“好多選擇既台灣菜”

桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc
香港排名第482 (共15,296家餐廳)
價位: US$6 - US$10
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 元朗
描述: 桂花小幸是讓人放下生活壓力的休閒的聚腳點,設計以簡潔自然的格調、柔和的暖色調、原木的清新,讓你和你的朋友可以輕鬆愜意體會一個文青之旅,享受一趟寧靜的慵懶時刻。 桂花小幸在將軍澳開店,幾年內走到荃灣,2021年終於又走到香港美食集中地—— 元朗! 桂花小幸希望將台式地道風味帶到每個角落,讓香港人在忙碌的生活裡找到片刻愜意悠閒,好好休息再重新出發。 招牌紅燒腱心牛肉麵,牛肉香腍入味,麵條煙韌爽口
4 週前評論 透過行動裝置

估唔到元朗有一間咁多選擇既台灣菜!衣度裝修好靚,有好多打卡位!

晚市有燉湯套餐,豬先生二話不說叫左個豬手定食,套餐包左上湯浸時菜同白飯,加8蚊仲有野飲,成個set都唔洗100蚊好抵食!

豬手大大夠仲有d芽菜,個湯幾足料,好多瓜,飯的份量剛剛好,豬先生食完食個餐表示滿足

我就揀左普通三杯雞定食,都係包左上湯時菜同飯,三杯雞好大碗,雞肉好夠味,洋蔥都唔錯,配白飯一流,仲加左個茄子小食,好入味,好好食

飲品方面豬先生揀左原味豆乳,只需要加8蚊,豆乳濃道和甜味都唔錯,值得一提既係杯飲品真係好大杯,我就加15蚊揀左特飲生薑地瓜茶,個蕃薯味好出,薑味好夠唔會覺得啖

感謝 foodcravershk

4 週前評論 透過行動裝置

地址: 元朗青山公路249至251號 元朗廣場地下3及5號舖

元朗廣場這間台式人氣食店

#仙氣火龍果茶
#桂圓杞子菊花茶

感謝 mcmtr
4 週前評論 透過行動裝置

經過元朗見到有間文青台式店《桂花小幸》價錢經濟,環境不錯,試一試先!

紅燒半筋半腩牛肉麵 $64
牛肉湯頭用心熬製,一放低已經聞到濃濃的飄香古早味,牛肉部份切得厚度適中,加上每一片都有帶筋,所以吃起來有咬口又柔嫩,而牛筋充滿膠質,軟嫩中帶點Q勁,呢個價錢有呢個質素,不錯!

麻辣牛肚麵 $52
厚實口感蜂巢肚,口感軟嫩 ,配上Q彈爽口麵條,好好味,特別欣賞的是麻辣醬,香料應該是被炒香過,香辣惹味,既麻又辣,比例均衡,份量可隨個人口味加減!

桂花雞翼 $26
雞翼亦是必點的,外脆內肉質嫩滑,沾上清甜的桂花醬,清新而不油膩!

仙氣火龍果茶 $32
比較清淡的一杯果茶(可能點了少甜的關係)沙冰蓋過了果肉,口感也減少了,炎熱夏天☀️飲用,應該比較適合!

1  感謝 TokiLee

場內播住我個年代聽嘅台灣歌
琅琅上口 發現而家真係少聽咗歌

煲仔·塔香三杯雞定食($88)
配上湯浸時菜及原盅燉湯

雞塊均勻上色 唔會勁濃味
有好多薑片 蒜頭 九層塔 洋蔥作配料
非常下飯

清燉肉湯 淡淡肉味唔會過膩
出街食飯都會嗌碟菜

地獄三盛牛肉麵($73)
腱心牛肉/ 牛腩 / 牛丸

上枱幾大碗 試咗牛肉幾軟腍
咗一大羹辣醬放入湯頭
係鍾意嘅香辣辛味

涼拌貓耳朵(+$8)

台南手工餡餅($28/2)
微脆煙韌外皮 咬落有湯汁流出
菜肉比例唔錯 每人食件啱啱好

薑蜜薏仁茶($24-$5)
夏日水漾鮮果茶($32-$5)
跟餐加配茶研社飲品 正價減五蚊
><><><><><><><><
桂花小幸
元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖

1  感謝 seowoob
4 週前評論 透過行動裝置

煲仔塔香三杯雞定食 $73 (+$6滷肉、$8滷水豆腐、$7手拍小黃瓜)。三杯雞睇顔色已經覺得非常入味,果種蔥薑蒜同九層塔混合嘅香味令人食慾大增。食落九層塔嘅香味更加出,雞肉好惹味,而且係雞脾肉,嫩滑爽口。飯係珍珠米飯,煙韌軟糯,上面仲洒咗黑芝麻增香。上湯浸紹菜就好腍甜。加配嘅滷肉,肉質略嫌偏瘦,但份量幾多,味道唔會太鹹太濃,用嚟送飯拍唔錯。滷水豆腐滷得好入味,滷水汁都非常惹味,豆腐又唔會滷到又鞋又硬。手拍小黃瓜用醋嘅份量唔係太多,醃得亦唔夠入味,但爽口清甜。
椒鹽花枝丸(3粒) $26。大大粒外皮炸到香脆,食落略嫌唔夠爽口同嚼頭,但食到有鮮甜嘅墨魚肉。
麻辣牛肚 $42。牛肚爽口,但堅係辣,仲係麻辣果隻,而且後勁十足,味道都非常惹味。
鹽酥雞排 $38。外皮炸到金黃酥脆,雞肉嫩滑juicy,就算係雞胸肉都唔會好乾好鞋,鹹味適中。
夏日水漾鮮果茶 $32。有西瓜菠蘿等水果粒,就算揀咗少糖依然好夠味,冰冰涼涼又fresh,消暑解膩。
芝士奶蓋桂花烏龍茶 $32。桂花香味好濃,幾乎蓋過茶味,加咗蘆薈,雖然揀咗無糖依然好清甜,加上芝士嘅香味,令成杯飲品味道非常豐富。

1  感謝 sunsun_foodie

查看過桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc嗎? 請分享你的經驗!