“正宗牛肉麵”

段純貞 Duan Chun Zhen
香港排名第3,973 (共15,381家餐廳)
價位: US$8 - US$13
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
5 週前評論 透過行動裝置

今日係母親節周圍,都好多人等緊位,見到段純貞呢間牛肉麵平日都好多人等位,今日竟然少咗人,就即刻衝左入去試吓,等咗一陣我嘅拌麵就嚟到蒜香手撕雞乾拌麵$78
成碗面材料非常之豐富,有大細唔同嘅花生粒同蔥,手工麵同啲醬汁好夾個口感好豐富,而且啲手工麵非常之彈牙,絕對同機製出黎好唔同
小食方面我哋就帶咗唔辣嘅雞湯抄手$48,雞湯味好濃而且啲雲吞吸收晒雞湯嘅味道,雲吞皮好薄,雲吞一個字正
滷水拼盤$78
一個拼盤有五款小食,有鮮菌,滷蛋,豆乾,牛肚同埋牛展,所有材料都吸收晒啲滷水汁,味道好豐富
最後叫左個三寶面(牛肚,牛筋,腱心)$92
個牛肉湯湯底用咗好多種藥材同牛大骨來熬製,湯好香濃而且唔油膩,手工麵煙韌好有口感,牛腱心仲有啲筋好好味

感謝 kiwishum

5 週前評論 透過行動裝置

行過見到唔駛排隊,就試吓呢間「段純貞牛肉麵」,它是台灣新竹人氣牛肉麵店。

湯底用上牛大骨、23種中藥材及香料,以慢火細燉8小時。所有麵食都可以挑選配搭刀切手工麵或細麵,而且還附上一碟酸菜。

選了三寶麵,可以同時試勻牛腱心、牛肚及牛筋。

飲品: 桂圓杞子薑母茶

感謝 leannewong
2021年5月5日 透過行動裝置

和好友在荃灣覓食,又揀再訪段純貞牛肉麵啦太正,食過返尋味❤️

◾ 主食
青花椒香手撕雞乾拌麵(含花生) $78
拌麵係固定使用細麵,拌汁能力極高,香濃!配合滿滿配料,例如雞絲、花生、黃豆,蔥花和滷蛋等⋯

原味牛肉麵 $84
揀了刀切手工粗麵,口感有嚼勁,湯底獨門秘方,滋味濃郁,醇厚香濃,好喝到嫑嫑牛肉則一如既往的香和腍

◾ 小食
紅油抄手$48
相當高質,上面鋪滿涼拌豆芽,灑上香脆炸黃豆,下方雲吞粒粒飽滿,

◾ 飲品
胚芽珍珠奶茶$28
奶茶順滑香濃,珍珠彈牙,胚芽香脆

荔枝乳酸飲料$28
冰爽清涼,酸酸甜甜,有兩大粒荔枝肉

餐廳:段純貞牛肉麵 (荃灣)
地址:荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號舖

感謝 tomandcharlie_diary
2021年4月30日 透過行動裝置

難得平日放假,梗係要去食返啲好野慰勞下自己 之前去過既大熱排長籠既段純貞台灣牛肉麵 喺銅鑼灣都開左分店 當日去到大約5點,好好彩無咩人排隊✌ 唔駛等就入得真係幸運日~
原味牛肉麵  HKD$84
哩個original版本同之前食過既三寶麵有少少唔同,佢既牛肉全部都係勁大塊牛腱心肉 啱哂食肉獸既朋友 牛腱心肉口感超過軟綿 包你一食上癮!! 湯底極濃,配手工粗麵食更掛湯汁 重口味既係千祈唔好錯過呀。
麻辣嫰五花牛肉麵  HKD$84
湯底紅卜卜麻香味十足 麻味慢慢喺口腔滲出嚟,咀唇更食到有少少麻痺 嗜辣既你一定會喜歡。薄切既五花牛肉有少少似薄切肥牛,完全無半點肥肉脂肪同樣配手工粗麵,咁就可以吸收哂啲麻辣湯汁啦。
鹽酥雞  HKD$48
唔知係咪牛肉麵太搶眼令哩道鹽酥雞顯得份外平凡。炸得香酥皮亦唔厚,不錯的~
胚芽珍珠奶茶  HKD$28
荔枝乳酸飲料  HKD$28
段純貞牛肉麵
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 foodie_anniechan
2021年4月29日 透過行動裝置

疫情關係仲未有得飛, 唯有在香港尋覓台灣的風味, 到段純貞牛肉麵吃午餐️, 地點位於銅鑼灣謝斐道Tower 535地庫B01號舖。 來自台灣的過江龍, 店內裝修簡潔, 燈光柔和。 ✨我們點了麻辣嫩五花牛肉麵(手工麵) $84、 原味牛肉麵(細麵) $84、 新鮮豚肉鍋貼$48、 香芋珍珠奶茶$28、 胚芽珍珠奶茶$28。✨

麻辣嫩五花牛肉麵(手工麵)~ 首先試下湯底 ,用牛大骨和23種中藥材及香料慢火細燉8小時, 味道濃香而不膩, 辣度適中。手工麵粗身有口感而Q彈, 份量亦剛好。

原味牛肉麵(細麵)~ 湯底濃郁, 牛肉肉質軟腍,非常入味,細麵吸了湯底的香濃味道加上小碟酸菜,更惹味。

新鮮豚肉鍋貼~ 煎得金香脆口, 餡料豐富, 豚肉鮮味, 好食。

香芋珍珠奶茶~ 芋頭味好香, 甜到適中。

胚芽珍珠奶茶~ 奶茶香滑配上有口感的胚芽和煙韌珍珠,雙重口感。

好開心段純貞牛肉麵終於來到香港, 暫時去不到台灣都吃到有台灣風味的牛肉麵了。

段純貞牛肉麵
地址: 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 Victoriay_eatwithvic

去過段純貞 Duan Chun Zhen嗎? 請分享你的經驗!