“Nice Taiwan Food”

桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc
香港排名第231 (共15,375家餐廳)
價位: US$6 - US$10
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 元朗
描述: 桂花小幸是讓人放下生活壓力的休閒的聚腳點,設計以簡潔自然的格調、柔和的暖色調、原木的清新,讓你和你的朋友可以輕鬆愜意體會一個文青之旅,享受一趟寧靜的慵懶時刻。 桂花小幸在將軍澳開店,幾年內走到荃灣,2021年終於又走到香港美食集中地—— 元朗! 桂花小幸希望將台式地道風味帶到每個角落,讓香港人在忙碌的生活裡找到片刻愜意悠閒,好好休息再重新出發。 招牌紅燒腱心牛肉麵,牛肉香腍入味,麵條煙韌爽口
3 週前評論 透過行動裝置

在豐年路輕鐵站旁邊,見到之前元朗廣場麥當勞的位置轉了桂花小幸,
台式雞肉飯套餐 - 這個套餐十分豐富,有三款不同的前菜、肉丸紫菜湯、蔬菜及雞肉飯,第一眼感覺營養均衡,簡單得來又好食,有點似住家飯的味道。
三盛紅燒牛肉麵台灣麵(紅燒牛肉湯)- 來台灣餐廳當然要吃紅燒牛肉麵,牛厚身腍滑,又有牛丸及牛腩,牛魔王不可以錯過呢!
三杯雞用煲仔形式上,熱辣辣好惹味。
加$8有飲品,包括:熱原味豆乳、芒果綠茶。
甜品方面,$35就有一大碗紫薯珍珠黑糖冰仙草,抵食,涼浸浸。
餐廳有一個餐品亭,來台灣餐廳不能錯過台式飲品吧!QQ奶茶、黑白配珍珠豆乳、黑糖珍珠鮮奶

造訪日期: 2021年4月
感謝 celavie001

3 週前評論 透過行動裝置

元朗好多好野食,但weekend夜晚好多地方都要等位!天氣開始熱,所以揀咗依間係商場嘅台灣野,等位都冇咁辛苦。

入面嘅環境都裝修得幾有心思!

首先叫咗個麻辣爽豬肚($38),真係幾辣,一入口先係麻,然後辣味慢慢攻上黎,個豬肚都幾爽口,幾惹味!

主食方面叫咗鹽酥雞扒滷肉飯,雞扒炸完都仲好嫩滑,口感酥脆。略厭淡口左啲,重味啲仲好食!滷肉飯調味啱啱好,唔會太鹹。

另外叫咗個紅燒牛三寶麵,入面有牛筋、牛腩同牛肚,好鍾意個紅燒牛肉湯底,好濃好香。配料都好入味好鬆軟,係幾好食!
最後叫咗奶蓋茶嚟飲,分別係芝士奶蓋鐵觀音($26)同芝士奶蓋玫瑰茶($28)可以就咁外賣飲或者堂食都可以嗌。兩杯個茶底都做得好香,如果奶蓋再濃啲芝士味就更加正!

而家台灣野環境同食物都唔錯,相信會再諗起再食!

感謝 msy_1994

「桂花小幸」帶你穿梭到台灣
全店文青feel嘅裝修
簡單又帶點清新,牆上鼓勵語錄,配合得天衣無縫

【鹵水豬手飯定食 $83】
套餐:原盅燉湯定食(包埋上湯浸時菜,燉湯)
一碟約有四至五塊豬手,入口軟腍
配上香噴噴米飯,不錯呢!
而原盅燉湯係蓮藕燉豬骨
以慢火燉煮,自然清甜啦
小食同飲品都可以用優惠價去加配
涼拌黑醋茄子 ($8) 口感軟腍,酸香又醒胃
熱蜂蜜綠茶($6) 吾會過甜,淡淡嘅綠茶香,好暖胃

【紅燒鹵水雞翼麵 $48】
四隻雞翼都幾厚肉
肉質係嫩滑嘅,不過就吾算太入味
台灣麵配上清雞湯
麵質好似手打麵咁煙韌,好有咬口
【台南手工餡餅 $28】
麵皮薄而香脆
裡面裝住滿滿既白菜豬肉餡
輕輕一口就爆哂汁!
【現做煎餃子 $28】
表面煎到香脆
餃皮比手工餡餅略厚,所以口感更富質感!
蘸上甜酸汁,更係開胃
【夏日水漾鮮果茶 $32】
揀左無糖,更能飲到鮮果嘅氛香~
有香橙,草莓,藍莓等
加下茶葉香,好fresh
【蜜糖烏龍蘆薈 $24】
茶香味更濃郁,亦更香甜
底下嘅蘆薈添加不少口感

造訪日期: 2021年4月
感謝 cykmanc
4 週前評論 透過行動裝置

元朗廣場開左台式連鎖店桂花小幸,中意食台灣菜既我緊係要黎試下啦!

店內裝修走台灣文青風格,有好多綠色既植物點綴,令人感覺舒服。而牆上亦寫住標語「用你的微笑改變世界」,真係好有心思!

紅燒半筋半腩牛肉麵$64
食台灣嘢點可以唔食牛肉麵呢!我揀咗紅燒牛肉湯,湯底好重牛肉味,特別係牛腩好好食,肉質軟軟地唔會難咬。 而牛筋就好有咬口及彈性,但就唔係咁重牛肉味,所以我會比較推薦牛腩。

蕃茄水餃麵$52
有成五隻水餃,每粒都好大隻,皮薄肉多,最鍾意佢肉中間配左啲椰菜,所以即使食五粒都唔會好濟。呢個蕃茄湯底亦唔馬虎,好濃蕃茄味,其中更有兩舊鮮味的蕃茄係湯底入邊。

黑醋茄子+手拍小黃瓜 $15
跟餐加$15可以有兩個小食,都幾推薦大家加小食,呢兩個小食都酸酸地好開胃!

鹽酥雞排 $38
雞排一食就知係新鮮即叫即炸,外皮好脆,唔會太厚, 好似食緊台灣啲夜市既雞扒咁!

荔枝QQ綠茶$22
綠茶配椰果好夾,杯野亦好足料有成半杯椰果咁多。

賞味香芋奶茶$20
睇呢杯野嘅顏色就知佢係有幾多香芋啦,飲呢杯野就好似每啖都食緊香芋咁呀。

感謝 rocktheworld1day
2021年5月10日

元朗食玩
桂花小幸

地址: 元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖
電話: 21239497
=====================

入元朗國郊遊一天,天氣熱太陽猛烈,玩了一整天特別餓。

環境幾多綠色同木系色調,舒服到有人仍在樹林中架錯覺

台式飯麵同小食索價大多只是50來元起,小食也只是數十元,叫多幾樣醫肚都唔怕食窮男友

離不開$59 鹽酥雞魯肉飯,炸過架大塊雞扒不油膩,調得入味香酥,基本上只要有魯肉汁我可以食曬成碗飯

$63魯水拼麵有齊雞翼牛展魯蛋,蛋白質十足岩曬今日行左好多路補充一下,湯濃味配上白麵條絕對剛剛好。

加了份餃子一顆顆大隻飽滿,皮是比較厚身似食緊上海鍋貼

抹茶紅豆苦甘中搭粉糯腍身的紅豆粒,重奶香好喝

黑糖珍惜鮮奶,甘甜而養生的黑糖,天氣熱大大力啜入肚涼透心。

你均百來元,再入元朗國要encore
飲料

感謝 Kennethto1220

查看過桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc嗎? 請分享你的經驗!