“創新越南菜”

南越南咖啡廳
使用外送服務
香港排名第2,667 (共15,377家餐廳)
3 週前評論 透過行動裝置

創新越南菜,另人眼前一亮。
友人最近發現呢間越南菜餐廳,約我出嚟試吓, 果然有驚喜。
天氣炎熱,點了一杯茘枝雲朵咖啡,賣相不錯,帶有咖啡的苦澀,又有果香。
友人那杯是南越蛋咖啡,下層是咖啡,上層是蛋泡,表面有一層焦糖。
焦糖味香濃,好特別。
傳統薄餅食得多,將米紙炸起來成為餅底,再放肉粒,青瓜絲,洋蔥絲和沙律醬,咬落索索聲,好脆口,好好味!
另一款是脆球餅,一個圓轆轆的小球,趣緻!餡料是蟹肉醬,放入小球內,滿滿的,一口放入,口感非常豐富,得意之作。
Shake shake 雞軟骨造型有點似shake shake 薯條。將七味粉放入搖勻,倒出來,一粒粒又香又脆的雞軟骨,滋味無窮。
招牌金邊粉也有特色,湯底呈深啡,有肉的鮮香。滑溜的金邊粉吸引到湯的精華,正!
配料有牛腩,牛筋,牛尾,牛丸,相當豐富。

1  感謝 pcsy

2021年4月27日

又係旺角覓食試吓呢間越南嘢啦首先嚟兩碗粉先!春卷撈米線第一次咁樣配搭叫米線可能第一次食,感覺又幾得意春卷係素嚟,幾脆同埋冇乜油!唔錯。
招牌金邊粉都幾多料!牛肉唔韌,牛丸都好Juice!幾好唔錯花生苗似芽菜咁,咬落索索聲
另外串燒不過不失,如果份量多返少少比較開心豬肉鍋巴,我就覺得有點肥肉較多,鐘意肥肉朋友應該OK
最後個shake shake 雞軟骨,幾得意幾種香料一齊shake唔錯

造訪日期: 2021年2月
感謝 topviseat
2021年4月22日 透過行動裝置

[嫲嫲南越湯]招牌金邊粉 $88
招牌金邊粉嘅靈魂,可算是湯頭,聞說是改良主廚祖母食譜,融入老撾、法國口味,採用由牛面頰至牛尾等五個部位熬煮24小時而成,成為牛味最濃郁的神級湯底,配上新鮮爽滑金邊粉,及油條、牛肉片、牛面頰、牛腱、牛筋及牛丸等豐盛配料,好食到連湯都喝清光呀

南越蟹肉醬配脆球餅 $68
薄脆球盛滿鮮甜蟹肉醬,沒有油膩感之餘,口感豐富

脆米紙薄餅 $48
第一次食以炸米紙做pizza底,米紙鬆化、酸甜蘿蔔絲、青瓜絲、蝦米粒、越式香腸、蛋黃醬、羅勒葉做餡料,特別得來又清新

ShakeShake 雞軟骨 $48
玩味十足嘅shake shake 粒粒外酥內脆雞軟骨,炸羅勒葉、辣椒粉、青檸汁,有得玩有得食

焦糖雲朵咖啡 $32
朱古力味泡沫、香甜的焦糖風味令濃縮咖啡的烘焙香變得柔和

微藻檸檬冷薑茶 $28
藍微藻可以清除體內毒素,促進人體新陳代謝、加落清新加薑檸檬水,飲得健康又好睇

感謝 eat_eat_rice
2021年4月5日 透過行動裝置

跟朋友去吃越南菜,想不到也能吃到玩味新派的越南菜!

前菜點了南越蟹肉醬配脆球餅,還有Shake shake雞軟骨!南越蟹肉醬配脆球很特別,啖啖蟹肉的蟹肉醬放入香脆的波波內一齊食,好玩又好味!最後就是雞軟骨,會提供了紙袋方便自行加辣粉及檸檬汁去搖,雞軟骨炸得很香脆,亦沒雪藏味!

主菜點了香茅豬扒配班蘭椰香飯及脆米紙薄餅,脆米紙薄餅餅底奇脆無比,一咬下不用力,已能把它吃掉,薄餅上用了千島醬加辣醬那種,惹味的辣味,再伴入像豬肉乾粒的肉粒,甜甜的帶著豬肉香!而香茅豬扒配班蘭椰香飯,椰香飯香濃而香,每口也有椰香味,超正!

荔枝雲朵咖啡有一點點酸甜的味道,再配合咖啡,感覺很新鮮,而微藻檸檬薑茶,有點像檸檬水,加了兩片薑,感覺還不錯!

感謝 Jeffanchan
2021年2月17日

越南菜就食得多,但注入玩味元素的南越菜真係未試過。

最近旺角新開左間「南越南咖啡廳 NAM VIỆT NAM CAFÉ」,餐廳由名廚 Justin (陳希裕) 主理,以南越 Fusion 菜為主題,睇過網友嘅食評,見啲菜式賣相好精緻,既有創意又有特色,所以專登過嚟幫襯下。

店內布置有別於一般越南餐廳,設計帶點 Cyber Look,前衞味甚濃,配上七彩斑斕的霓虹燈和墨綠色的梳化座椅,裝潢既時尚又有個性。

我哋點左三款小食、一個主菜同兩杯飲品。

先試下呢款 NVN 高樓米塔 ($48),廚師先將越南米粉炸脆,混入越南香腸,然後疊到高一高。店員教路,吃前可先淋上旁邊以香茅、青檸葉等製成的濃湯。馬上一試,味道很特別,米粉脆身得嚟又帶點微酸,醒胃可口。

脆米紙薄餅 ($48) 賣相亦很有驚喜,薄餅用上炸至香脆嘅米紙做餅底,餅底食落好鬆化,配上面頭的越南香腸、檳榔葉、蝦乾和秘製酸瓜等一起吃,口感好豐富,充滿越南風味。

另外呢款 Shake Shake 雞軟骨 ($42) 亦玩味十足,炸雞軟骨、蒜香調味粉、青檸葉和香茅等用紙袋裝住上桌。店員話可以將旁邊嘅辣椒一併放進袋內,然後 Shake 勻再倒出嚟食,入口外酥內脆,鹹香微辣,超惹味。

主菜點左烤蔞葉雞配青蘋果條 ($78 /半隻),雞隻以越南特色蔞葉烤煮過,入口肉味鮮甜,肉汁豐富,風味獨特。伴吃的青蘋果條亦很值得推介,味道酸酸甜甜,清脆爽口,非常美味。

飲品點左荔枝雲朵咖啡 ($32) 同 微藻檸檬薑茶 ($28),咖啡賣相十分別緻,上層是分子料理,中間是 Expresso,底層是荔枝汁,飲落咖啡味好香濃,帶荔枝天然的清新香氣。至於薑茶就加入左抗氧化的微藻,入口微酸又帶點薑辛,健康又清新。

造訪日期: 2021年2月
感謝 mjqueen7e

去過南越南咖啡廳嗎? 請分享你的經驗!