“意想不到主菜超好吃”

Caffe Milani (荃新天地)
香港排名第431 (共15,541家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2021年4月1日 透過行動裝置

【尼斯沙律】新鮮清新的沙律葉配上黑橄欖、小蕃茄和吞拿魚,加上橄欖油,簡單新鮮食材清清味蕾。
【意大利雜菜湯】村料都幾多,沒有加入過多茄膏去煮,味道自然。
【蟹肉扁意粉】意想不到蟹肉超多,一些香草、蒜頭和洋蔥粒點綴,很新鮮的味道,加上扁意粉每條分明彈牙,配檸檬汁和橄欖油,味道超乎想像好吃。
【意大利四色芝士薄餅】餅底是薄薄的,巴馬臣和藍芝士的味道最突出,加些蜜糖中和芝士的膩,每一啖都很惹味!
【玫瑰牛奶咖啡】先吃兩塊曲奇,再呷一啖咖啡,甜入心的玫瑰香味,不需聯落糖就已經可以了。
【開心果櫻桃慕絲】櫻桃味道比較重像藥水,反而很喜歡開心果慕絲,口感奶滑,又淺嚐到開心果味道。
【椰香朱古力蛋糕】一層層分開蛋糕和椰子忌廉,味道有些淡。

感謝 joeyngan419

2021年3月23日 透過行動裝置

在荃灣大型商場地下新開了一間食肆,餐廳簇新的裝修 ,店內簡潔明亮令紫色的椅子更搶眼。

門口餐牌上,湯/沙律 + 即叫即製三文治 /意粉 /薄餅($98) ,再加是日蛋糕/經典米蘭咖啡($25),價錢都合理喔!揀啱就去購票,然後坐下等侍應送餐。

我哋都揀意大利麵雜菜湯, 健康蔬菜, 多飲有益,增加維他命C, !

經典卡邦尼意粉 , 鍾意意粉質地, 食落有彈性帶點煙韌 , 而醬汁剛好掛在每條意粉上,而切小片的煙肉比一般的厚,真係掂!

雞肉香草醬薄餅, 餡料有橄欖,芝士, 雞肉, 而放在薄餅上的雞肉用上香草醬混成更添色彩, 夠特別!

椰香朱古力蛋糕,淡淡椰香夾朱古力香,入口軟綿綿, 甜度低,真係食多件都得 ,一於買多件帶走✌✌✌!

食完晚餐嘆番杯經典米蘭咖啡,真棒!

1  感謝 Daydream810299
2021年3月23日 透過行動裝置

今次荃灣人有口福啦,荃新天地開咗間好靚嘅Cafe店,Cafe樓底超高,仲有靚靚嘅紫色櫈坐添點餐過程就係先去收銀俾錢,然後食物就會送到黎你嘅座位,呢度仲有唔少好精緻嘅蛋糕同麵包,例如有色彩繽紛嘅孖寶蛋糕同牛角包當然仲有咁少件裝蛋糕,可以買返屋企慢慢嘆,但我難得嚟到梗係要坐底試吓啦香茅薑茶都夠晒睇頭,用左一個白色既陶瓷茶壺,高貴典雅
依家仲有個set嘅餐,一碗雜菜湯跟意粉或者pizza都係$98,雜菜湯果然好足料,有好多唔同嘅蔬菜粒
蟹肉意粉就夠晒鮮味無窮
鍾意食Pizza 既話就可以試吓呢個四色芝士pizza,仲有個蜜糖漿可以點添
最後仲加$25叫咗件原本價值$52既蛋糕,濃郁既開心果味道,配上軟滑既質感,令人食極唔停

感謝 cofi_foodie
2021年3月23日 透過行動裝置

餐廳位於荃灣,主打的就是意大利式甜點,味道十分不錯,最重要性價比較高,加上我最欣賞的就是他的手工製作雪糕,有多款味道選擇,但令我更意想不到的就是甜點可以外賣自取,回家與家人一同分享這個喜悅,這樣的感覺真的不錯。

造訪日期: 2021年2月
感謝 yatpingl
2021年3月22日

之前同哥哥經過Caffe Milani已經俾佢d蛋糕吸引住好啦!今日一齊食蛋糕啦
荃灣街坊一定會去楊屋道街市買餸.早幾日同哥哥經過見到啲蛋糕佢已經好想食今日終於抽倒時間坐低一齊嘆番件蛋糕雖然話我哋主菜係蛋糕最終我哋都叫埋意粉同湯再加多杯飲品!黎返個全餐
佢地個蟹肉扁意粉絕對有驚喜!因為啲蟹肉份量十足佢仲俾埋個檸檬仔俾我哋吱啲汁上去!加埋落去真係好醒胃啲意大利粉煮到啱啱好非常有彈性又有咬口
蟹肉南瓜忌廉湯同樣地蟹肉味道非常濃郁啲南瓜蓉打到非常creamy!入口即溶諗起都想再飲!
蛋糕我哋一人揀咗一件!哥哥要意式薩赫蛋糕!香濃嘅朱古力食到哥哥停唔到口我就揀咗米蘭芝士蛋糕雖然外表平凡!但係食落去真係非常滿足!芝士味道好濃郁好creamy!
最後我哋揀咗杯洋甘菊茶一齊share中和返蛋糕嘅罪疚感!飲番杯茶即刻覺得冇咁邪惡
佢哋嘅蛋糕仲可以外賣添!哥哥話下次陪我買餸嘅時候再買多幾件返去同家姐一齊分享喎

1  感謝 sinmama

去過Caffe Milani (荃新天地)嗎? 請分享你的經驗!