菜頭和凱撒沙律
蟹肉扁意粉超多蟹肉,不會太濃不會蓋過蟹肉味道,麵條分明亦不會太乾。
明智之選~套餐裡揀了甜品而另再點飲品,甜品比飲品貴少許簡直大滿足!蘋果批~真材實材,可見一片片的蘋果片,味道偏甜,份量剛好,太大件就會膩了。
特濃朱古力$43,滿滿的cream鋪上睇見都開心,味道適中不會太甜濃濃的朱古力味。
卡邦尼意粉$88,濃厚的蛋黃汁,攪拌後不會過份黏,味道不會太咸,建議分散開會方便食用。

感謝 ka11091109

查看過Caffe Milani (荃新天地)的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Caffe Milani (荃新天地)嗎? 請分享你的經驗!