“多款蛋糕選擇”

Caffe Milani (荃新天地)
香港排名第706 (共15,287家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
3 週前評論 透過行動裝置

荃灣實在太多食肆選擇,今次去了荃新天地比較新的餐廳。餐廳有提供套餐選擇,意粉跟湯或沙律,另外可以加$25有蛋糕或飲品。

全日早餐 | $88
有黑松露炒蛋、煙肉、車厘茄、香草麵包、煙肉。炒蛋的黑松露味濃郁,麵包有牛油及士多啤梨醬提供,朋友教我把兩款醬都搽上,便可成為沾醬麵包。煙肉及香腸每樣都有兩件,方便與朋友分享。

蟹肉扁意粉 | $88
把頂層的蟹肉撈勻,整個意粉都充滿了蟹肉絲,扁意粉帶些少油,吃起來挺香,加上洋蔥粒爽,整個意粉口感豐富。

跟餐沙律
可於櫥櫃內六款沙律中選擇兩款沙律,有珍貴的羽衣甘藍、健康的紅菜頭藜麥沙律等。我選了凱撒沙律及雜果。雜果有蜜瓜、菠蘿、火龍果,生果新鮮留有水份,每款生果的份量相約,是店員用心準備的。

櫥櫃內的蛋糕大部分都可以跟餐加$25,有多於十款蛋糕選擇,看得我們眼花撩亂。

意式蘋果批 | 跟餐+ $25
感覺餐廳有心思用凍的碟裝蛋糕。蘋果批味道酸味較甜味重,不會太膩,内饀有軟熟的蘋果肉。

芝士蛋糕 | 跟餐+ $25
見到大大件黃白色的芝士蛋糕,一眼便相中了它。切件蛋糕大件,芝士質地較鬆,帶有些類似檸檬汁清新的味道,餅底不油,飯後甜品食到好飽。

下次經過可以外賣些蛋糕給家人,見餐廳的一角有出售咖啡,包裝精美。餐廳的冷氣較涼快,夏天來食過下午茶,想起都覺得很chill。

1  感謝 siuling1223

岩心水
套裝好抵食$98有沙律/餐湯+主食,另加$25有餐牌上的飲品(包括特色咖啡)或甜品一次過揀了自己喜愛的,超豐富...
套餐沙律仲可以自選2款,全部都係健康有營既食材,我揀了紅菜頭和凱撒沙律
蟹肉扁意粉超多蟹肉,不會太濃不會蓋過蟹肉味道,麵條分明亦不會太乾。
明智之選~套餐裡揀了甜品而另再點飲品,甜品比飲品貴少許簡直大滿足!蘋果批~真材實材,可見一片片的蘋果片,味道偏甜,份量剛好,太大件就會膩了。
特濃朱古力$43,滿滿的cream鋪上睇見都開心,味道適中不會太甜濃濃的朱古力味。
卡邦尼意粉$88,濃厚的蛋黃汁,攪拌後不會過份黏,味道不會太咸,建議分散開會方便食用。

感謝 ka11091109
3 週前評論 透過行動裝置

花多眼亂打造繁多小巧、高質細味幼滑質感
小店環境獨特裝潢舒適風格,三五知己坐低閒聊短聚分享,無論蛋糕出品賣相或視覺上,款式都幾多種類

由餡料/豐富層次度相比起傳統蛋糕店味突輕盈,亦對意式蛋糕情有獨鍾定下印象!
隨餐點外來一杯「特濃朱古力」充實之餘又夠頂肚雙重濃郁夾雜回甘味兼幼滑細膩、情迷朱古力控完全無失望
軟硬度適中相間,切開挺身鬆化較為潤濕感重
「米蘭芝士蛋糕」「意式蘋果批」「香蕉朱古力慕絲」厚重味蕾融合一一難於抵抗

感謝 mable01
3 週前評論 透過行動裝置

放咗5日復活假後第一日返工超忙,放工後完全唔想煮,又想食得清淡,就想起屋企附近有間食剛開嘅咖啡店,有很多種沙律可以選擇。店鋪雖然不大,約有十張枱,最入邊有很多種咖啡粉供客人選擇買回家自己冲,一樣可以品嚐到米蘭的滋味。
我選擇了四款沙律菜套餐$68,加$58配煎三文魚,另加$25配了一件椰香朱古力蛋糕。
沙律菜包括西蘭花紅莓沙律,清新爽口,燒粟米沙律,炭燒味濃粟米極甜,羽衣甘藍沙律菜,略加調味新鮮爽脆,番茄鷹嘴豆薯仔沙律,薯仔帶點爽而且很甜,四樣之中我至愛,全部食材新鮮簡單調味,食出食物真正的味道。
南瓜忌廉蟹肉湯,飲落很凸出南瓜的香甜加上啖啖的蟹肉,令到整碗湯更有層次感更好飲。

三文魚煎得軟滑不嚡口,配上秘制醬汁很突出魚的鮮味。再加上一件極香滑的椰香朱古力蛋糕,簡直幸福。
朋友叫了碟全日早餐,有香草包、沙律、雞肉腸、煙肉片和黑松露炒滑蛋。香草麵包鬆軟香氣迫人,加上滑滑有蛋汁的黑松露滑蛋同食,好味到不得了。
見隔離枱烤雞嘅賣相好吸引我哋都叫了一隻,雞皮薄到晶瑩通透,完全沒有脂肪。皮脆有肉汁,雖然|曬成只雞。
再配上一杯極香玫瑰味的咖啡,真係別有一番風味。

感謝 750,803
4 週前評論 透過行動裝置

最近荃灣荃新天地開左間新既意大利cafe,於是放工之後同朋友去食晚餐。

餐廳十分整潔明亮,配上紫色既餐椅感覺好高貴。餐廳主打意大利菜色,推行健康飲食。

我地就叫左個沙律吧餐,包括任選6款沙律菜,加配半隻香燒春雞。另外又叫左個蕃茄忌廉湯,即煎三文魚扒,飲品就叫左薄荷朱古力同香茅薑茶。

蕃茄忌廉湯蕃茄味濃郁又醒胃。沙律既款式好多樣化,材料新鮮,配埋核桃碎,香脆麵包粒,各種香草同果乾,調入油醋汁,真係正宗既意大利風格。

香燒春雞既雞肉好嫩滑多汁。即煎三文魚扒伴松露白汁,香味濃郁。而三文魚扒亦都煎得岩岩好,配上香草同檸檬調味。

甜品方面,有 Giovanni Pina每日新鮮制做既米蘭芝士蛋糕,質地香滑幼細,芝士味好香。意式蘋果批亦都好出色。而手工制作既Gelato雪糕,有多款選擇,甜度適中。

Caffe Milani (荃新天地)
荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G76A-G76B號舖

3  感謝 delish_hk

查看過Caffe Milani (荃新天地)的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Caffe Milani (荃新天地)嗎? 請分享你的經驗!