“香港擁有這閨家,食飯飲湯全靠她”

Boudoir Homie Food & Dessert
香港排名第8,778 (共15,461家餐廳)
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區
2021年5月12日 透過行動裝置

餐廳:閨•家 (深水埗)
地址:深水埗欽州街37號西九龍中心3樓319號舖

去黃店緊係要豪食啦,適逢五一黃金週緊係要大大力咁消費食黃店,出開深水埗去咗西九龍中心3樓嘅閨家食lunch,下晝2點左右嚟到都有十零個人排隊等位,不過無計,排黃店都明白同值得嘅,見字飲湯喇喂!

對上一次係北角分店試咗佢地嘅麵,今次一於試吓招牌飯先

香煎蓮藕餅豬扒飯 $50
呢個飯喺人氣推介,$50有塊香茅豬扒同蓮藕餅,算係咁啦;我尤其鍾意呢個蓮藕餅,雖然有少少油,但蓮藕餅唔會食到一粒粒,打得幾均勻,仲好有蓮藕香,煎又唔會煎過龍太熱氣,撈埋自家製雪菜同蔥蓉一齊食真係一流

呢個飯仲配埋一盅細老火湯,今日嘅湯喺蘋果紅蘿蔔沙參煲咸排骨,飲落咸香甘甜,蘋果香都幾出,仲有幾舊煲到好腍嘅紅蘿蔔,啱晒我

加$6要咗半隻溏心日本蛋,同埋加$12要埋個菜心,熱飲就要加$5,緊係唔可以少得飲返杯咖啡啦☕️

造訪日期: 2021年5月
感謝 hinsonfoodhk
2021年2月27日

今日陪老公去鴨寮街買電芯,之後去西九龍中心食晏。由於太耐無過嚟西九,所以專登上網 Search 下有乜嘢好食。

原來之前喺北角幫襯過嘅街坊小店「閨•家」,喺 3 樓開左間新分店,咁當然要去支持下。

餐廳主打豬扒飯、蔬菜手工麵及無味精自家製老火湯,店內的牆身設有「見字飲湯」的霓虹燈招牌。

我哋點左個新推出嘅大檸樂手羽飯、一客招牌手工麵,另外再加左兩款小食。

所謂大檸樂手羽飯 ($50),其實即係檸檬可樂雞翼飯,雞翼炆得非常入味,外形飽滿,夠晒大隻,肉質嫩滑又 Juicy,入口酸酸甜甜,用來拌飯吃一流。

跟飯配有一客細嘅老火湯,是日老火湯為蘋果紅蘿蔔沙參煲咸排骨,碗湯十分足料,清甜潤肺,飲得出無落味精,有營養又健康。

點主食 +$5 可以配熱飲品一杯,配凍飲亦只須 +$7,非常抵飲。

至於另一客手剁香煎蓮藕餅配紫薯麵 ($45) 亦非常美味,蓮藕餅以人手即叫即剁,食落鬆軟得嚟又帶點爽身,口感真係一流,香口又惹味。紫薯麵也很好吃,麵條以純麵粉及雞蛋人手搓製,再加入紫薯泥製成,入口柔韌滑順,帶紫薯甜香。

小食點了招牌豬扒 ($18) 及滷水鳳爪 ($30),豬扒即叫即煎,上檯時仍熱辣辣,肉質很鮮嫩,帶果汁的甜味。

雞腳味道亦很不錯,外觀晶瑩油潤,充滿光澤,大大隻又唔甩皮,食落夠晒軟腍,加上滷水汁入味帶甜,好啱我哋兩個口味。雖然間餐廳新開,但係臨走已經見佢全場爆滿,可見相當旺場。

造訪日期: 2021年2月
感謝 mjqueen7e

去過Boudoir Homie Food & Dessert嗎? 請分享你的經驗!