“🌸性比價高嘅星馬菜🌸”
蘇山雞飯的評論

蘇山雞飯
使用外送服務
香港排名第2,327 (共15,287家餐廳)
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區
2 週前評論 透過行動裝置

長沙灣開左間星馬菜餐廳,呢日同朋友經過就決定一試

招牌海南雞(半隻)
餐廳主打的海南雞係必食之選‍♀️,上菜會配甜豉油、薑茸及蒜蓉辣椒醬三小碟醬汁俾大家雞肉去曬骨啖啖肉入口嫩滑彈牙,肉質嫩得來肥瘦啱啱好雞皮超級爽口,小編平時唔食雞皮都忍唔到口

Susan 豬手飯
豬手的份量超大,兩個女仔食都夠豬手炆得軟淋入味,夠曬骨膠原

特色小食拼
小食拼盤非常豐富,包曬雞翼、順化豬肉串、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、黑椒扎肉,等大家可以咩都試下最出色的蝦春卷脆卜卜之餘 ,裡面仲有少少肉汁唔會乾,正

感謝 liebe_king

2 週前評論 透過行動裝置

[蘇山.海南雞飯]
長沙灣都係一個美食區,各式各樣嘅特色餐廳依度都有,近排知道新開左一間東南亞特色餐廳,諗起有可能雞飯一定要嚟嘗試吓

✨芽菜走地雞飯
白胡椒肉骨茶好夠味,每一啖都飲到豬骨嘅濃湯味仲有胡椒嘅辣味
馬來西亞走地雞 ,白切雞肉質比較厚實,帶有口感,美味香滑

✨印尼家鄉炒飯
一隻全雞翼 、一隻太陽蛋加入獨特印尼臘腸配埋炒飯,撈埋太陽蛋蛋汁一齊,每粒炒飯沾滿整個飯特別濃郁

✨Susan 雞翼
呢件雞翼套餐加$22 就有3隻雞全翼,呢個價錢份量都比較多,雞翼炸過香脆濃郁外邊鬆脆內裏鮮嫩,咬一口雞肉好Juicy✨

✨鮮油咖央多士
賣相超吸引 外層多士烘烤至黃金色,
多士內半溶牛油,咖央醬味道更豐厚立體,外脆內嫩,忍唔住食咗塊超好味

感謝 Winnietolife
3 週前評論 透過行動裝置

自從老爺奶奶搬新屋後,多了到長沙灣覓食的機會,之前到過有60多年歷史的雪山冰廳,今日就來到元州街的『蘇山雞飯』,一嚐聞名已久的海南雞飯。✨

一行四人晚上8 時多到達, 幸運地不用等位,餐廳裝修 簡約,很有家的感覺。打開餐牌,原來這裏主打的是星馬菜, 海南雞飯,肉骨茶, 炒粿條,連印尼菜也有, 讓我覺得非常有新意。✨

先來的是奶奶點的星加坡「肉骨茶飯配炸油條」, 湯頭偏淺色, 胡椒味道濃厚,湯內配有吸味的豆腐卜和煮得軟淋的排骨, 香脆的油條沾上肉骨茶同食,別有風味。✨

屬於必點菜色的「海南雞飯」雞皮色澤金黃,很是吸引,配有冬瓜湯和香料飯一碗,下單後姐姐說只餘下最後兩份, 認真搶手。✨

去骨的海南雞不肥不瘦,入口非常嫩滑, 生熟度剛剛好,蘸上薑蒜油來食最為可口, 配的香料飯超級香,帶有點切碎的冬菇,元貝粒,非常美味,一口飯,一口清熱解暑的冬瓜湯,讓人非常滿足。✨

老爺是印尼華僑,看到餐牌上有「巴東牛肉飯」, 顯得非常高興, 淋上椰奶的巴東牛肉 份量頗多,炆得入味,就是不夠軟淋,除牛肉外,配料還有鹵蛋和蝦片。✨

嘴上嚷著要減肥的先生點了 「鮮牛油咖央多士」, 烘得香脆熱辣的麵包內夾著鮮牛油和咖央醬,熱力讓牛油不斷溶化,所以上枱要盡快食,看著他食得滋味的樣子,就知道這份咖央多士有水準。✨

香口炸物是我的最愛, 可以品嘗到不同款式的「小食拼盤」,分別有炸得香脆的雞髀和雞翼,用筷子串起的越南順化豬肉串,香辣味濃的泰式魚餅, 炸得金香酥脆的鳳尾蝦春卷和微辣的黑椒札肉, 一次滿足多個願望。✨

鄰桌食客座下後, 聽到店員說海南雞飯已經售罄,非常失望,說他特地坐車來品嚐海南雞飯,幸好店內還有走地雞, 讓他不至白行一趟。 總體店內的食物選擇豐富且取價公道, 不失為晚餐的好選擇。✨

總體店內的食物選擇豐富且取價公道,尤其 欣賞餐廳主打的海南雞飯,食得出的用心製作,雞隻選用不太肥膩的文昌雞, 肉質香軟嫩滑,有點像臘味飯的香料飯用料豐富,真心味美,絕對會讓我再次回頭光顧。✨

感謝 jessie_xxo
3 週前評論 透過行動裝置

上個月我們去過港口味冰室後,對旁邊的這家主打海南雞飯的餐廳已很感興趣,今天一行三個人來到附近當然要試試

位置:
餐廳位於元州街近長沙灣體育館,位置較偏,所以顧客以附近居民為主,但附近也有多條青山道小巴線,要前往也不算難

環境:
餐廳裝修有點像歐式的家居裝修,有家的感覺。餐廳面積不大,但座位夠多而且算是舒適

服務:
下單準上菜快,侍應會主動裝上熱水。而我們下單時點得較多菜,侍應也會貼心問是否有其他人來,食到差不多時亦會詢問是否需要打包

食物:
餐廳以東南亞菜式為主,聽旁邊兩枱食客說特意過來食海南雞飯,而且看上去食物份量大部份也較大碟,應該頗受街坊歡迎

海南雞飯($68)
食客熱烈推薦,沒理由不點。果然去骨的海南雞很滑很鮮嫩,味道不會太鹹。而雞油飯濃味吸引,配合海南雞食很出色。跟餐連一碗冬瓜湯,整個餐很豐富

白胡椒肉骨茶配白飯及炸油條($68)
充滿新加坡口味的白胡椒肉骨茶胡椒味香濃,排骨煮得淋及很有肉香,還有幾塊豆腐卜吸湯。另外,跟餐除白飯外還有油條,沾湯食一流

巴東牛肉飯($65)
印尼口味的巴東牛肉汁味道香濃,沒想到牛肉切得頗大塊,啖啖肉但可惜煮得不夠淋。跟餐有一隻雞蛋、幾片炸蝦片及青瓜,很豐富

鮮油咖央多士($22)
多士夾住滿滿熔化的牛油,加上多士內塗上甜甜的咖央醬,非常邪惡同時亦非常美味,水準比我以往食過所有的咖央多士更高

特色小食拼盤($78)
加點了一份小食拼盤,有兩隻炸得香脆的切件雞全翼、兩條越南順化風味軟滑的燒豬肉串、兩塊香辣刺激的泰式魚餅、兩件外脆內嫩的脆炸鳳尾蝦春卷及兩片香滑味濃的黑椒札肉,份量足夠多

輕怡肉骨茶($48)
朋友見我點了白胡椒肉骨茶,亦想點一碗肉骨茶湯試試,大致跟白胡椒肉骨茶一樣

凍柑桔蜜($15)
杯內有好幾粒柑桔,配合香甜的蜜糖,既鮮甜又解渴

香茅薄荷特飲($15)
薄荷味很香濃及清新,配上香茅味令飲品很香很順口

總結來說,這家餐廳很有家的感覺,食物充滿東南亞特色而且都不錯,難怪聽到不少食客因為她們的美食而特意重來呢

感謝 moshui
2021年3月10日 透過行動裝置

上次食港口味冰室時見到隔離都新開左呢間食海南雞飯,所以今日放假就黎嘆返個下午茶!

·招牌海南雞飯配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶 (HKD 58)
據說呢間餐廳嘅雞飯係用電飯煲煮成,可以令到雞油索哂落飯粒到食落仲有好香嘅斑蘭味!雞肉去骨,口感嫩滑不韌,也不油膩。最特別都係肉骨茶,新加坡口味嘅肉骨茶同平時我地飲開嘅唔同,佢唔會好重藥材味,以胡椒味為主打,清淡易入口

·龍蝦叻沙摻摻 (HKD 88)
隻龍蝦大隻到好多膏,而且肉質好彈牙!叻沙係屬於椰香味濃個種,湯底加入左豆卜、魚片、魚蛋等配料,非常惹味摻摻亦即是米粉加油麵作麵底,係非常正宗嘅做法!

·鮮油咖央多士 (HKD 28)
第一次食咖央多士,原來係咁好味!咖央醬香濃幼滑,多士烘得岩岩好,好脆!厚厚嘅半溶牛油令咖央醬味道更立體

·青檸菠蘿梳打水 (跟餐+ HKD 9)
呢杯野飲超岩夏天飲!甜甜地又有氣,簡直透心涼呀❤️個賣相仲好夏日

·椰青 (跟餐+ HKD 18)
朋友見到有椰青飲超興奮!清新香甜超解渴,朋友連椰青肉都食得一乾二淨椰肉係超多好嘅功效架!大家平時飲都唔好曬左佢呀~

長沙灣最近新開嘅餐廳都好有質素,係附近返工嘅人有口福了

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 foodieshirleyc

去過蘇山雞飯嗎? 請分享你的經驗!