桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc
香港排名第482 (共15,297家餐廳)
價位: US$6 - US$10
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 元朗
描述: 桂花小幸是讓人放下生活壓力的休閒的聚腳點,設計以簡潔自然的格調、柔和的暖色調、原木的清新,讓你和你的朋友可以輕鬆愜意體會一個文青之旅,享受一趟寧靜的慵懶時刻。 桂花小幸在將軍澳開店,幾年內走到荃灣,2021年終於又走到香港美食集中地—— 元朗! 桂花小幸希望將台式地道風味帶到每個角落,讓香港人在忙碌的生活裡找到片刻愜意悠閒,好好休息再重新出發。 招牌紅燒腱心牛肉麵,牛肉香腍入味,麵條煙韌爽口
4 週前評論 透過行動裝置

煲仔塔香三杯雞定食 $73 (+$6滷肉、$8滷水豆腐、$7手拍小黃瓜)。三杯雞睇顔色已經覺得非常入味,果種蔥薑蒜同九層塔混合嘅香味令人食慾大增。食落九層塔嘅香味更加出,雞肉好惹味,而且係雞脾肉,嫩滑爽口。飯係珍珠米飯,煙韌軟糯,上面仲洒咗黑芝麻增香。上湯浸紹菜就好腍甜。加配嘅滷肉,肉質略嫌偏瘦,但份量幾多,味道唔會太鹹太濃,用嚟送飯拍唔錯。滷水豆腐滷得好入味,滷水汁都非常惹味,豆腐又唔會滷到又鞋又硬。手拍小黃瓜用醋嘅份量唔係太多,醃得亦唔夠入味,但爽口清甜。
椒鹽花枝丸(3粒) $26。大大粒外皮炸到香脆,食落略嫌唔夠爽口同嚼頭,但食到有鮮甜嘅墨魚肉。
麻辣牛肚 $42。牛肚爽口,但堅係辣,仲係麻辣果隻,而且後勁十足,味道都非常惹味。
鹽酥雞排 $38。外皮炸到金黃酥脆,雞肉嫩滑juicy,就算係雞胸肉都唔會好乾好鞋,鹹味適中。
夏日水漾鮮果茶 $32。有西瓜菠蘿等水果粒,就算揀咗少糖依然好夠味,冰冰涼涼又fresh,消暑解膩。
芝士奶蓋桂花烏龍茶 $32。桂花香味好濃,幾乎蓋過茶味,加咗蘆薈,雖然揀咗無糖依然好清甜,加上芝士嘅香味,令成杯飲品味道非常豐富。

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 sunsun_foodie

2021年4月8日

近日天氣這麼好,相約好友一同到元朗大棠行山,行了幾小時後太肚餓,回到市中心尋找美食,經過元朗廣場地下有間文青餐廳,這裡是吃台灣菜麵食,有我喜歡而最出名的牛肉麵,當然要慢慢享受一下啦!

餐廳裝修簡約而帶文青風格,牆上擺設好有心思,感覺雅致舒適,地方闊落,令人心境平和!

餐牌上除了最有名的多款台南牛肉麵外,亦有台南滷肉飯、台式雞肉飯、麻辣套餐、手作水餃、古早味小吃及台式飲品等,款式特別的台南美食,真的要來食多幾次啦!

紅燒腱心牛肉麵 $59

麵條可以揀台灣麵或米線,湯底除了原本的紅燒牛肉湯之外,可以另外選擇養生清燉牛肉湯、清雞湯、+$4 特濃蕃茄湯、+$4 麻辣牛肉湯、+$4 地獄牛肉湯。較粗身的台灣麵,煙韌有彈性,完全吸了香濃的牛肉湯,湯底清甜,加上濃濃的牛肉,肉質軟淋有咬口,吃得到帶少許的藥材香味,口感清潤,非常美味。

紅燒牛三寶麵 $69

勁鍾意食牛肉的好友揀了這款,共有3種不同部位的,包括牛筋、牛腩、牛肚,三寶口感軟身,都幾大塊,牛味香濃,台灣麵質地爽滑煙韌,每條麵都吸了濃厚的湯汁,香甜可口,讃!

我們各加了 $15 配2款小食,所以共有4款 share。

紫菜魚丸湯

這碗滿滿的紫菜,湯底清爽香甜,大大粒魚丸,爽滑彈牙,充滿魚香味,好吃。

涼拌黑醋茄子

濃濃醬油香,散發黑醋的酸甜味,茄子煎得好香脆,與黑醋非常配合,開胃的小食。

蘿蔔牛肉湯

每一啖口腔充滿蘿蔔味,湯底清甜潤喉,帶有淡淡牛肉香,好好飲。

滷水豆腐

豆腐經滷水炆煮一段時間後,非常入味,豆腐豆味香濃,很不錯。

鹽酥雞排 $38

香脆可口的雞排,少少鹹,外皮炸粉不太厚,雞肉嫩滑,不乾身,外脆內軟,吃了不會有油膩感,好惹味!

仙氣火龍果茶 $32

桃紅色很漂亮的果茶,每一啖都飲到火龍果香味及有些果肉,口感清新,這兩杯果茶可以自選少冰、半糖、無糖等,我揀的是半糖及少冰,所以味道是少甜的,消滯解渴,好飲。

夏日水漾鮮果茶 $32

顏色好鮮艷的什果茶,看到杯裡的一片片鮮果,是以新鮮水果製作而成,一次過可以飲到幾種味道,亦很配搭,清清甜甜,冰冰涼涼,好有夏日的感覺。

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 Compass828504
2021年2月27日 透過行動裝置

✏️環境:
今日係同朋友行山之前泥尋食下, 見呢間咁多人排隊, 通常都係正野(^ー^) 不過都等等下都差唔多半個鐘~~
入到去感覺好台灣文青feel 嘻嘻( ͡° ͜ʖ ͡°)

睇下個meau, 都幾多選擇下(*゚▽゚*)
可以同時滿足灑又想食飯同麵既朋友, 所以我同朋友都分別叫左餐廳推介既麵同飯主食
╰(*´︶`*)╯♡

比較估唔到既係餐廳既特飲竟然係有奶蓋飲!!!! 特色飲品都比平時食開既台式餐廳多選擇

✏️食物:

⭐️ 三盛紅燒牛肉麵 (台灣麵 & 紅燒牛肉湯/ 腱心牛肉, 牛腩, 牛丸)@$69

牛肉麵係我最愛既台灣野食~ 呢個麵係無令人失望(*´∇`*) !! 牛肉湯底味濃~~~ 台灣麵硬度適中易入口~~三餸入面既腱心牛肉牛腩牛丸都有牛味又唔命太硬好食! 成碗麵既講份量都飽

⭐️芝士奶蓋烏龍茶@$28
香濃香滑既烏龍茶~~~

⭐️日式紅豆抹茶@$26
呢個係好飲!!! 雖然係熱飲但抹茶味好濃, 加埋沉左係底既紅豆, 有一刻感覺食緊日本野多過台灣野(´∀`)

⭐️滷水蛋滷肉飯定食 @$63 (+ 紫菜魚丸湯$8)
成set一泥都覺個份量幾足~~~
不過艺滷肉飯係有啲失望, 有啲唔似台式餐應有既質素: 飯底有啲黏, 滷肉醬料不足而且味道好淡, 食落口完全感覺唔到滷肉飯香味(//∇//); 附送既小食都ok 但小白菜就偏乾

⭐️椒鹽花枝丸 (3粒) @$26
高質既花枝丸!! 蘇炸香口好有花枝丸味!!

⭐️現做煎餃子(4隻)@$28
同樣, 餃子都係少失望, 比較淡而無味, 同埋唔太香脆

整體泥講, 呢個lunch都算大滿足(^○^)
份量泥講就真係幾足料
特色飲品值得一讚但部份食品就仍有改善空間

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 Catherineee_tsang

查看過桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc嗎? 請分享你的經驗!