“觀塘工廈法式小清新餐廳”
Boon的評論

Boon
香港排名第6,710 (共15,239家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2021年2月27日 透過行動裝置

同朋友黎呢間法式小清新餐廳午餐,裝修格調舒適宜人,環境相當不錯,仲有打卡位提供給客人。

法式鹹薄餅配煎蛋藜麥沙律配煙肉)$118

第一次嘗試法式薄餅,覺得好驚喜,薄餅鬆軟,仲有淡淡既芝士香味,再配上洋蔥條、椰菜花同煙肉,口感更佳。

法式多士 $88

呢件多士我真係拒絕唔到,擺盤夠曬靚,一上黎就忍唔住幫佢影相。
烤到金黃的多士,外層微脆,內層卻入口即融,再配上藍莓草莓同忌廉口感豐富得黎又唔會覺得漏。

伯爵奶泡 $48
伯爵奶泡茶底香濃,表面仲有一層奶泡,飲落幾清新。

雜莓乳酪冰沙 $58
雜莓乳酪口感酸酸甜甜,相當不錯

總結:餐廳價錢比普通西餐廳更抵,諗唔到食物質素咁高,一定會推薦朋友黎食。

Boon (觀塘)
觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 cherry_cc186
2021年2月26日 透過行動裝置

餐廳:Boon (觀塘)
地址:觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室

唔知你覺得食飯喺唔喺一種恩賜呢?最近去咗觀塘一間新嘅fusion餐廳,以法式菜為主,加入日式元素,佢地每款菜式都加入一啲獨特元素,希望客人可以食到出面食唔到嘅菜式。餐廳名叫「Boon」,意思即喺恩賜,老闆最希望客人嚟到呢度relax又開心,好似得到一份禮物咁,而餐廳充滿唔同手工藝植物同乾花,襯埋簡約風格形成一種小清新風氣

今次同朋友食咗個early dinner,叫咗:
1️⃣炸蠔 $58
2️⃣封門柳 $168
3️⃣士多啤梨法式甜薄餅配意大利gelato $98
4️⃣Chocolate Latte $48
5️⃣雜莓乳酪沙冰 $58

話明喺法式享受,餐廳唔會催你食完就要走,比你喺用餐嘅過程慢慢聽住舒服嘅音樂,同朋友傾吓偈,享受一個真正慢活嘅空間

先嚟嘅喺飲品,我飲嘅Chocolate latte,唔好比個名呃到,其實入面係冇咖啡成份,latte之意在於飲品面頭嘅鮮奶泡泡,而佢地選用嘅可可粉飲落有濃郁朱古力香,形成漸變層,加上燒過嘅Marshmallow,又幾似雲上雲☁️;朋友飲嘅雜莓乳酪沙冰由raspberry、黑加侖子、士多啤梨等打製而成,加入埋yoghurt,淨喺粉紅色嘅造型都夠哂奪目

佢地嘅炸蠔喺嚟自日本,經老闆嚴選之下先揀出呢款炸完依然好爆汁嘅生蠔,而且外層唔厚,唔會食到成口粉;封門柳配上燒鰹魚片,薯蓉加入紫菜元素,仲有自家打造嘅昆布牛油汁,可以話完美示範咗一道菜點樣將日式同法式融合,封門柳煎至接近五成熟,色澤紅潤帶點熟成嘅顏色相當吸引,食落配埋脆脆香口嘅鰹魚片真係好特別

不得不提緊喺甜品啦,薄薄兩片嘅法式甜薄餅,加上雲呢拿味嘅gelato,再畫上士多啤梨醬同加上鮮士多啤梨果肉,未食都已經流晒口水,打返張卡先啦,笑~~~

造訪日期: 2021年2月
感謝 hinsonfoodhk

去過Boon嗎? 請分享你的經驗!